חדשות

על אף המלחמה, נשמר רף האיכות ברוב המדדים בבתי החולים

דו"ח התכנית הלאומית למדדי איכות מעיד כי על אף הטיפול בפצועים וגיוס צוותי רפואה, בתי החולים המשיכו לשמר רף איכות גבוה | בין המדדים לשיפור: פניות חוזרות למלר"ד, רצף טיפולי פסיכיאטרי וחיסוני תינוקות

מדד צנתור לב תוך 90 דקות מההגעה לבית חולים במטופלים עם אירוע לבבי חד - נותר גבוה. צילום: אילוסטרציה

דו"ח התכנית הלאומית למדדי איכות לשנת 2023 פורסם אתמול (ד'). דו"ח המדדים, פרי עבודת אגף בכיר איכות ובטיחות, במחלקה לחקר שירותי רפואה במשרד הבריאות לשנת 2023, פורסם בכנס השנתי ה-12 לאיכות ובטיחות הטיפול במערכת הבריאות.

התכנית כוללת מדדים בתחומי טיפת חלב, פרה-הוספיטל (מד"א וחברות האמבולנסים), בתי חולים כלליים ובתי חולים גריאטריים ובריאות הנפש ולאחרונה התווסף גם תחום הבטיחות. זו השנה ה-11 לפרסום הדו"ח. שינוי נוסף שנעשה בדו"ח השנה הוא שבסיכום שנת המדידה לא הוצגה "טבלת הליגה" ובמקומה ישנה טבלה מרכזת של כלל המדדים.

ד"ר יפעת ארליך שהם, החתומה על הדו"ח, ציינה כי "ניתוח תוצאי המדידה מלמד כי לא נצפו שינויים משמעותיים בשיעורי העמידה במדדים, דבר המעיד יותר מכל על חוסנה של המערכת. העובדה כי חרף העיסוק בטיפול בפצועים, גיוס צוותי רפואה למילואים, פינוי מחלקות ומעבר למרחבים מוגנים, בתי החולים המשיכו לשמר רף איכות גבוה, מעידה יותר מהכל על הטמעתם של נוהלי עבודה ותפיסת איכות נכונה".

 המדדים ש"לא עמדו ביעד"

פניות חוזרות למלר"ד - שורה של מדדים מסומנים כ"לא עמדו ביעד" ובין השאר גם פניות חוזרות למלר"ד עם ציון של 5.7%. כך למשל, היעד לפניות חוזרות למלר"ד בתוך 48 שעות מוגדר ל-5%. ב"שיבא" השיעור הוא 7.80%, ברמב"ם – 5.30%, בשמיר (אסף הרופא) – 4.80%, ב"וולפסון" – 5.80% וב"זיו" – 5.10%.

חיסוני תינוקות - פחות משני שלישים מהתינוקות (64%)  קיבלו מנה אחת של חיסון MMRV /MMR לפעוטות עד גיל 13 חודשים; ארבע מנות של חיסון מחומש לפעוטות שמלאו להם 18 חודשים ניתנו ב-80% מהמקרים; מתן שלוש מנות של חיסון נגד שעלת  עד גיל שבעה חודשים - רק 65%.

בנושא השלמת שלוש מדידות היקף ראש לתינוקות שמלאו להם שמונה חודשים, הרמה הלאומית עומדת על 71% בלבד.

רצף טיפול - אשפוז פסיכיאטרי חוזר תוך 30 יום עומד על 17.8% ומסומן כ"לא עמד ביעד". כך גם מתן הדרכה לשינה בטוחה (88%); שורה של בדיקות סקר למאושפזים בבריאות הנפש, כמו ממוגרפיה (42%), דם סמוי בצואה (55%), פרופיל שומנים (93%); הערכה תזונתית מלאה לקשישים במחלקות סיעוד מורכב (93%); אומדן כף רגל סוכרתית לקשישים במחלקות שיקום, תת חריפות וסיעוד מורכב (94%) וקיום שיחה לתיאום טיפול לחולים גריאטריים (80%).

תוצאות טובות

שאר התוצאות נראות טובות למדי, ויש לזכור שמדובר במדדים שתוצאותיהם מחושבות על פי הדיווחים העצמיים של בתי החולים. הנה העיקריים:

אירוע לבבי חד - צנתור לב תוך 90 דקות מההגעה לבית החולים במטופלים עם אירוע לבבי חד (מסוג STEMI) - אחוז העמידה נותר גבוה ועומד על 92%. הפער בין גברים לנשים הצטמצם מ-14% ל-5%-6% ונמצא גם שיעור תמותה נמוך יותר של מטופלים שצונתרו בזמן (כ-4.2%) לעומת מטופלים שלא צונתרו בזמן (כ-11.3%).

מדד מתן המלצה לטיפול אינטנסיבי בסטטינים במכתב שחרור למטופלים לאחר ניתוח מעקפים (CABG) מתפרסם לראשונה, עם עמידה לאומית גבוהה של 96%. פערים קטנים: נשים מקבלות כ-4% פחות המלצות מגברים, ומטופלים בני 60 ומעלה מקבלים כ-3% פחות המלצות ממטופלים צעירים יותר.

מדד מתן אספירין על ידי צוות האמבולנס שמר על יציבות של 96% ברמה הלאומית; מסירת תוצאות אק"ג לבית החולים טרם ההגעה לבית החולים בחשד לאירוע לבבי – 97% וביחס למתן הנחיות ממוקדן בטלפון לביצוע החייאה בעת חשד לדום לב, הציון עמד על 85%, כשהחייאה בפועל, טרם הגעת האמבולנס למקום האירוע, מתבצעת רק בכ-38% מהמקרים.

שבץ מוחי - חל שיפור משמעותי בזמן עד לביצוע MRI/CT בקרב חולי שבץ ברמה הלאומית, מזמן חציוני של 55 דקות בשנת 2015 ל-24 דקות בשנת 2023. אך יש תת אוכלוסיות, למשל נשים בגיל הפוריות (18 עד 54), אצלן נמצא זמן חציוני ארוך בתשע דקות ביחס לגברים בני אותו הגיל בשנת 2023.

מתן טיפול טרומבוליטי תוך-ורידי (IV rt-PA) ו/או ביצוע צנתור מוחי מדווח כעת כמדד עם מונה/מכנה ומתפרסם השנה לראשונה. כ-22% מהמטופלים המגיעים תוך 24 שעות מתחילת התסמינים המחשידים לשבץ מקבלים טיפול טרומבוליטי תוך ורידי ו/או על ידי צנתור מוחי. במדד זה חולים רבים מתייצגים עם התוויות נגד לקבלת טיפול טרומבוליטי (למשל, ניתוח גדול בעבר, גידול מוחי, קבלת מדללי דם ועוד), על כן המדד לא יכול להגיע לאחוזי עמידה גבוהים, כפי שקורה גם בעולם.

נרשמה יציבות (90%) ברמה הלאומית במדד ביצוע בדיקת דופלקס עורקי צוואר תוך 72 שעות מהקבלה לחדר מיון לחולים עם אבחנה של TIA, וביצוע הערכת סיכון לאירוע איסכמי חד במוח לחולים עם פרפור פרוזדורים (CHADS) השתפר מ-91% ל-92% בשנת 2023.

בתחום הפרה-הוספיטל נבדק מדד הערכה סטנדרטית לשבץ מוחי במקרים של חשד לאירוע חד במוח. בשנת 2023 העמידה הלאומית במדד עלתה ל-98%. בתחום הגריאטרי-שיקומי, מדד ביצוע הערכת דיכאון לאחר אירוע מוחי בכניסה לאשפוז שומר על יציבות ועומד עד 90%. בביצוע הערכה תפקודית בקבלה ובשחרור ממחלקת השיקום לאחר אירוע חד במוח, העמידה ברמה הלאומית עלתה ל-95%.

שבר בצוואר הירך - שיעור ביצוע ניתוח שבר בצוואר הירך תוך 48 שעות מכניסה לאשפוז עומד על 88% ברמה הלאומית בשנת 2023.

בדיקת רמת ויטמין D למטופלים שעברו ניתוח שבר צוואר ירך הוא מדד מתפרסם השנה לראשונה. כשני שלישים (67%) מהמטופלים עם שבר צוואר ירך ביצעו את הבדיקה בעודם באשפוז ותוצאת הבדיקה מופיעה במכתב שחרור. רוב המטופלים שנבדקו סובלים מרמות ויטמין D נמוכות (65%) או נמוכות מאוד (12%), וחלק מציגים רמות ויטמין D תקינות (20%) ואף גבוהות מהנורמה (2%); מדד הערכה תפקודית לאחר שבר בצוואר הירך בכניסה לאשפוז בשיקום וביציאה ממנו עומד על 94% ברמה הלאומית.

מחלקות לרפואה דחופה - מדד הזמן החציוני מהגעה לבית החולים ועד לביצוע טריאז' יציב ועומד בזמן האופטימלי - 8 דקות, ברמה הלאומית.

מכוני הדיאליזה - שיעור מדד הלימות דיאליזה ברמה הלאומית ירד מ-72% בשנת 2022 ל-71% בשנת 2023.

מכוני גסטרואנטרולוגיה בבתי חולים - שיעור קולונוסקופיות בהן אותר לפחות פוליפ אחד בשנת 2023 העמידה הלאומית - 38%. מדובר בעלייה קלה בהשוואה ל-2022 (37%) ובשיעור נמוך מהמקובל בספרות (כ-43%), אך מדובר במדד חדש יחסית הנמצא בתהליך הטמעה, והצפי הוא לעמידה במדד בהמשך.

מכוני אונקולוגיה בבתי חולים - מתן טיפול כימותרפי משלים למטופלים עם אבחנת סרטן המעי הגס, מדד שפורסם לראשונה, מראה כי העמידה הלאומית במדד עומדת על 55%, עם פער קל (4%) לטובת נשים.

ייעוץ רופא כלי דם טרם ביצוע ניתוח לקטיעה בכף רגל סוכרתית - לאור העובדה שישראל נמצאת בין המדינות המובילות בקטיעות כף רגל סוכרתית מבין מדינות ה-OECD, מפורסם מדד זה לראשונה. רק כ-2/3 מהמטופלים (64%) קיבלו בשנת 2023 ייעוץ כזה ויש שונות גבוהה בביצוע בין בתי החולים. התקווה היא שהביצועים ישתפרו וכך גם מספר הקטיעות.

מדד תשאול לאלימות לנשים לאחר לידה ומדד איתור נשים עם דיכאון לאחר לידה - במדד תשאול לאלימות לנשים לאחר לידה, לאורך תקופת המדידה, נצפה שיפור מ-53% בשנת 2016 ל-88% בשנת 2023. גם במדד איתור נשים עם דיכאון לאחר לידה חל שיפור בביצוע, מ-66% בשנת 2015  ל-85% בשנת 2023.

בטיחות המטופלים בבריאות הנפש וגריאטריה - שיעור העמידה במדד זה הוא 96% ברמה הלאומית.

גריאטריה - מדד קיום שיחה לתיאום טיפול בנושאים הנוגעים לחלופות טיפוליות והנחיות רפואיות מקדימות – העמידה הלאומית במדד עלתה ל-80% בהשוואה ל-76% אשתקד, והוא מוגדר כ"לא עמד ביעד"; מדד איתור והערכת דיכאון בקשישים במחלקות תת-אקוטיות, השנה, העמידה הלאומית במדד הגיעה ל-94% שהוא שיעור עמידה הגבוה ביותר מתחילת המדידה.

פגיעה בכף רגל סוכרתית – ביצוע אומדן כף רגל סוכרתית בקשישים הסובלים מסוכרת עלה השנה ל-94% בהשוואה ל-93% אשתקד, והוא מוגדר כ"לא עמד ביעד". אומדן תזונתי בקבלה לאשפוז לקשישים – 98%; הערכה תזונתית מלאה לקשישים במחלקות סיעוד מורכב – עלייה ברמה הלאומית ל-93%, שמוגדר כאי עמידה ביעד, ומדד הערכה תזונתית מלאה למונשמים – 98%.

כאמור, תוצאות המדדים מחושבות על פי דיווחי מוסדות הבריאות עצמם. בתי החולים וולפסון בחולון וזיו בצפת בולטים בהעדר חלק ניכר מהדיווחים. בתחום הגריאטריה נעדרים נתוניו של מעונות מכבי תל השומר. בתחום בריאות הנפגש חסרים נתונים של המרכז הרפואי הרצוג בירושלים.

התכנית הלאומית למדדי איכות פועלת בשיתוף פעולה מלא עם המועצות הלאומיות, האיגודים המדעיים של ההסתדרות הרפואית בישראל ועם ארגון ה-OECD בבחירת המדדים, קביעת המתודולוגיה וניתוח הממצאים.

בשנת 2023 התכנית מנתה 82 מדדי איכות בחמש מסגרות טיפול שונות, כלומר נכנסו שמונה מדדים חדשים בתחום בתי חולים כלליים וגריאטריה.

המדדים החדשים בתחום בתי חולים כלליים הם: מתן טיפול אנטיביוטי מניעתי נאות סביב ניתוח החלפת מפרק ברך או ירך, זמן חציוני מעת קבלה למלר"ד ועד למתן טיפול אנטיביוטי למטופל עם אבחנה של אלח דם, שיעור לידות יחיד בהפריה חוץ גופית, שיעור היילודים שניזונו מהנקה בלבד במהלך האשפוז לאחר לידה ואפיון מולקולרי של סרטן ריאה גרורתי (מסוג NSCLC) תוך חודשיים מתאריך קבלה למכון או מתאריך אבחון מחלה גרורתית – המאוחר מביניהם.

בשנת 2023 נגרע מדד משך הגבלה ו/או בידוד בבתי חולים פסיכיאטריים. על פי נתוני משרד הבריאות, הירידה המשמעותית במספר ההגבלות והבידודים שחלה בשנים האחרונות נשמרה. בשנה האחרונה נעשתה עבודת מטה בנוגע לנתון זה, שתוצאותיו יפורסמו עד סוף השנה.

לעיון בדו"ח המלא - ליחצו כאן

נושאים קשורים:  דו"ח מדדי איכות,  חדשות,  בתי חולים
תגובות
28.07.2024, 19:00

כולנו יודעים שזה סתם מספריםבשאין להם קשר למציאות, המטופל עובר ״טריאז׳״ תוך 8 דק׳, אבל אקג ראשון מבוצע אחרי רבע שעה , רואה אחות אחרי שעה וחצי , רואה רופא אחרי 3 שעות, משוחרר אחרי 6-8 שעות ( כל זה במקרה הטוב )
מה עוד ? מזהים stemi במלר״ד ב 02:00 בלילה מזמינים קרדיולוג , מתחיל ויכוח כן stemi לא stemi , מתייעצים עם כוננים , מטופל תרופתית ועולה עם אבחנה של Nonstemi, עובר צינתור בשעות הבוקר .
מי ישלם על האי ספיקת לב שהוא פיתח ? המדדים שלכם שווים לאפס !!
ככה זה כמשרד הבריאות הוא זה שמבקר את
עצמו