ארגון הבריאות העולמי (WHO) והקרן לפטנטים של תרופות (MPP) הכריזו על פרויקט חדש שמטרתו להאיץ את הפיתוח והנגישות של חיסוני mRNA נגד שפעת העופות (H5N1) במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. היוזמה היא חלק מתכנית העברת טכנולוגיית mRNA שהושקה ביולי 2021.
עוד בעניין דומה
תכנית העברת טכנולוגיית mRNA היא חלק ממאמצי ארגון הבריאות העולמי והקרן לפטנטים של תרופות לשיפור הזמינות, הנגישות והשימוש בחיסוני mRNA לשוויון טוב יותר בחיסונים ברחבי העולם. את הפרויקט יוביל יצרן ארגנטינאי, Sinergium Biotech, שפיתח כלים מועמדים לחיסון H5N1 ומתכוון לבסס הוכחת היתכנות במודלים פרה-קליניים. לאחר השלמת חבילת הנתונים הפרה-קליניים, הטכנולוגיה, החומרים והמומחיות ישותפו עם יצרניות אחרות על מנת לסייע להאצת פיתוח מועמדי חיסון H5N1 ולחיזוק המוכנות למגיפות.
ד"ר טדרוס אדהנום גבריסוס, מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, הדגיש את חשיבות התכנית בקידום מחקר, פיתוח וייצור במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית כדי להבטיח מוכנות טובה יותר למגיפה הבאה.
נגיפי שפעת העופות מהווים סיכון משמעותי לבריאות הציבור בשל תפוצתם הנרחבת בבעלי חיים והפוטנציאל שלהם לגרום למגיפה עתידית. מחקר חדש, שפורסם לאחרונה בכתב העת Nature, מדגים את ההעברה של נגיף H5N1 מזן 2.3.4.4b ומדגיש את יכולתו של הנגיף לחצות מחסומים בין מינים.
ההערכה היא שהנגיף עובר במספר מסלולים בין מינים והממצאים מדגישים את הצורך בערנות מוגברת ובניטור מתמשך של הנגיף בקרב מגוון רחב של מינים, כולל חיות בית, בקר ובני אדם, כדי למנוע התפשטות נוספת ולהגן על בריאות הציבור. רצפי גנום ויראלי מלאים שהתקבלו מפרות חולבות, ציפורים, חתולי בית וראקונים מחוות נגועות בארה"ב הצביעו על העברה בין מינית רב כיוונית.
עד כה הנגיף גרם למותם של מיליוני עופות מבויתים ואלפי עופות בר בארה"ב מאז ינואר 2022. לאורך ההתפרצות תועדו מקרים רבים של העברת הנגיף ליונקים ולאחרונה דווח על העברת הנגיף לעדרי בקר לחלב במספר מדינות בארה"ב. הפרות הנגועות הציגו סימנים קליניים הכוללים ירידה בצריכת מזון, שינוי במרקם הצואה, מצוקה נשימתית וירידה בייצור החלב עם חלב לא תקין. נגיף מידבק ו-RNA ויראלי נמצאו באופן עקבי בחלב הפרות נגועות.
בכתבה בנושא התפשטות שפעת העופות בארה"ב, שהתפרסמה בסוף השבוע בניו יורק טיימס, צוין כי חלה עלייה משמעותית בתמותת פרות בחוות. משרד החקלאות האמריקאי דיווח כי ההתפרצות, שהחלה בחודש מרץ התפשטה מחוות לגידול עופות לפחות ל-170 חוות חלב ב-13 מדינות, וכי הנגיף הדביק לפחות עשרה חוואים שנחשפו לפרות או לעופות נגועים.