חדשות

דרישה לשקול מחדש את תנאי הסף ללימודי עמית רופא

תכנית הלימודים למקצוע עמית רופא בפקולטות לרפואה תאושר בקרוב אלא שתנאי הסף קרובים לתנאי הקבלה ללימודי רפואה | עוזרי רופא העובדים במלר"דים דורשים להתאים עבורם מסלול לתואר שני

לימודי עמית רופא יימשכו כשנתיים וחצי, תנאי הקבלה יכללו תואר ראשון במדעים מדויקים או תואר ראשון במדעי החיים ותואר ראשון במדעי הבריאות. אילוסטרציה

הכרה במקצוע "עמית רופא" עלולה לפגוע ב"עוזרי רופא" שכבר עוסקים במקצוע זה. כך עלה בדיון שנערך אתמול (ד') בוועדת הבריאות של הכנסת, שדנה במעמדם של עוזרי רופא. יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי קרא למועצה להשכלה גבוהה לשקול מחדש את תנאי הסף ללימודי עמית רופא כדי להתחשב במי שכבר עוסקים בכך בארץ וכדי שיוכלו להשלים תואר שני במקצוע וכן לבחון עם ההסתדרות הרפואית את הכשרתם המעשית.

עמית רופא הוא מקצוע בריאות חדש בישראל והוא מתווסף למקצועות הבריאות הקיימים היום בחוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות. עמית רופא יהיה רשאי לבצע מגוון של פעולות רפואיות שיקבעו רופאים מומחים, והן יפורטו בהרשאה אישית שתינתן לו. ההרשאה תינתן לאחר שהרופאים המומחים ישוכנעו שעמיתי-הרופאים הם בעלי הידע, ההכשרה והניסיון הנדרשים לשם ביצוע הפעולות הרפואיות שהתירו להם לבצע וכן שביכולתם של הרופאים-המומחים לפקח פיקוח הולם על עבודת העמיתים כדי להבטיח את איכות הטיפול ובטיחותו.

בחודש אפריל האחרון אישרה המועצה להשכלה גבוהה קווים מנחים לפתיחת תכניות לימודים לתואר שני במקצוע עוזר רופא (Physician Assistant - P.A). ההכשרה למקצוע עוזרי רופא ניתנת בישראל כיום בקורסים של משרד הבריאות ובעתיד הקרוב ייפתח קורס לתואר שני בבתי הספר לרפואה. ההכשרה החלה בשנת 2016 ובחדרי המיון השתלבו כ-100 עוזרי רופא שעברו אותה.

בחודש יולי 2023 אישרה מליאת הכנסת את הצעת חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות, המתייחס לעמית רופא (שמחליף את המינוח "עוזר רופא") בקריאה שנייה ושלישית.

המקצוע, שנועד להקל על העומס המוטל על רופאים, קיים כיום במדינות שונות בעולם כמו ארה"ב, קנדה, אנגליה, הולנד ואוסטרליה. בארה"ב, עוזרי רופא הם אנשי צוות רפואי המבצעים פעולות רפואיות ואדמיניסטרטיביות בהנחייתם ובפיקוחם של רופאים כבר במשך כמה עשורים. הם עוסקים ברפואה, כולל קבלת היסטוריה רפואית ממטופלים בעת קבלתם לטיפול, בביצוע בדיקות גופניות, אבחון וטיפול במחלות ובפציעות, הזמנה ופיענוח של בדיקות מעבדה, סיוע בניתוחים, חינוך לבריאות, מעקב אחרי מטופלים באשפוז ובקהילה ואף מתן וחידוש מרשמים.

בדיון סיפרה עו"ד מירה רווה, היועצת המשפטית במשרד הבריאות, על הצוות שהוקם במשרד ליישום תקנות החוק בעניין מעמד עמית רופא ופרסום התקנות להערות הציבור. ליטל גבאי, מנהלת תחום עוזרי רופא במשרד, פירטה בעניין הליך הזכאות לרישוי, בחינות הרישוי, מקצועות הלימוד, הוראות מעבר בהכרה במוכשרים למקצוע זה בארה"ב, ההרשאה האישית לפעולות רפואיות, הליך ביטול ההרשאה ועוד. היא ציינה כי ההליך נבנה בינתיים רק על בסיס המקצוע הקיים בארה"ב, ובהמשך ייבדקו ההליכים הקיימים במדינות נוספות.

