ארגון אמריקאי בקנטקי, העוסק בהשגת איברים להשתלות, נאשם בניסיון לקצור איברים ממטופל שהיה עדיין בחיים. כך עולה מעדות שנמסרה בשימוע בוועדת המשנה של בית הנבחרים האמריקאי בנושא מערכת אספקת האיברים בארה"ב. על המקרה דווח בשבוע שעבר בוול סטריט ג'ורנל.
עוד בעניין דומה
בדיון בבית הנבחרים נמסר כי ארגון Kentucky Organ Donor Affiliates (KODA) לכאורה לחץ על עובדיו לקצור איברים ממטופל בבית חולים שהיה ער ומאוחר יותר עזב את המתקן בחיים. האשמה זו היתה אחת מכמה טענות שהועלו על ידי עדים שטענו כי ארגוני השגת איברים במדינות שונות דחפו עובדים ומנתחים להשיג איברים ממטופלים חיים. משרד התובע הכללי של קנטקי הודיע כי הוא חוקר את ההאשמה נגד KODA, שלאחרונה התמזג עם ארגון השגת איברים מאוהיו.
הטענה הועלתה על ידי עובדת לשעבר בחברה, שמסרה במכתב כי היא, מנתח ועובדים אחרים סירבו בשנת 2021 לקצור את איבריו של גבר ש"בכה" ו"הניד ראשו לשלילה". האישה ציינה כי העובדים קיבלו הוראה ממפקח למצוא מנתח אחר שיוציא את האיברים, אך סירבו. היא התפטרה מאוחר יותר מתפקידה.
במקרה נוסף שהובא בפני הוועדה, עובד של ארגון השגת איברים אחר סיפר על מקרה דומה שבו מטופל הגה את המילים "עיזרו לי". ד"ר רוברט קנון, מנהל תכנית השתלות הכבד באוניברסיטת אלבמה בבירמינגהם העיד בפני הוועדה כי גם הוא היה מעורב במקרה כזה וסירב לקצור את האיברים, באומרו כי "זה היה רצח".
הוועדה קיימה את השימוע כדי לפקח על מאמצי הממשל לשפר את מערכת אספקת האיברים בארה"ב. כ-56 ארגוני השגת איברים ללא מטרות רווח ברחבי המדינה אחראים לאיסוף כליות, כבדים ואיברים אחרים מתורמים שנפטרו והעברתם המהירה למקבלים במרכזי השתלה.
הארגונים הצליחו לספק מספר גדל והולך של איברים בשנים האחרונות, אך לא הצליחו לעמוד בביקוש הרב, במיוחד לכליות. נכון ל-10 בספטמבר, יותר מ-104,000 אנשים היו ברשימת ההמתנה לאיברים. 17 אנשים מתים מדי יום בהמתנה, על פי משרד הבריאות ושירותי האנוש.
בשנת 2022, ועדת הכספים של הסנאט איתרה 70 מקרי מוות בין השנים 2008 ל-2015 שנבעו מטעויות שנעשו בתהליך הערכה ובדיקה של איברים לפני השתלה. משרד התובע הכללי של קנטקי אמר כי הוא בוחן את הטענה יחד עם רשויות אכיפת החוק.