חדשות

רפורמת הסדרי בחירה: ההוצאות על פעילות אלקטיבית עלו בכ-12%

בעקבות הרפורמה, שנכנסה לתוקף בפברואר השנה, למרכז הרפואי הדסה שיעור ההסדרים הגבוה ביותר | בילינסון מספק מענה לאחוז הגדול ביותר של מבוטחי הקופות | קוצר משמעותית המרחק לבתיה"ח בהסדר

בית החולים שערי צדק וברקע הדסה. מובילים בשיעור ההסדרים. צילום: נתי שוחט/ פלאש 90

מחקר שבחן את השפעתה של רפורמת הסדרי הבחירה שנכנסה לתוקף בפברואר 2024 על מערכת הבריאות חשף כמה השפעות משמעותיות. הממצאים העיקריים שנמצאו מראים כי מבוטחי קופת חולים כללית נדרשים כעת לנסוע פחות מ-2 ק"מ בממוצע כדי להגיע לבית חולים בהסדר, לעומת כמעט 10 ק"מ לפני הרפורמה וכי סך ההוצאות על פעילות אלקטיבית בתחומים שהוחרגו קודם לרפורמה עלה בכ-12%.

משרד הבריאות פרסם השבוע את הדו"ח בנושא השפעת הרפורמה בהסדרי הבחירה על מערכת הבריאות. הרפורמה נכנסה לתוקף בפברואר 2024, במטרה לשפר את הנגישות לשירותים רפואיים ולהרחיב את אפשרויות הבחירה של המטופלים בישראל. המחקר, שנערך על ידי מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, מציג את ההשפעות הראשוניות של הרפורמה על מערכת הבריאות.

הרפורמה כוללת מספר שינויים מרכזיים: נקבע סטנדרט מינימלי חדש להרחבת אפשרויות הבחירה של המבוטחים באזור מגוריהם, תוך הבטחת נגישות ל"מרכזי-על" ולמספר מספק של בתי חולים. בנוסף, נוספו ארבעה תחומים רפואיים חדשים לרשימת התחומים המוחרגים לחלוטין מהסדרי הבחירה: ניתוחי נשים, נוירוכירורגיה, שירות אשפוז בבריאות הנפש ו-IVF. תחומים אלה מצטרפים לאונקולוגיה, מחלקות רפואה דחופה ולידות שכבר היו מוחרגים קודם לכן.

הרפורמה מחייבת את קופות החולים להציג למבוטחים את כל אפשרויות הבחירה העומדות בפניהם באמצעות טופס 17 שקוף. טופס זה מציג את רשימת בתי החולים הזמינים, כולל פרטי קשר, לפני הנפקת טופס ההתחייבות.

על פי הממצאים, בקופת חולים כללית שירותי בריאות, מספר בתי החולים ומרכזי העל הזמינים למבוטחים עלה מ-7.1 לפני הרפורמה ל-8.6 אחריה. בקופת חולים מאוחדת נרשמה עלייה מ-6.4 ל-7.9. בקופות החולים מכבי ולאומית לא חל שינוי, והן ממשיכות להציע 26.1 ו-21.1 בתי חולים בממוצע למבוטחיהן, בהתאמה, זאת משום שהסדרי הבחירה המקוריים שלהן רחבים ולא היו תלויים במקום המגורים של המבוטח.

המחקר בחן גם את השינויים במרחק שמבוטחים נדרשים לנסוע כדי להגיע לבית חולים הנמצא בהסדר עם קופת החולים שלהם. בקופת חולים כללית, המרחק העודף הממוצע ירד מ-9.9 ק"מ לפני הרפורמה ל-1.4 ק"מ אחריה. בקופת חולים מאוחדת נרשמה ירידה מ-0.9 ק"מ ל-0.6 ק"מ. עבור מבוטחים המתגוררים בפריפריה, המרחק העודף הממוצע בקופת חולים כללית ירד מ-11.3 ק"מ ל-1.6 ק"מ.

המרכז הרפואי הדסה בירושלים הפך לבית החולים עם שיעור ההסדרים הגבוה ביותר, כאשר הוא זמין כעת למבוטחי כל ארבע קופות החולים, ואחריו נמצאים בית החולים וולפסון בחולון ושערי צדק בירושלים. כאשר מביאים בחשבון את מספר המבוטחים בכל קופה, המרכז הרפואי בילינסון בפתח תקווה מספק מענה לאחוז הגדול ביותר של המבוטחים, למרות שאינו פתוח לבחירה למבוטחי קופות החולים לאומית ומאוחדת.

מקור: משרד הבריאות

הרפורמה הביאה גם להרחבה משמעותית של התחומים המוחרגים מהסדרי הבחירה, כך ששיעור ההוצאות על תחומים אלה עלה מ-2% ל-14% מסך ההוצאות על פעולות אשפוזיות אלקטיביות.

המחקר מציג נתונים נוספים לגבי השפעת הרפורמה על זמינות השירותים הרפואיים בין מרכז לפריפריה ובין המחוזות השונים. בקופות החולים כללית ומאוחדת, מחוז הצפון נמצא כבעל הזמינות הגבוהה ביותר לבתי חולים, בעוד מחוז תל אביב נמצא כבעל הזמינות הנמוכה ביותר.

נושאים קשורים:  הסדרי בחירה,  חדשות,  בתי חולים,  פעילות אלקטיבית,  קופות החולים
תגובות