לדברי מיכל אופיר, נציגת התכנון במועצה להשכלה גבוהה, לפני שנתיים הוקמה ועדה שעיצבה את תכנית הלימודים העיוניים והמעשיים להכשרת עמית רופא ובין השאר הוחלט כי הלימודים יימשכו כשנתיים וחצי, תנאי הקבלה יכללו תואר ראשון במדעים מדויקים או תואר ראשון במדעי החיים ותואר ראשון במדעי הבריאות. על פי החלטת הוועדה, הלימודים יתקיימו רק במוסדות בהם קיימת פקולטה לרפואה. למועצה הוגשו כמה תכניות כאלו והן יאושרו בחודשים הקרובים כשהמגמה לאשרם כבר בשנת הלימודים תשפ"ו.

רועי עוזר, עוזר רופא במרכז הרפואי שיבא, מחה על תנאי הסף הנדרשים ללימודים, שמקבילים לדבריו לדרישות הסף ללימודי רפואה, וציין כי אנשים צעירים בעלי תואר ראשון בתחומים הנדרשים יעדיפו ללמוד רפואה על פני לימודי עמית רופא. "צעירים שיש להם רקע במדעי הבריאות ויש להם תואר ראשון יעדיפו ללמוד רפואה, כי תנאי הסף קרובים", אמר. לדבריו, המל"ג לא התייעץ עם מי שכבר עוסקים במקצוע בארץ כדי לטייב את ההכשרה ואת תנאי הסף. הוא הוסיף ואמר כי לעוזרי הרופא ניתנה אפשרות להשלמה לתואר שני אך גילם, מצבם המשפחתי ועבודתם הפעילה לא מאפשרים זאת.

הוא ביקש כי "דור המייסדים", קרי עוזרי רופא שכבר עוסקים בתחום, יוכלו להשלים את קורסי הליבה שדורשת המועצה ביומיים בשבוע, או במסלולי הכשרה חלופיים והסביר כי מדובר באנשים עובדים וכי יש להתאים עבורם מסלול מתאים שיאפשר להם להשלים תואר שני.

יו"ר הוועדה משריקי קרא למועצה להשכלה גבוהה לעדכן בחודש הקרוב את הוועדה על התקדמות בניית תכנית הלימודים במוסדות האקדמיים ולהביא לכך שתכניות הלימודים אכן ייצאו לפועל כבר בשנת תשפ"ו.

בנוסף, הוא קרא לשקול מחדש את תנאי הסף לתכנית כדי להתחשב גם בתארים של דור המייסדים או לשקול לקבוע עבורם התאמות בתכנית הלימודים. לגבי ההכשרה המעשית הנדרשת עבור דור המייסדים, הוועדה ביקשה מאיגוד עוזרי הרופא בישראל לבחון מול ההסתדרות הרפואית וקופת חולים כללית מי מהן תסכים לבצע את ההכשרה, בהתאם לתנאי החוק.

בנוסף, עסקה הישיבה במעמדם של הדימותנים, מפעילי ומפענחי הרנטגן, MRI,יCT, ממוגרפיה, רפואה גרעינית, רדיולוגיה פולשנית, אולטרסאונד ועוד. יו"ר הוועדה, ביקש ממשרד הבריאות לזרז את הכנת התקנות בעניין תכניות ההסבה ולהגישן לוועדה מיד בתחילת מושב הכנסת, עקב מצוקת כוח האדם בתחום זה.

נושאים קשורים:  עמית רופא,  עוזרי רופא,  המועצה להשכלה גבוהה,  חדשות
תגובות
20.09.2024, 11:03

מדוע יש לשקול מחדש את תנאי הקבלה ולהורידם? האם יש כאן פזילה לאוכלוסיות שמצטיינות פחות בלימודי ליבה?
אם יש ביקוש להרשמה בתנאים הנוכחיים למה להגמיש את תנאי הקבלה ? טוב שעמיתי הרופא יהיו עובדים מצוינים ומוכשרים , לאוכלוסית החולים זה רק יוסיף בריאות .

אנונימי/ת
22.09.2024, 20:16

עמית רופא… מקצוע שהרגו עוד לפני שנולד על מזבח נקמת ח״כ בוסו בהר״י על עמדתה נגד המהפכה המשפטית. הרופאים לא יכשירו את העמיתים האלה אז שיהיה בהצלחה בבזבוז הזמן.