הפדרציה הבינלאומית של אגודות הסטודנטים לרפואה IFMSA החליטה להשעות את ישראל לשנתיים בגלל המלחמה בעזה והאשמות ברצח עם, היעדר מוסר וערכים הומניטריים ובגלל טענות על אפליה. כך דיווח אתמול (ד') איתמר אייכנר, ב-ynet.
עוד בעניין דומה
על פי הדיווח, אגודת הסטודנטים לרפואה מברזיל יזמה את המהלך בשיחת זום שנערכה בראשית השבוע. יו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' ציון חגי פועל לביטול ההשעיה, שטומנת בחובה סכנת חרם לצמיתות.
הפדרציה הבינלאומית של אגודות הסטודנטים לרפואה היא ארגון לא-ממשלתי המייצג אגודות של סטודנטים לרפואה מ-123 מדינות בשש יבשות. מקום מושבו של הארגון, שנוסד בשנת 1951, בדנמרק.
הברזילאים דרשו לסלק את ישראל מהפדרציה לאלתר ולצמיתות. לאחר שההצעה נפלה, הם ביקשו להפסיק את הקלטת שיחת הזום ולהשעות את ישראל מהפדרציה לתקופה של שנתיים, הצעה שעברה ברוב של שני שלישים. בשיחה השתתפה נציגה של אגודת הסטודנטים הישראלים לרפואה. את ההחלטה ניתן לבטל רק ברוב של שני שלישים באסיפה הכללית של הפדרציה באוגוסט 2025 ובאוגוסט 2026. אם גם אז ההחלטה לא תבוטל, ישראל לא תוכל להיות עוד חברה בפדרציה.
מירי שווימר, יו"ר התאחדות הסטודנטים לרפואה בישראל, שייצגה את ישראל בכנס בפינלנד שבו התקבלה ההחלטה, הביעה את אכזבתה מהמדינות שתמכו בהשעיה וסיפרה כי "אחרי טבח השבעה באוקטובר קראה לארגון לגנות את הטבח, אך עד כה לא נמסר גינוי רשמי. נושא להצבעה מועלה חודשיים מראש, אך בכוונה הם עשו את זה ביום האחרון של הכנס". לדבריה, את המהלך יזמו סטודנטים פלסטינים לרפואה.
שווימר: "אמרתי שהרפואה שלנו היא לכולם, ללא הבדלים של דת, גזע ומין. בבתי החולים בישראל יהודים וערבים עובדים ביחד, נוצרים, יהודים, ומוסלמים. כל גווני הקשת. אמרתי להם שאם יש חקירה, נשמח לשתף פעולה, להבין וללמוד אם טעינו. דיברנו על זה שאנחנו בסוף ארגון סטודנטים ולא הממשלה ועל הסיוע הישראלי לפלסטינים ושליחת משלחות רפואיות לעולם. התפקיד שלנו לגשר ומה שעשו לנו זה דה-לגיטימציה. אני חושבת שהיה שם מחטף שתוכנן היטב מאחורי הקלעים".
במכתב לנשיאת פדרציית IFMSA, אוונגליה רובו, מחה יו"ר הר"י, פרופ' ציון חגי, על ההחלטה ודרש לבטלה: "ההחלטה היתה מבוססת על חישובים פוליטיים. המשלחת הישראלית אינה אחראית למעשי הממשלה כמו שהמשלחת הפלסטינית אינה אחראית לטרור של חמאס. חשוב מכך, מהלך כזה יהיה בסתירה ישירה למטרה של הפדרציה שהיא להביא יחד סטודנטים לרפואה מכל חלקי העולם. אם יש חילוקי דעות, המטרה צריכה להיות לדון בהם, לא לעסוק במהלכים דרסטיים כמו השעיית משלחת שלמה. ברמה הטכנית, רחוק מלהיות ברור על סמך מה ניתן להרחיק את המשלחת הישראלית.
"על פי חוקת הפדרציה, אם אגודה מפרה חוק כלשהו של חוקת הפדרציה, האסיפה הכללית רשאית להצביע על השעיה רק לאחר סיום חקירה רשמית ושמוצגת הוכחה נאותה להפרה", כתב פרופ' חגי, "עמדתנו היא שלא היתה הפרה של שום חלק מחוקת IFMSA. יתר על כן, גם לא היתה חקירה, לא הליך תקין ולא הזדמנות עבור המשלחת הישראלית להכין הגנה. נראה לנו שלא היה הליך ראוי ודינו להידחות בשלב זה".