"מתחילת 2024 הגיעו לבית החולים רמב"ם בחיפה שלושה מטופלים בעקבות שימוש בגז קצפות, לעומת מטופל אחד בשנת 2023. תמונה דומה עולה גם מבתי חולים אחרים". כך אמר ד"ר שחר שלי, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים רמב"ם.
עוד בעניין דומה
ד"ר שלי מצוטט במסמך שהכין מרכז המחקר והמידע של הכנסת כרקע לדיון בנושא שימוש לרעה בחמצן דו-חנקני (oxide nitrous, או O2N), הידוע כגז קצפות, בוועדה המיוחדת של הכנסת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול. ד"ר שלי הוסיף ואמר כי "במקרים שנצפו, המצב בשנה הראשונה לאחר האבחון המשיך להיות קשה ונראה כי יש מקרים שבהם לפחות חלק מהנזק בלתי הפיך".
השימוש לרעה בגז קצפות משמש בשנים האחרונות כסם מסיבות ונמצא במגמת עלייה בישראל ובעולם, במיוחד בקרב בני נוער ומתבגרים. סקר HBSC שנערך בישראל בשנים 2022-2023 מראה כי 6.3% מהתלמידים בכיתות ז'-י"ב בבתי הספר שבפיקוח משרד החינוך התנסו בהרחת חומרים, אם כי לא בהכרח גז קצפות.
HBSC - Health Behaviour in School-aged Children, הוא מחקר בינלאומי בחסות ארגון הבריאות העולמי (WHO) שנערך אחת לארבע שנים במדינות רבות, כולל ישראל. המחקר בוחן היבטים שונים של בריאות והתנהגויות בריאות בקרב תלמידים בגילאי 11, 13 ו-15 (בישראל נכללים גם תלמידי כיתה י"ב) וכולל סקר על נושאים כמו פעילות גופנית, תזונה, שימוש באלכוהול וסמים, בריאות נפשית, יחסים חברתיים ומשפחתיים ועוד. נתוני HBSC שימשו כדי לספק מידע על שיעור התלמידים שהתנסו בהרחת חומרים, שעלולים לכלול גם שימוש בגז קצפות.
על פי דיווח של ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז למרכז הארצי למידע בהרעלות, 26 פניות על שימוש בגז קצפות הגיעו למרכז ההרעלות מתחילת שנת 2023 ועד אמצע יולי 2024, רובן מבית החולים רמב"ם אך גם מבתי חולים אחרים.
עם זאת, כותבי המחקר מדגישים כי המידע שבידם חסר ואין לגזור מהנתונים תמונה מלאה על השימוש לרעה בגז קצפות. עוד ציינו כי על פי החוק, מותר לייבא גז קצפות לשימוש אישי מבלי להצהיר על כך למשרד הבריאות וכי הגז מוצע למכירה באתרים בינלאומיים עם אפשרות משלוח לישראל.
כותבי המסמך אספו מידע בנוגע לעלייה בשימוש לרעה בגז הקצפות בקרב בני נוער ממספר גורמים. ממשרד החינוך שמעו על עלייה במספר המקרים של שימוש בגז קצפות שהגיעו להיוועצות במשרד בשנים 2021-2024. ממשטרת ישראל נמסר כי משנת 2021 ועד יולי 2024 אותרו 22 תיקי חקירה הקשורים לשימוש או מכירה של גז קצפות, וכי בפברואר 2024 אירע מקרה שבו מצא צעיר את מותו ועלה חשש לשימוש בגז קצפות. ברשות הלאומית לביטחון קהילתי בישראל אמרו כי חל שינוי בדפוסי השימוש, ובמקום בקבוקונים קטנים, נצפה שימוש בבקבוקים גדולים של גז המכילים כ-2.5 ליטרים.
ד"ר לוריא הוסיפה ואמרה כי "גז קצפות לא נתפס בציבור כחומר מסוכן אלא כחומר תמים, בין היתר בגלל מעמדו החוקי וכיוון שהשפעותיו אינן נראות בטווח המיידי. הכינוי שנותנים לו, 'קצפת', מעיד על תפיסה שגויה זו".
בעולם, לפי סקרים שנערכו בין השנים 2013 ל-2022 במספר מדינות, שיעור השימוש בגז קצפות נע בין 0.6% (בליטא) ל-7.6% (בהולנד). בבריטניה, לפי נתונים משנת 2019-2020, גז קצפות היה הסם השני הנפוץ ביותר בקרב בני 16-24 והשלישי הנפוץ ביותר בקרב בני 16-59.