דעות

המחסור הקיים ברופאים לא נולד היום - האחראית למצב היא גילדה מצומצמת מאוד

מבקר המדינה מפספס את הנקודה העיקרית: הר"י והמועצה המדעית שלה תוקעות את מערכת הבריאות כבר שנים - גילדה שדואגת לאינטרסים הצרים שלה ופועלת לצמצום התחרות ולפחות תקנים, שמובילים לפחות רופאים

סטאז'רים. צילום: רעות שוהם

הפערים והכשלים בנושא ההכשרה והתכנון של כוח האדם הרפואי בישראל, עליהם מצביע דו"ח מבקר המדינה שפורסם אתמול (ג'), מורגשים היטב על ידי הרופאים המתמחים והמתמחות ביום יום, בהכשרה ובעבודה במחלקות, והמלחמה, שמתנהלת כבר יותר מתשעה חודשים, מחדדת את הפערים והכשלים בעיקר בכל מה שקשור לתכנון וניהול כוח אדם.

בעוד המתמחות והמתמחים נקראים להתייצב לשירות מילואים, מחלקות שלמות בבתי החולים נשארות ללא כוח אדם מספק ובלי יכולת לעמוד בעומס. אין ויסות של כוח אדם, ואם יש, הוא בשוליים ואינו מורגש כלל. הנפגעים הם המטופלים כמובן והמתמחים שקורסים תחת נטל המילואים או תחת העומס הבלתי אפשרי במחלקות.

המחסור הקיים ברופאים לא נולד היום. בכל שנה המצב הולך ונהיה גרוע יותר. שנים שאנו מתריעים, שאם לא יתבצעו הצעדים הנכונים, רופאים רבים יעזבו את המערכת.

הר"י והמועצה המדעית נוקטות בחוסר שקיפות ומחבלות דה פקטו בניהול המשבר: סירוב להעביר למשרד הבריאות מידע על פנקסי ההתמחות (כמה מתמחים יש ובאיזה מקצוע) והסתרת נתונים שיכולים לקדם את תכנון כוח האדם באופן יעיל במערכת הבריאות

אולם, דו"ח מבקר המדינה מפספס את הנקודה העיקרית: המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית תוקעת את מערכת הבריאות כבר שנים ארוכות! אין עוד אף גוף בישראל שמחזיק בסמכויות כאלו להכשרה ורישיון, שלא נמצא תחת פיקוח ובקרה, וזה חייב להשתנות! שנים ארוכות מדי שבהר"י ובמועצה המדעית שומרים על אינטרסים של קבוצה מאוד מצומצמת של רופאים, גילדה שדואגת לאינטרסים הצרים שלה, פועלת לצמצום התחרות ודואגת לפחות תקנים שיובילו לפחות רופאים, בזמן ששיעור הרופאים בישראל נמוך משמעותית ממדינות ה-OECD. ואם זה לא ישתנה, המצב ילך ויחריף.

באופן שיטתי, הר"י והמועצה המדעית נוקטות בחוסר שקיפות ומחבלות דה פקטו בניהול המשבר: סירוב להעביר למשרד הבריאות מידע על פנקסי ההתמחות (כמה מתמחים יש ובאיזה מקצוע) והסתרת נתונים שיכולים לקדם את תכנון כוח האדם באופן יעיל במערכת הבריאות. בשנים האחרונות אף הגדילו לעשות והנחו את מנהלי בתי החולים והמחלקות שלא לשתף פעולה עם איסוף הנתונים שהחל משרד הבריאות בכל מה שקשור לתכנון כוח האדם.

כשאין יכולת לתכנן גם אין יכולת לווסת ולקבל את התמונה מלאה, כך שככל הנראה כולם ימשיכו לצקצק גם כשיפורסם הדו"ח הבא של מבקר המדינה

לכן, עד שלא תקום מועצה מדעית עצמאית מחד ומחויבת לשקיפות, לפיקוח ולבקרה מאידך, לא ניתן יהיה לפתור את הבעיות האקוטיות בתכנון כוח האדם במערכת הבריאות. כשאין יכולת לתכנן גם אין יכולת לווסת ולקבל את התמונה מלאה, כך שככל הנראה כולם ימשיכו לצקצק גם כשיפורסם הדו"ח הבא של מבקר המדינה.

