פליטים מאוקראינה בני פחות מ-60 אינם מקבלים טיפול רפואי למרות צו ארעי שהוציא בג"ץ למדינה, בעקבות עתירה שהגישו ארגוני זכויות אדם להמשך הטיפול הרפואי לפליטים מאוקראינה.
עוד בעניין דומה
בעתירה נטען כי תקנות הבריאות החדשות הן הסדר קמצני המעניק ביטוח בריאות רק למבקשי מקלט ופליטים שלא ניתן להרחיקם מישראל ושהם בני מעל לגיל 60 או קטינים, בעוד שמרבית אוכלוסיית הפליטים אינה נכללת תחת קטגוריות אלו.
בעקבות העתירה הורה בג"ץ למדינה בחודש מרץ השנה להמשיך בכיסוי ביטוחי לטיפולים רפואיים שכבר החלו או נקבעו עבור הפליטים מאוקראינה ולהמשיך להעניק להם טיפול רפואי. אולם, לאחר שנכנסו תקנות הבריאות לפליטים לתוקף בראשית יולי, עתרו שוב ארגוני זכויות אדם ופליטים חולים מאוקראינה לבג"ץ בבקשה להכריז על ביזיון בית המשפט מטעם המדינה בשל אי יישום הצו מחודש מרץ.
בתגובת המדינה לעתירה נכתב כי "בשים לב לעובדה שהתגלה פער ביישום (הצו), ביום 18.8.2024 התקיימה ישיבה בעניין זה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה ונציגי משרדי הממשלה הרלוונטי. בתום הישיבה הוסכם על הקמת צוות בין-משרדי, שיכלול נציגים ממשרדי הרווחה, הבריאות והאוצר, כאשר משרד הרווחה ירכז את פעילות הצוות". עוד נכתב כי המדינה תעדכן את בית המשפט עד 1 בספטמבר על עבודת הצוות.
"דבר כזה עוד לא ראינו", כתבו בתגובה העותרים. "בתשובתה לבקשת ביזיון שהגישו ארגוני הפורום, כולל רופאים לזכויות אדם, היאס, א.ס.ף וארגונים נוספים לבית משפט, המדינה הודתה בפה מלא ובלי בושה שהיא מפרה מזה קרוב לחודשיים צו הארעי של בג"ץ שחייב אותה להמשיך להעניק טיפול רפואי לפליטים אוקראינים וכי רק בימים אלה מתכנס צוות כדי לדון ביישומו במשך ימים נוספים.
"בעקבות התעלמותה מצו הארעי, בוטלו באופן גורף טיפולים אונקולוגיים ובדיקות חיוניות עבור מטופלים בסכנת חיים ממשית, ביניהם חולות וחולים בסרטן, מחלות לב, מחלות כרוניות ועוד".
עוד טענו העותרים כי למרות התחייבות המדינה במסגרת החלטת ממשלה לקביעת הסדר ביטוחי למתן שירותי בריאות בהיקף ובתנאים שיקבעו עבור כלל הקבוצות שמיושמת כלפיהן מדיניות אי הרחקה מישראל, "המדינה ממשיכה להפקיר את חייהם של הפגיעים ביותר ולהתעלם מהחלטותיה ומהחלטות בית המשפט והחוק הבינלאומי ומכללי האתיקה הרפואית הבסיסיים ביותר.
"על המדינה לתקן את תקנות הבריאות כך שינגישו טיפול רפואי לכלל הפליטים בישראל, ולהפסיק לאלתר כל פרקטיקה שמביאה לניתוק מסוכן ולא מבוקר של מטופלים פגיעים במיוחד מטיפולים חיוניים ומצילי חיים".