חדשות

קורס חובה: ליצנות רפואית לרופאי העתיד בטכניון

הסטודנטים בפקולטה לרפואה בטכניון נחשפים לתחום הליצנות הרפואית בשנת הלימודים הראשונה | מרכז הקורס, ד"ר עופר שמגר: "מדובר במיומנויות חשובות לתקשורת עם מטופלים"

הליצנית הרפואית זויה, העובדת עם מטופלים בבתיה"ח רמב"ם ובני ציון. צילום: "רופאי חלום"

הסטודנטים בפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון  נחשפים לעולם הליצנות הרפואית במסגרת הקורס "להיות רופא - חשיפה למקצוע הרפואה". קורס חובה זה, המתקיים בשנת הלימודים הראשונה, עוסק בהבניית דמות הרופא ובגישתו למטופל, ושיעורי הליצנות הרפואית מתקיימים במסגרתו.

לדברי מרכז הקורס, ד"ר עופר שמגר, מנהל המחלקה הפסיכיאטרית בקריה הרפואית רמב"ם, "החשיפה לעבודת הליצנות הרפואית נועדה לספק לסטודנטים הצעירים זווית ראייה בלתי שגרתית לגבי הקשר מטפל-מטופל והבנה של דרכי תקשורת לא מילוליות, שערכן בעולם הטיפול הרפואי אינו נופל מזה של תקשורת מילולית".

במחזור הנוכחי (תשפ"ד) בפקולטה לרפואה לומדים כיום כ-170 סטודנטים חדשים, זאת לעומת 140 בעבר. שיעורי הליצנות הרפואית נערכים בקבוצות קטנות בהנחיית הליצנים הרפואיים של עמותת רופאי חלום, המפעילה ליצנים רפואיים טיפוליים כחלק מהמערך הפרא-רפואי בבתי החולים בישראל. באזור הצפון פועלת העמותה במרכזים הרפואיים רמב"ם, בני ציון וכרמל בחיפה, במרכז הרפואי העמק בעפולה ובביה"ח הלל יפה בחדרה.

בשיעורים אלה לומדים הסטודנטים על מערכי הליצנות הרפואית בבתי החולים. ההכשרה כוללת תיאור מצבים שונים במפגש עם מטופלים ומשפחות ובעיקר במפגשי רופא-מטפל, הכרוכים לעתים קרובות בחסמים ובהתנגדויות. כחלק מהשיעור המעשי מתרגלים הסטודנטים מיומנויות ליצניות ומתלווים לסיור במחלקות עם הליצנים הרפואיים. כחלק מההתנסות הם מקבלים פריטי לבוש ליצניים, מעלים מופעים קצרים במחלקות ומקיימים שיח ואינטראקציה עם מטופלים ומשפחות.

לדברי ד"ר שמגר, "יש ערך רב לשיעור מעשי כזה של תקשורת ללא מילים עם מטופלים ומשפחות. למעשה, הכלים החשובים ביותר שהסטודנטים לרפואה מקבלים הם במיומנויות תקשורת ובחיבור רגשי עם מטופלים. כמוסד אקדמי המכשיר את דור העתיד של הרופאים, המטרה שלנו היא לחנך את הסטודנטים ולא להסתפק רק בהעברת מידע רפואי ופרטים פרוצדורליים למטופלים ולמשפחות. חשוב שרופאים יידעו לוודא שהמטופלים קשובים, קולטים, מגיבים ואינם מנותקים מהסיטואציה. אצל הליצנים הרפואיים אלו הן מיומנויות המקצוע השגרתיות וארגז הכלים שלהם כולל הומור, שירה, משחק, מבע, חיוך ועוד".

צור שריקי, מנכ"ל "רופאי חלום": "מתחילת הדרך שמנו לנו למטרה, מעבר לטיפול הישיר ולמפגש עם המטופלים, להעביר את הידע לצוותים הרפואיים ובמקרה זה לרופאים לעתיד. יש כבר עשרות מחקרים אקדמיים שמוכיחים את יעילות עבודת הליצנות הרפואית בשיפור מדדים רפואיים שונים בקרב המטופלים ובשיפור היענות לטיפול והפחתת אלימות כלפי הצוותים. חשוב שהידע שהוכח במחקרים יוטמע כחלק מלימודי הרפואה למען הצלחת הטיפול הרפואי".

נושאים קשורים:  ליצנות רפואית,  הטכניון,  חדשות,  לימודי רפואה,  ד"ר עופר שמגר
תגובות
אנונימי/ת
22.08.2024, 12:11

אין שום סיבה שזה יהיה קורס חובה והשאלה אם מישהו לא גוזר כאן קופון.
אם יש סטודנטים שחפצים ללמוד את זה - בבקשה (ורצוי על חשבונם). לא כל רופא מתחבר לזה, וגם לא כל מטופל מתחבר. יש הרבה ילדים שמפחדים מליצנים.
חוץ מזה.... יש יותר מדי ליצנים במדינה הזאת, אין צורך שגם הרופאים יהפכו לליצנים. רצוי שישארו גם כאלה שיעבדו ברצינות

אנונימי/ת
22.08.2024, 14:33

צודק... בביהס לרפואה בתל אביב מ 2006 זה היה קורס רשות בהנחיית ד'ר מחנך רפואי...

23.08.2024, 17:35

חבל שזה לא קרה מוקדם יותר..... (אם כי אולי לא הייתי עושה את זה כחובה).

אנונימי/ת
23.08.2024, 22:09

בפקולטה בטכניון מחפשים להיות יותר באר שבע מבאר שבע. יש כל מיני מטודות בתקשורת מטופל-מטפל, ליצנות רפואית היא רק אחת מהן. למרבית הצער בהמשך הדרך הסטודנטים מגיבים לנסיונות ה"חינוך" הללו בציניות ובאנטגוניזם לא פשוט, בעיקרנבקורס שנקרא קפסולה. עופר, אתה אדם ורופא רציני מאוד, נסה זאת וחשוב בעוד שנה אם מה שנראה מקורי משרת את המטרה.

אנונימי/ת
25.08.2024, 09:52

את ישראל מנהלים ליצנים פוליטיים , אז מה הבעייה שליצנים רפואיים יטפלו בחולים?