יש פתרונות שאפשר ליישם באופן מיידי כמו קיצור שנת הסטאז' וקיצור השנה השישית ללימודי הרפואה, כאשר גם מדו"ח המבקר עולה כי מדובר בשנים מיותרות שלא תורמות להכשרה. קיצור הסטאז' יוכל להביא להגדלת מספר הרופאים הזמינים באופן מיידי.

קיצור תורנויות המתמחים הוא צעד חיוני לשיפור תנאי העסקה של המתמחים, לתוספת תקינה הדרושה נואשות למערכת וכמובן לאיכות הטיפול שניתן לציבור. בסקר שקיימנו עולה באופן ברור שתנאי העסקה של המתמחים, ובראשם תורנויות של 26 שעות והשכר המבזה שלצידן, הם הגורם המכריע בהחלטה של מסיימי בתי ספר לרפואה שלא להתחיל התמחות בבית חולים ולעתים אף לעזוב את מקצוע הרפואה.

למשרד הבריאות יש את היכולת להבריא את המערכת שיובשה במשך שנים, שמשוועת להזרמת תקנים ולהתאמת תהליכי הכשרה ועבודה שישפרו את הטיפול הרפואי ויורידו את העומס המוטל היום על המתמחות והמתמחים

עם כל זאת חשוב לומר שבשנים האחרונות ניתן לראות את השיפור באופן שבו פועל משרד הבריאות ואנו מברכים על כך. חייבים לתת למשרד הבריאות את היכולת להבריא את המערכת שיובשה כל כך הרבה שנים, שמשוועת להזרמת תקנים ולהתאמת תהליכי הכשרה ועבודה שישפרו את הטיפול הרפואי שניתן לציבור ובמקביל גם יורידו את העומס הבלתי אפשרי המוטל היום על המתמחות והמתמחים; מערכת שנשלטת כולה על ידי גילדה מצומצמת שמבקשת לקבע מצב שמשמעותו היא הידרדרות שיטתית אל עבר קריסה מוחלטת של השירות הרפואי הציבורי.

הכותבת, ד"ר ריי ביטון, היא יו"ר ארגון הרופאים המתמחים מרשם; מומחית ברפואה פנימית, נפרולוגיה ויתר לחץ דם 

נושאים קשורים:  דעות,  דו"ח המבקר,  כוח אדם רפואי,  המועצה המדעית בהר"י,  ההסדקות הרפואים,  ארגון מרשם,  ד"ר ריי ביטון,  מחסור ברופאים,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
24.07.2024, 12:07

חייבים להפריד את המועצה המדעית מהר״י

אנונימי/ת
24.07.2024, 18:07

כה כתבה המהוללת בעל. הקליניקה לאסתטיקה והזרקות...
שם אין גילדה כי אין כזו מומחיות (אולי למעט הפלסטיקאים).

אנונימי/ת
24.07.2024, 20:50

תשובה רצינית ועניינית בסה"כ...

אנונימי/ת
24.07.2024, 18:19

מדהים איך דר' ביטון מתעקשת להמשיך להפיץ דברי ארס ובלע ולהשמיץ מעל כל במה אפשרית, שלא ברור למה היא בכלל מקבלת.
השנאה נוטפת מכל מילה, האמת היא המלצה בלבד, והעיקר להרוס!
באמת רעיון נפלא לתת למשרד הבריאות ולפוליטיקאים לשלוט על המועצה המדעית... איך לא חשבו על זה קודם?
ואגב, האם דר' ביטון עדיין יושבת ראש ארגון המתמחים מרשם למרות שהיא כבר מומחית, או שגם כאן האמת היא המלצה בלבד?

אנונימי/ת
24.07.2024, 20:54

יחסית למי שמלין על הפצת רפש, אינך משמש דוגמא טובה כל כך בתגובתך.
לגבי העברת המועצה המדעית - משרד הבריאות הוא המאסדר וקובע המדיניות בארץ. אין יכולת לתכנן כוח אדם מבלי שיהיה לו מידע על התקנים בארץ - דבר שנמצא בידיה של המועצה המדעית.
החשש משליטה של "פוליטיקאים" ברור, אבל:

1. המועצה המדעית נשלטת ומתוקצבת כבר היום ע"י אירגון עובדים. החלטותיה פוליטיות.

