חדשות

עלייה עולמית בזני חיידק המעי קלבסיאלה פנאומוניה עמידים לטיפול

ארגון הבריאות העולמי מזהיר: שילוב של היפר-וירולנטיות ועמידות לאנטיביוטיקה מגביל את אפשרויות הטיפול בזן ST23 ועלול להוביל לעלייה בתחלואה ובתמותה

תרבית של חיידקי קלבסיאלה. צילום: שאטרסטוק

ארגון הבריאות העולמי (WHO) מזהיר מפני עלייה בזני חיידק המעי קלבסיאלה פנאומוניה היפר-וירולנטיים ועמידים לתרופות (hvKp) ברחבי העולם, כולל זן מסוכן במיוחד העמיד לאנטיביוטיקה ממשפחת הקרבפנמים, זאת בעקבות עלייה בדיווחים.

על פי הערכת מצב גלובלית שערך הארגון, 16 מתוך 43 מדינות שהשתתפו בסקר דיווחו על נוכחות של זני hvKp, כאשר 12 מהן דיווחו ספציפית על נוכחות הזן ST23-K1 העמיד לקרבפנמים.

קלבסיאלה פנאומוניה (Klebsiella pneumoniae) הוא חיידק גרם-שלילי הנמצא באופן טבעי במערכת העיכול של בני אדם. בדרך כלל, הוא אינו מזיק אך יכול לגרום לזיהומים, במיוחד בקרב אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת. מדובר בזנים אלימים במיוחד של החיידק, שבניגוד לזנים הרגילים, הם מסוגלים לגרום לזיהומים חמורים גם באנשים בריאים ונוטים להתפשט מהר יותר בגוף ולגרום לזיהומים פולשניים יותר.

שילוב של היפר-וירולנטיות ועמידות לתרופות, במיוחד לאנטיביוטיקה ממשפחת הקרבפנמים שנחשבת לקו האחרון של הטיפול האנטיביוטי, הופך את הזנים הללו למסוכנים במיוחד, ולכן ארגון הבריאות העולמי והקהילה הרפואית העולמית מזהירים מפני התפשטותם. הארגון מביע דאגה מיוחדת מהזן ST23, הנושא גנים המקנים עמידות לאנטיביוטיקה ממשפחת הקרבפנמים ולכל האנטיביוטיקה ממשפחת הבטא-לקטאם, מה שמגביל מאוד את אפשרויות הטיפול ועלול להוביל לעלייה בתחלואה ובתמותה. ה-WHO מעריך את רמת הסיכון העולמית כבינונית, בעיקר בשל היעדר מערכת ניטור שיטתית לזיהוי ודיווח על זני hvKp ברוב המדינות.

הארגון ממליץ למדינות להגביר את יכולות המעבדה לזיהוי מוקדם ואמין של זני hvKp, לחזק את היכולות לבדיקות מולקולריות וניתוח, לפתח מערכת ניטור לאיסוף שיטתי של נתונים מיקרוביולוגיים וקליניים ולהטמיע אמצעי מניעה ובקרת זיהומים מוגברים במסגרות רפואיות.

בכתבה שפורסמה ב-CIDRAP News מצוין כי בניגוד לזני קלבסיאלה "קלאסיים" הגורמים בעיקר לזיהומים בחולים מאושפזים ומוחלשים, זני hvKp מסוגלים לגרום לזיהומים קשים גם באנשים בריאים, עם שיעורי תחלואה ותמותה גבוהים.

ישראל אמנם לא הוזכרה ספציפית בדו"ח הארגון אך כיוון שקיימים דיווחים על נוכחות הזנים הללו במדינות המזרח התיכון, כמו איראן ועומאן ובהתחשב בעובדה שישראל מתמודדת עם אתגרים דומים של עמידות לאנטיביוטיקה, יש חשיבות רבה לניטור קפדני אחרי התפתחות זני hvKp גם בישראל.

נושאים קשורים:  קלבסיאלה פנאומוניה,  זיהומים,  עמידות לאנטיביוטיקה,  ארגון הבריאות העולמי,  חיידקים,  חיידקי מעי
תגובות