חדשות

עשרה חודשים בשבי החמאס: שיעור תמותה מואץ בקרב החטופים

תת תזונה, טראומה, פציעות לא מטופלות ותברואה ירודה - דו"ח מומחים על ההשלכות הבריאותיות של 300 ימים בשבי מזהיר: סיכויי הישרדות של 115 החטופים פוחתים והלחץ על בני המשפחות עושה שמות בבריאותם

בני משפחות החטופים קוראים לעיסקה בהפגנה בתל אביב, 3 באוגוסט 2024. צילום: אבשלום ששוני/ פלאש 90

דו"ח שנכתב על ידי מומחים מובילים בתחומם, המתנדבים במערכי הבריאות והחוסן במטה משפחות החטופים, חושף הערכות למצבם של 115 החטופים שעדיין מוחזקים בעזה. הערכת סיכונים מתוך דו"חות רפואיים ומידע שהתקבל מחטופים ששבו מלמדים כי ככל שעובר הזמן פוחת בחדות מספר החטופים ששורדים את תנאי השבי הקשים, הכוללים רעב, התייבשות, תנאי תברואה לקויים, חשיפה למחלות מידבקות, טראומה נפשית כתוצאה מהתעללות ובידוד, פציעות שלא טופלו והיעדר מספיק אוויר ותאורה.

גרף הישרדות (תיאורטי) שהוכן על ידי פרופ' חגי לוין, ראש מערך הבריאות במטה משפחות החטופים, ממחיש את שיעור התמותה המואץ בקרב החטופים, וככל שהזמן מתקדם, מספר השורדים פוחת בחדות, ולבסוף, כך נטען, אף אחד מהם לא יישאר בחיים.

גרף הישרדות החטופים

ד"ר אמיר בלומנפלד, לשעבר ראש ענף טראומה בחיל הרפואה, מזהיר כי השבי הממושך בתנאים קשים, כמו כליאה במנהרות, מוביל לפגיעות בריאותיות פיזיות ונפשיות קשות. לדברי בלומנפלד, ניתן לומר בוודאות גבוהה כי כל מי שנשבה ונותר בחיים סובל כעת ממחלות ותופעות שונות שיחמירו עד כדי סיכון חייו, במידה שלא ישוחרר בקרוב.

פרופ' יובל חלד, לשעבר פיזיולוג ראשי בחיל הרפואה, מדגיש כי תת תזונה, פציעות לא מטופלות ותברואה ירודה גורמים להידרדרות פיזית משמעותית, מה שעלול להוביל לשיעורי תמותה גבוהים יותר ולהשלכות בריאותיות חמורות לטווח ארוך.

פרופ' מארק קלרפילד, מומחה לגריאטריה, מציין כי חטופים קשישים פגיעים במיוחד בשל מצבם הכרוני והיעדר טיפול רפואי, מה שמעלה משמעותית את הסיכון שלהם למוות.

מובילי מערך החוסן במטה, פרופ' אילנה קרמר, פרופ' עפרית שפירא-ברמן, מיה שחר וד"ר רן פלד, הדגישו את הטראומה הפסיכולוגית הקשה. החטופים סובלים מ"רכבת הרים" מופרעת מתמדת של רגשות, המתנדנדת בין תקווה חולפת לייאוש עמוק. האיום הבלתי פוסק על חייהם והתנאים הקשים גרמו ללחץ רגשי עצום, שמחמיר את הסבל הפסיכולוגי ומערער את התקווה והאמון.

ד"ר עינת יהנה, פסיכולוגית שיקומית מומחית, ממערך הבריאות, מדגישה את הטראומה הפסיכולוגית הקשה שחוות משפחות בני ערובה עקב המצב הממושך של "אובדן מעורפל", הגורם לחרדה, דיכאון ו-PTSD. טראומה מתמשכת זו מובילה לליקויים תפקודיים חמורים, הזנחה בריאותית והתפרצות מחלות כרוניות בקרב בני המשפחה עקב הלחץ הטראומטי המתמשך. המחקר שלה, שנערך עם פרופ' לוין, מדגיש את הצורך הקריטי בשירותי תמיכה מקיפים כדי לתת מענה להשפעות העמוקות הללו על הבריאות הגופנית והנפשית. הדו"חות מדגישים את הצורך הדחוף בהתערבויות מיידיות לטיפול בסיכונים בריאותיים חמורים אלה ולמתן תמיכה מקיפה הן לחטופים והן לבני משפחותיהם.

303 ימים חלפו מאז השבעה באוקטובר 2023, אז נחטפו באכזריות יותר מ-240 בני אדם מבתיהם ומפסטיבל מוזיקה בדרום ישראל לרצועת עזה, במקביל לטבח שבו נרצחו כ-1,200 איש. נכון לרגע כתיבת שורות אלו, לאחר שחרור חלק מהחטופים, ישנם 115 חטופים ישראלים ולא ישראלים שעדיין מוחזקים בשבי, כולל קשישים, נשים, פעוט ותינוק. החטופים חשופים לסיכונים בריאותיים הנובעים ממצבים רפואיים קודמים והן בשל תנאי השבי, ביניהם מחלות כרוניות ללא גישה לתרופות או טיפולים, ליקויי ראייה, שמיעה וניידות, בעיות תזונה ועיכול, סיכונים ייחודיים לנשים, מחלות זיהומיות ותנאים סביבתיים קשים.

כל יום שעובר מחריף את סבלם ומגביר את הסיכון לנזק בלתי הפיך או למוות. הדו"ח קורא לפעול באופן מיידי לשחרור החטופים כדי למנוע אבידות נוספות ולהתחיל את שיקומם, וכן, להשיב את החללים והנרצחים לקבורה. רק כך, תוכלנה המשפחות להגיע לסגירה ולהתחיל בשיקום.

נושאים קשורים:  חטופים,  שבי חמאס,  פרופ' חגי לוין,  ד"ר אמיר בלומנפלד,  טראומה,  רעב,  פרופ' יובל חלד,  פרופ' מארק קלרפילד,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
07.08.2024, 09:29

הדו'ח הזה שחשיבותו לא נופלת ואף עולה על מאמרם של רופאי הילדים הבכירים שפורסם לבסוף למרבית היגון בIMAJ הוא זה שצריך להתפרסם בכל עיתון ובכל מהדורת חדשות.