המרכז הרפואי שערי צדק מציג שיטה חדשנית לניתוחי שד ללא הרדמה מלאה. השיטה, שפותחה על ידי ד"ר יהלי מילר, מנהלת יחידת השד, וד"ר אריאל גראס, מרדים בכיר, מאפשרת ביצוע ניתוחים ללא צורך בהרדמה כללית והחלמה מהירה יותר.
עוד בעניין דומה
בניגוד לשיטה המסורתית, בה המטופלת מורדמת בהרדמה כללית עם מנשם מחובר לצווארה ושרירים משותקים, השיטה החדשה מבוססת על טשטוש והרדמה מקומית מותאמת אישית. המטופלת מקבלת לווריד תרופה הגורמת לטשטוש, ומבוצעת הרדמה מותאמת אישית לכל ניתוח לפי מאפייני הגידול והניתוח, לאחר דיון משותף של המרדים והמנתח. בניתוחים אלה המרדימים לוקחים חלק משמעותי בניתוח ובהכנה אליו.
ד"ר גראס, שעבר התמקצעות בתחום חסימות עצביות בשני מרכזים גדולים בקנדה וארה"ב, מבצע חסימה עצבית ללא תוספת משככי כאב עד לאבחון תחושת כאב אצל המנותחים.
הצוות מצא שתוספת חסימה עצבית מתוך חלל הניתוח ותוספת משככי כאב מקומיים מובילות לשליטה מלאה בכאב במהלך הניתוח ולאחריו. המטופלות אינן סובלות מכאב משמעותי במהלך הניתוח ולאחריו וכמשתמע מכך, אינן סובלות מתופעות הלוואי של תרופות נוגדות כאב חזקות. השיטה מאפשרת למטופלות להתאושש תוך דקות ספורות לאחר הניתוח, ללא צורך בתרופות נוגדות כאב חזקות ועם מינימום תופעות לוואי.
ד"ר מילר סיפרה על הדרך שהובילה לפיתוח השיטה: "ד"ר גראס היה מבצע הרדמות כלליות כמקובל עם תוספת חסימה עצבית, אך לא מוסיף משככי כאב עד אבחון תחושת כאב אצל המנותחים באמצעות עלייה בדופק, לחץ דם ופעילות מוחית. לאחר מספר ניתוחים משותפים, ד"ר גראס ציין כי כשאני מתחילה לנתח אזור מסוים, המנותח מתחיל לחוש כאב. התחלנו לחפש פתרונות לאזורים שלא מכוסים היטב באמצעות החסימה העצבית הרגילה ומצאנו שתוספת חסימה עצבית מתוך חלל הניתוח ותוספת משככי כאב מקומיים מובילות לשליטה מלאה בכאב במהלך הניתוח ולאחריו. הטשטוש מאפשר למטופל להגיב בתנועות ובדיבור. אם הוא לא חש בנוח, אנו נותנים מענה.
"כשראינו שאין צורך במהלך ניתוחים שלמים בתוספת אופיואידים, הרגשנו ביטחון לנתח גם ללא ההרדמה הכללית. המטופלים מתעוררים לאחר הניתוח בתוך מספר דקות והם ב'היי', לא מאמינים שהם לאחר ניתוח ומרגישים מצוין. אנחנו עוקבים אחרי המטופלים לאחר הניתוח ומתרשמים משיפור משמעותי בכאב גם בימים הרחוקים מהניתוח, כשהשפעת החסימה העצבית פגה".
ד"ר גראס הוסיף ואמר כי "הצורה החדשה בה אנחנו מבצעים את ניתוחי השד היא בשורה גדולה לנשים הזקוקות לניתוח. בעקבות המחקר שלי יחד עם ד"ר מילר הבנו כיצד אפשר לגרום למינימום כאב וסבל למטופלות, שגם ככה עוברות תקופה מורכבת וקשה. הפרויקט התאפשר בזכות תמיכה ועידוד מנהל מחלקת ההרדמה פרופ' יעקב גוזל, שתמיד מקדם כל יוזמה לשיפור איכות הטיפול למטופלים.
"לפני כל ניתוח, אנו וצוות המרדימים עוברים על התיק של המטופלת ומדייקים לכל אחת ואחת את דרך ההרדמה שתטיב עימה. אנחנו ממשיכים להתמקצע על שיטה זו ובטוחים שכל שהזמן יעבור נשתמש בה עוד ועוד ונדייק את עצמנו עוד ועוד".