מחקר חדש שפורסם ב-Lancet Infectious Diseases מצביע על ירידה משמעותית בשיעורי הזיהומים הנרכשים בבתי חולים ובעמידות לאנטיביוטיקה במרכזים הרפואיים של מערכת הבריאות של משרד ההגנה האמריקאי (VA) לאורך 13 שנה.
עוד בעניין דומה
החוקרים, בהובלת ד"ר תי מוי פאם מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד, ניתחו נתונים מ-138 מרכזים רפואיים ברחבי ארה"ב בין השנים 2007 ל-2019.
הממצאים מראים כי שיעור הזיהומים הכללי מתשעה פתוגנים נפוצים ירד בשיעור שנתי ממוצע של 2.2% ושיעור הזיהומים העמידים לפחות לסוג אחד של אנטיביוטיקה ירד מכ-58% ל-47%. כך למשל, שיעור הזיהומים מחיידקי סטפילוקוקוס אוראוס עמידים למתיצילין (MRSA) ירד מ-57.7% ל-44.6%, וזיהומים מאנטרוקוקוס פקיום עמיד לוונקומיצין ירדו מ-77.8% ל-65.1%.
החוקרים מדגישים כי הירידה בשיעורי הזיהומים הנרכשים בבתי החולים מדגישה את חשיבותן של תכניות מניעת זיהומים ושימוש מושכל באנטיביוטיקה ברמה המערכתית. בנוסף, נצפתה ירידה בעמידות לפלואורוקווינולונים ברוב הפתוגנים, במיוחד באנטרוקוקוס פקיום, אנטרוקוקוס פקליס וסטפילוקוקוס אוראוס.
המחקר, שבחן למעלה מ-990 אלף דגימות של מיקרואורגניזמים מיותר מחצי מיליון מטופלים, מצא גם כי שיעור הזיהומים העמידים למספר סוגי אנטיביוטיקה ירד משיעור של 39.5% בשנת 2007 ל-29.5% בשנת 2019. עם זאת, זוהתה עלייה בעמידות לקרבפנמים בזיהומי אנטרובקטר קלואקה וכפל בשיעור זיהומי אי-קולי העמידים לצפלוספורינים מדור שלישי.
החוקרים מציינים כי בשנתיים הראשונות של מגיפת הקורונה חלה עלייה דרמטית בשיעור ובעמידות של חלק מהזיהומים הנרכשים בבתי חולים. ממצא זה תואם לדו"ח של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן ה-CDC משנת 2022 שהראה עלייה של 15% בזיהומים ובמקרי מוות משבעה פתוגנים עמידים לאנטיביוטיקה בשנת 2020.
בכתבה על המחקר ב-Med Page Today, ד"ר מורגן ווקר וד"ר סמיר קדרי מהמרכז הקליני של ה-NIH מציינים כי הירידה בשיעור הזיהומים העמידים לאנטיביוטיקה לא תמיד היתה קשורה לשיעור הזיהומים העמידים. הם גם מדגישים כי המחקר לא בחן מגמות זיהום ועמידות לאנטיביוטיקה בקרב מטופלים בקהילה אלא שהמחקר נערך בתקופה ספציפית ובמערכת בריאות של משרד ההגנה האמריקאי המטפלת ביוצאי מערכת הצבא ובני משפחותיהם, ואינו בהכרח משקף את המגמות הגלובליות העכשוויות.