גישה טיפולית חדשה למחלות מעי דלקתיות (IBD), המבוססת על מתן ננו-סוכנים של מתכת נוזלית המכילה גליום (Ga) ומיועדת לנטילה פומית, הוצגה לאחרונה במחקר שפורסם בכתב העת Science Advances. החוקרים פיתחו אסטרטגיה ייחודית המכוונת לאזורי הדלקת במעי במטרה להתגבר על האתגרים הקיימים בטיפולים הנוכחיים ל-IBD, כגון פינוי מהיר של התרופה מהגוף ותופעות לוואי מערכתיות.
עוד בעניין דומה
הגישה החדשה מתבססת על שילוב של מתכת נוזלית מבוססת גליום (LM) עם אפיגלוקטכין גלאט (EGCG), פוליפנול הנמצא בתה ירוק. ה-EGCG משמש לעטיפת חלקיקי המתכת הנוזלית, ליצירת פורמולציה המכונה LM-EGCG. תכונות ההדבקה והקואורדינציה של ה-EGCG מאפשרות לננו-סוכנים להידבק לרקמת המעי הדלקתית ולהישאר שם לאורך זמן.
מנגנון הפעולה של LM-EGCG מורכב ממספר שלבים: ראשית, ה-EGCG מסלק מיני חמצן וחנקן פעילים (RONS), הידועים כגורמים מזיקים בדלקת. שנית, ה-EGCG לוכד את יוני הגליום המשתחררים מהמתכת הנוזלית ויוצר תרכובות EGCG-Ga המצטברות ברקמה הדלקתית. תרכובות אלו מגנות על מחסום המעי ומסייעות בשיקום הסביבה המיקרוביאלית של המעי.
המחקר נערך על עכברים. חוקרים גילו כי הטיפול ב-LM-EGCG הוביל לשינויים משמעותיים באוכלוסיית חיידקי המעי. נצפתה ירידה ניכרת באוכלוסיית החיידקים ממשפחת Escherichia-Shigella, הידועים כפתוגניים, לצד עלייה בשכיחות של חיידקים מועילים כמו Akkermansia ו-Bifidobacterium. שינויים אלה בהרכב המיקרוביום תרמו לאפקט הטיפולי החיובי שנצפה במודל של דלקת מעי המושרית על ידי דקסטרן סולפט נתרן בעכברים.
החוקרים כתבו בסיכום כי "בהתחשב ביכולת הצטברות מכוונת נמוכה של תרופות קונבנציונליות, המתקשות לווסת בו זמנית את המיקרוביום ולחסל מיני חמצן וחנקן פעילים (RONS) המיוצרים ביתר במחלות מעי דלקתיות (IBD), אנו מציעים אסטרטגיה של יעד מוגבר כדי לשפר את הצטברות הסוכנים הטיפוליים באתר הדלקת לשם הפוגה ב-"IBD.
החוקרים תיארו את שלבי המחקר: "ראשית, אימתנו את יעילות הטיפול של LM-EGCG נגד דלקת מעי בתהליך היווצרות הדלקת. לאחר מכן, כדי לבחון את תרומת פלורה המעי לדלקת, בדקנו את יעילות ה-LM-EGCG נגד דלקת מעי בעכברים לאחר טיפול מקדים בקוקטייל אנטיביוטיקה. בהמשך, הערכנו את יעילות ה-LM-EGCG בטיפול מאוחר בעכברים לאחר שהוזנו במים המכילים 2.5% DSS במשך עשרה ימים".
לסיכום מציינים החוקרים כי "תוצאות ההערכה הטוקסיקולוגית מראות כי ל-LM-EGCG היו תופעות לוואי זניחות על העכברים במחקר, מה שמצביע על כך ש-LM הוא מועמד מבטיח למגוון רחב של יישומים ביו-רפואיים, כולל הקלה ב-IBD".