בעקבות האסון במג'דל שמס, החליט אתמול (א') ראש הממשלה בנימין נתניהו לדחות את יציאת 150 ילדים חולים מעזה לטיפול באיחוד האמירויות. הילדים החולים היו אמורים לצאת דרך בסיס רמון לאמירויות הבוקר (ב'), אך בעקבות שיגור הרקטה למג'דל שמס, אירוע שבו נרצחו 12 ילדים ו-40 נפצעו, הורה ראש הממשלה לדחות את יציאתם.
עוד בעניין דומה
בתוך כך, קבוצה של 45 רופאים ואחיות אמריקאים שהתנדבו בבתי חולים בעזה שלחו מכתב פתוח לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן ולסגנית הנשיא קמאלה האריס, וקראו להפסקת אש מיידית ולאמברגו על משלוחי נשק, כך דיווחה רשת CNN בסוף השבוע (ו'). "אנחנו לא יכולים לשתוק לגבי מה שראינו", כתבו. החותמים תיארו את הטיפול בילדים העזתים שסבלו מפציעות, שלדעתם נגרמו בכוונה. "באופן ספציפי, כל אחד מאיתנו טיפל על בסיס יומי בילדים עד גיל עשר שנורו בראש ובחזה", כתבו הרופאים.
"הלוואי והייתם יכולים לראות את הסיוטים שפוקדים רבים מאיתנו מאז שחזרנו: חלומות על ילדים שנפגעו ומושחתים בנשק שלנו ואמהותיהם המתחננות שנציל אותם. הלוואי והייתם יכולים לשמוע את הבכי והצרחות שהמצפון שלנו לא ייתן לנו לשכוח".
לרבים מהכותבים בקבוצה יש רקע בבריאות הציבור והתנסות בהתנדבות באזורי סכסוך אחרים כמו אוקראינה ועיראק. "אנו מאמינים שאנו בעמדה טובה להגיב על המחיר האנושי האדיר מהמתקפה של ישראל על עזה, במיוחד המחיר שהיא גבתה מנשים וילדים", נכתב במכתב שפרסם ד"ר פירוז סידוואה, שעמד בראש כותבי המכתב עם שאר הרופאים ואותו העלה ברשת X.
הכותבים קוראים לממשל ביידן להשתתף באמברגו נשק על ישראל ועל כל הקבוצות החמושות הפלסטיניות, ולמנוע תמיכה צבאית, דיפלומטית וכלכלית לישראל עד להשגת הפסקת אש קבועה ומיידית. "אנו מאמינים שהממשלה שלנו מחויבת לעשות זאת, הן על פי החוק האמריקאי והן על פי המשפט ההומניטרי הבינלאומי, ושזה הדבר הנכון לעשות", נכתב.
ד"ר אדם האמאווי, מנתח פלסטי אמריקאי וכירורוג לשעבר בצבא ארה"ב, אמר ל-CNN כי "אין אף אחד שמקבל דיווחים ממקור ראשון מלבד רופאים. אנחנו מרגישים שאנחנו חייבים לדבר כי אנחנו עדים לזה. בעזה אין פיקוח עצמאי. אם אתה לא מתכוון להאמין לפלסטינים, אז אתה צריך להאמין ל-50 רופאים שהגיעו לשם בזמנים ובמקומות שונים". האמאווי חתם על המכתב כדי לספר את מה שראה במו עיניו. "כולנו ראינו הרס מוחלט של חברה, של חייהם של אנשים, של מבנה שירותי הבריאות".
האמאווי עבד כמנתח בסרייבו, בניו יורק ב-11 בספטמבר ובעיראק, שם ביצע ניתוח מציל חיים בסנאטורית האמריקאית תמי דאקוורת' ב-2004, לאחר שהמסוק שלה נפגע מ-RPG. לדבריו, התנסויות אלו באזורי סכסוך אינן דומות למה שראה בעזה, והוסיף כי 90% מההרוגים שראה בעזה היו נשים וילדים.
חמאווי עבד בבית החולים האירופי בחאן יונס בדרום עזה במאי השנה, שם ביצע כ-115 ניתוחים משחזרים וטיפל בעיקר בילדים מתחת לגיל 14. הוא עבד על קטיעות, כוויות ופצעי ירי בפנים, לדבריו. חולה אחר היה ילד קטן שאסף את מה שנראה לו כקופסת טונה כדי להביא למשפחתו ברפיח. אבל חפץ המתכת היה למעשה פצצת מצרר שלא התפוצצה ולדברי האמאווי, הילד איבד את זרועו השמאלית, את שתי רגליו ושלוש אצבעות על זרועו הימנית.
ד"ר מארק פרלמוטר, מנתח כף יד יהודי אמריקאי מצפון קרוליינה ונשיא האיגוד הכירורגי העולמי, אמר ל-CNN כי החליט לנסוע לעזה לאחר שקיבל צילומים של צילום רנטגן של ניתוח שבוצע בצורה גרועה. התמונות נשלחו אליו על ידי מתמחה שנה א' שנאלץ לבצע את הניתוח וביקש להיוועץ עימו. פרלמוטר אמר ל-CNN כי במהלך נסיעתו הוא ראה אלימות משמעותית שנגרמה לילדים, שהיוו כ-90% מהפונים לחדר המיון בזמן שעבד בבית החולים האירופאי בעזה.
הכותבים הזהירו גם שמגיפות עלולות להוביל למותם של עשרות אלפי ילדים נוספים. עקירתם של אנשים לאזורים ללא מים זורמים או שירותים "תגרום למעשה למוות נרחב ממחלות שלשולים ויראליים וחיידקיים ודלקות ריאות, במיוחד בילדים מתחת לגיל חמש", נכתב.
"כולם בעזה חולים, פצועים או שניהם", למעט יוצאים מן הכלל, נכתב במכתבם. "אנחנו לא פוליטיקאים, אנחנו לא מתיימרים לתת את כל התשובות. אנחנו פשוט רופאים ואחיות שלא יכולים לשתוק על מה שראינו בעזה", כתבו.