עד כה, רק ארבעה מחקרים תצפיתיים בדקו את הקשר בין דפוסי תזונה לשינה באמצעות מדידות שינה אובייקטיביות. כל ארבעת המחקרים היו מחקרי חתך ולכן לא יכלו להעריך את הקשר הזמני בין תזונה לשינה.
עוד בעניין דומה
במחקר רוטרדם פרוספקטיבי מבוסס אוכלוסייה שפורסם בכתב העת Sleep Medicine, החוקרים ביקשו לבחון את הקשרים החוצי-חתך והאורכיים של סוגי דפוסי תזונה שונים עם איכות שינה ועם פרמטרי השינה המוערכים באמצעות אקטיגרפיה.
עבור כל משתתף, נגזרו ציונים עבור חמישה דפוסי תזונה שונים על סמך שאלוני תדירות מזון. שני ציונים מוגדרים מראש שנועדו להעריך עמידה בהנחיות התזונה ההולנדיות ובדיאטה הים תיכונית ושלושה ציונים מבוססי נתונים המצביעים על תזונה הולנדית מאוזנת, לא בריאה וטיפוסית. ב-2589 משתתפים (גיל חציוני 56.9 שנים; 58% נשים), איכות השינה המדורגת עצמית הוערכה עם מדד איכות השינה של פיטסבורג. החוקרים השתמשו באקטיגרפיה אצל 533 משתתפים במשך 6.8 ימים בממוצע (SD: 0.7) כדי להעריך את זמן השינה הכולל, זמן להירדמות, התעוררות לאחר תחילת השינה ויעילות השינה. פרמטרי שינה נמדדו בקו הבסיס ולאחר 3-6 שנים. החוקרים השתמשו בברגרסיה ליניארית מרובה כדי להעריך קשרים חוצי-חתך ואורכיים.
תוצאות המחקר לא הדגימו קשרים מובהקים סטטיסטית בין דפוסי תזונה וזמן שינה הכולל, זמן להירדמות, יקיצה לאחר תחילת שינה, יעילות שינה ואיכות השינה הסובייקטיבית בניתוחי חתך או אורך. ניתן לראות כי אומדן ההשפעה של משך השינה היה 2.7 דקות ללילה (רווח בר סמך 95% 2.1-7.5) לכל עלייה של 5 נקודות בציון הדיאטה הים תיכונית בניתוחי החתך. יתר על כן, בניתוחים אורכיים, אומדן ההשפעה של משך השינה היה -1.0 דקות ללילה (רווח בר סמך 95% 5.2-3.1) לכל עלייה ב-SD בתזונה מאוזנת.
החוקרים סיכמו כי תוצאות המחקר הצביעו על כך שדפוסי תזונה אינם קשורים לשינה.
מקור: