במחקר עוקבה שממצאיו פורסמו בכתב העת Sleep Medicine, חוקרים השתמשו באקטיגרפיה כדי לבחון את ההשפעה של מודפיניל הן על יתר שינה והן על דפוסי השינה הליליים בחולים עם נרקולפסיה.
עוד בעניין דומה
לפני הטיפול, 87 חולים עם נרקולפסיה לבשו אקטיגרפיה במשך 7-14 ימים כדי להעריך את שנת הלילה שלהם. לאחר ההערכה, המשתתפים קיבלו מנה יומית של 200-400 מ"ג של מודפיניל בבוקר ועשו אקטיגרפיה שוב שישה חודשים לאחר תחילת הטיפול. החוקרים השתמשו בשאלונים, כולל ה-Epworth-Sleepiness-Scaleי(ESS), ה- Visual-Analogue-for-Hypersomnolenceי(VAS), וה- Short-Form-36-Health-Surveyי(SF-36) כדי להעריך היפר-שינה ואיכות החיים לפני ואחרי הטיפול. מבחן t לשני מדגמים ומבחן t לבלתי תלויים שימשו להשוואות לפני ואחרי טיפול וניתוח תת-קבוצות. החוקרים השתמשו במבחן המתאם של פירסון כדי למדוד את הקורלציה בין פרמטרי השינה של האקטיגרפיה ונתוני השאלונים.
תוצאות המחקר הדגימו שיפורים בהיפר-שינה בעקבות טיפול במודפיניל, ללא הידרדרות משמעותית בפרמטרי השינה הלילית על ידי האקטיגרפיה. המספר הכולל של היקיצות על ידי אקטיגרפיה ירד באופן משמעותי (p=0.005), במיוחד אצל נשים (p=0.008), בעוד שזמן ההירדמות עלה באופן משמעותי בילדים/מתבגרים (p=0.014). בנוסף, נמצא קורלציה בין פרמטרי השינה של האקטיגרפיה וציוני ESS, VAS ו- SF-36.
לסיכום, טיפול במודפיניל עשוי לא להחמיר את השינה בלילה בחולים עם נרקולפסיה. עם זאת, צריך להיות זהירים בילדים ובני נוער.
מקור: