כאב כרוני הוא תופעה שכיחה ברפואת ילדים. במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת PAIN, ביקשו חוקרים לבחון האם ישנם גורמים המנבאים באופן ספציפי או מלווים את הופעתו של כאב כרוני חדש במקומות שונים בגוף.
עוד בעניין דומה
במחקר זה, החוקרים דיווחו על נתוני כאב בילדים משלוש תת-דגימות המבוססות על מיקום: כאבי ראש, כאבי בטן וכאבי שריר-שלד, שנלקחו ממדגם גדול של בית ספר תיכון (N = 2280). הם הבחינו בין משתתפים שחוו הופעת כאב כרוני לבין אלו שלא דיווחו על כאב כרוני במקומות המתאימים על פני שנה אחת. מודלים של רגרסיה ומודלים רב-שכבתיים הופעלו כדי להשוות גורמים שנקשרו בעבר לכאב כרוני בין שתי הקבוצות.
תוצאות המחקר הדגימו כי ללא קשר למיקום הכאב, הופעת כאב כרוני הושפעה מגורמים פסיכו-סוציאליים, בעיקר תסמינים של דיכאון (יחס סיכויים 1.13-1.17, P <0.01) וחרדה (יחס סיכויים 1.12-1.21, P < 0.05). כמו כן, בעוד שהופעת כאבי ראש הייתה קשורה אך ורק לגורמים פסיכו-סוציאליים, הופעת כאבי בטן וכאבי שריר-שלד נקשרה בנוסף לגורמים פיזיולוגיים, לרבות רמות הפעילות הגופנית. מנבאים רבים פעלו גם כגורמים נלווים. במקרה של כאבי בטן כרוניים, מחסור בשינה לא חזה את הופעת הכאב אך צוין כתופעה הנלווית.
החוקרים מסכמים כי ממצאים אלו מדגישים את החשיבות של גורמי בריאות הנפש בהופעת הכאב בכל שלושת מיקומי הגוף, בעוד שבכאבי בטן ושריר-שלד כרוניים, יש לקחת בחשבון גם גורמים פיזיולוגיים. מדדי התאמה למודל, לעומת זאת, הצביעו על כך שההתפתחות של כאב כרוני היא מורכבת יותר ולא ניתנת לחיזוי בצורה מספקת על ידי גורמים אלו בלבד.
מקור: