חדשות

זיהום עורי מידבק ועמיד לטיפול מתפשט בעולם

ב-CDC מודאגים מהתפשטות עולמית של דרמטופיטוזיס עמיד לטרבינפין ומידבק מאוד, הנגרם מזן חדש יחסית של פטריה הגורמת לטינאה | הנגעים, עם גרד עז, מתפשטים בכל הגוף

טינאה או דרמטופיטוזיס. זיהום עור. צילום: שאטרסטוק

חוקרים ורופאים מזהירים מפני התפשטות של זן עמיד לתרופות של פטריה הגורמת לפטרת העור (טינאה או דרמטופיטוזיס). מדובר בזן ספציפי וחדש יחסית של פטריה הגורמת לטינאה, בשם Trichophyton indotineae.

בכתבה על התפשטות הפטריה שפורסמה בסוף השבוע ב-JAMA Network מצוין כי ד"ר אברום קפלן, רופא עור מבית הספר לרפואה גרוסמן של אוניברסיטת ניו יורק, נתקל בסוף 2022 במקרה חריג של מטופל עם פריחה קשקשית שלא הגיבה לשלושה סבבים של טיפול בסטרואידים ותכשירים אנטי-פטרייתיים מקומיים. המטופל סבל מנגעים רבים המכסים את הירכיים והישבן, עם גרד עז.

ד"ר קפלן ציין כי ריבוי הנגעים העלה חשד לדיכוי חיסוני, אך לא זה היה המקרה. הוא ניסה טיפול בן ארבעה שבועות בטרבינפין דרך הפה, תרופה נפוצה מקו ראשון שבדרך כלל יעילה מאוד, אך ללא הצלחה. ניסיון נוסף עם גריזאופולבין במשך חודש הביא לצמצום הנגעים אך לא להיעלמותם. התברר כי הבעיה החלה בעת ביקור בבנגלדש, כאשר בני משפחה נוספים סבלו מנגעים דומים וטופלו בקרמים המשלבים תכשירים אנטי-פטרייתיים וסטרואידים הזמינים ללא מרשם.

השילוב של זיהום שנרכש בנסיעות, הדבקה משפחתית ואי תגובה לתרופות מומלצות הוביל את ד"ר קפלן לבדוק מול מתמחים ברפואת עור בבית החולים בלוויו שבו הוא עובד, אם הם ראו מקרים נוספים. הרופאים סיפרו לו על מקרים נוספים ובין השאר חולה עם אותם כתמים קרומיים בצורת טבעת לא רק על הירכיים והישבן, אלא מתרחבים במעלה הבטן והצוואר. טיפול בטרבינאפין דרך הפה בחולה זה  לא נחל הצלחה. נדרשו ארבעה שבועות של איטראקונאזול, תרופה אנטי פטרייתית מקו שני פחות מועדפת, כדי להעלים את הפריחה. הפרט המטריד היה שמדובר בחולה שלא נסע לחו"ל לאחרונה, מה שאומר שכנראה ההדבקה העקשנית המתפשטת אירעה בארה"ב.

החשד לזיהום שנרכש בחו"ל, ההדבקה המשפחתית והכישלון בטיפול המקובל הובילו את ד"ר קפלן לפנות למשרד הבריאות של מדינת ניו יורק ולמרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). במעבדה של משרד הבריאות זוהה הגורם כמין פטרייתי חדש. ד"ר קפלן ועמיתיו דיווחו על המקרים הראשונים בארה"ב בדיווח השבועי בנושא תחלואה ותמותה של ה-CDC אשתקד.

Trichophyton indotineae. פטריה עמידה לאנטיביוטיקה מתפשטת במהירות. צילום מתוך JAMA

מומחי ה-CDC מודאגים מהתפשטות עולמית של דרמטופיטוזיס עמיד לטרבינפין ומאוד מידבק. התופעה נצפתה לראשונה בדרום אסיה באמצע שנות ה-2010 ומאז התפשטה לקנדה, מזרח ודרום-מזרח אסיה, לאירופה, לאמריקה הלטינית ולמזרח התיכון. המאפיינים כוללים נגעים מתמשכים ומתפשטים עם גרד עז, כולל באזורים לא אופייניים כמו הפנים. הסימפטומים אינם מגיבים לטיפולים מקו ראשון אפילו כאשר הם ניתנים לתקופות ממושכות.

ביוני אשתקד דיווח איגוד ההמטולוגיה הישראלי על מקרה ראשון של הזיהום שהתגלה בישראל, של אזרחית הודו שעובדת בישראל והגיעה עם נגעים לבית החולים שיבא בתל השומר.

ד"ר ג'רמי גולד מה-CDC מציין כי למרות שהזיהום אינו קטלני, יש לו פוטנציאל להתפשט בקלות ולהשפיע על חיי אנשים רבים, עם הערכה כי אחד מכל ארבעה אנשים יחווה פטרת במהלך חייו.

בהודו מתמודדים עם הזיהום כבר כעשור

בהודו, רופאים מתמודדים עם מגיפה של הזיהום כבר כמעט עשור. ד"ר רמש בהאט מהודו מדווח כי משנת 2014 נצפו ביטויים לא אופייניים ונרחבים של דרמטופיטוזיס שאינו מגיב לטיפול. מחקר רב-מרכזי שערך בין 2014 ל-2018 מצא כי אחוז גבוה מכמעט 500 בידודים פטרייתיים מזיהומי עור הראו רגישות מופחתת למספר תכשירים אנטי-פטרייתיים, כולל 11% שהראו עמידות מסוימת לטרבינפין.

החוקרים ההודים זיהו שימוש נרחב בקרמים המשלבים סטרואידים, אנטי-פטרייתיים ואנטיביוטיקה כגורם אפשרי להתפתחות העמידות. השימוש הבלתי מבוקר והלא עקבי בקרמים אלה, הזמינים ללא מרשם, יצר מאגר של מטופלים שלא החלימו לחלוטין והפכו למקור הדבקה לאחרים.

ה-CDC, בשיתוף עם האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה (AAD), פתח מרכז משאבים למחלות מתפרצות באתר ה-AAD, הכולל דפי מידע על אבחון וטיפול בזיהום. האתר מציע גם גישה לרישום מקרים חדש לדרמטופיטוזיס עמיד, במטרה לאסוף מידע על הופעות של הזיהום העמיד ולשמש כמערכת התרעה מוקדמת. ד"ר אסתר פרימן, החוקרת הראשית של רישום המקרים, מציינת כי המטרה היא לספק מידע לרופאים על גורמי הסיכון והדפוסים הקליניים שיש לחפש, בקנה מידה גלובלי.

רופאי עור מזהים גם מינים אחרים של פטריות דרמטופיטיות המתנהגות באופן חריג. למשל, זיהומים חמורים עם זן קרוב בשם T. mentagrophytes genotype VIIי(MVII) שנצפו באירופה החל משנת 2014, בעיקר באיברי המין. מקרים אלה דרשו טיפול ממושך בטרבינפין או איטרקונאזול דרך הפה, ולעתים אף טיפול בפרדניזון מערכתי להפחתת הדלקת. ד"ר קפלן מביע חשש מפני האפשרות שהזן MVII יפגוש את הזיהום T. indotineae ויקבל את דפוסי העמידות שלו, מה שעלול להוביל להתפשטות נרחבת יותר.

האקדמיה לדרמטולוגיה קוראת לרופאים לספק פרטים על זיהומי דרמטופיטים מעבר ל-T. indotineae המציגים עמידות חריגה לטיפול ויכולת הדבקה מוגברת. החוקרים ממתינים בדריכות לראות אילו ממצאים חדשים יעלו מהדיווחים.

נושאים קשורים:  זיהום עורי,  פטרת,  דרמטופיטוזיס,  טינאה,  עמידות לתרופות,  זיהומים,  התפשטות מחלות,  חדשות
תגובות