2. ניתן שהמועצה המדעית תהיה גוף עצמאי ולא תלותי.

24.07.2024, 18:22

צודק מליון אחוז!

אנונימי/ת
24.07.2024, 18:25

הצגה נכונה של המצב. אפשר להוסיף ולדייק - מצד אחד, ההסתדרות הרפואית, דרך הכובע של ארגון עובדים, מאפשרת קביעות עד הפנסיה למנהלי מחלקת תשושים ודוחקת את הדור הצעיר והמוכשר החוצה. מצד שני, המועצה המדעית, דרך הכובע ה״מדעי״ שומרת את הכוח והשליטה הטוטליטרית במתמחים בידיים של אותם מנהלי מחלקות שנגמר הם הכוח מזמן. ועובדי הר״י? הם בסה״כ מבטיחים שהג׳ובים ישארו יציבים ותקציב של 70 מליון שגובים מרופאים טיפשים, לקוחות שבויים, יגיע לכיסים שלהם ובעיקר לזה של המנכלי״ת הנצחית שלא כפופה לאף אחד.

24.07.2024, 18:45

תיאור המצב אינו מדויק. אין מספיק סטודנטים לרפואה שמסיימים למודים כל שנה ולהר"י אין כל קשר לכך

אנונימי/ת
24.07.2024, 20:56

אין מספיק סטודנטים לרפואה בשל הוזלת יד מתמשך בכל הקשור לניהול כוח אדם. הר"י, משרד הבריאות והמל"ג שותפות לכך.

הר"י אשמה בכך שלא מעניקה למשרד הבריאות אפילו מידע על כמה תקנים יש בארץ. לא ניתן לתכנן כוח אדם ככה ובהיעדר תכנון האוצר גם לא יעניק תקציב.

אנונימי/ת
24.07.2024, 19:11

מאוד לא מדויק. המועצה המדעית שומרת על רף של איכות שהמומחים בארץ חייבים לעמוד בו. מה הקשר של המועצה המדעית לתקנים להתמחות? פשוט גיבוב של שטויות. הבעיה האמיתית היא לא רק מחסור בתקנים, אלא במקצועות לא רווחיות מחסור במתמחים סבירים. לגבי קביעות למנהלי מחלקה יש בהרבה תחומים בעיה הפוכה -חוסר רצון לאייש משרה של מנהל מחלקה. יש חוסר רצון של מומחים לעבוד בבית החולים. חוסר צדק משווע שרופאים בקהילה מרוויחים כפול ממומחה בבית החולים על חצי ממספר השעות. כל אלו תחלואים שקשורים בפוליטיקאים ותקצוב מערכת הבריאות וכלל וכלל לא קשורים להר"י. אבל כל קשר בין דר ריי ביטון ואמת נראית מקרית לחלוטין.

אנונימי/ת
24.07.2024, 21:01

1. המועצה המדעית בנויה מאנשים שעובדים בהתנדבות, לצד טיפול באנשים, ניהול מחלקות והובלת מחקרים. באמת נראה לך שניתן לשמר "רף של איכות" ככה. הרף הנוכחי נשמר למרות התנהלות המועצה המדעית ולא בזכותה.

2. סירוב המועצה המדעית לדווח בשקיפות על תקנים (מספרם, אחוז איושם ומועד פתיחתם) הוא מחסום בפני המדינה לניהול כוח האדם ובהיעדר ניהול לא יינתנו תקציבים לתקנים. כמו כן, בהסכמי השכר הר"י תמיד העדיפו להשקיע בשכר מאשר בתקנים.

3. זה שישנם מקומות שבהם קשה לגייס אנשים, לא הופך את טענת הקביעות ללא נכונה.

4. ההסתדרות הרפואית חתמה על הסכם שכר שהעלה שכר משמעותית למומחים בכירים בדרג ניהולי בכיר. ברור שקשה לאייש משרות בכירות בבתי חולים כל עוד אינך מנהל.

אנונימי/ת
26.07.2024, 14:31

שוב -המועצה המדעית לא אחראית על התקינה. אין לה מה לדווח על תקנים כי אין כל קשר בינה ובין תקינה. היא אחראית על הכשרת מתמחים כך שיעמדו ברף מסויים מינימלי של ידע מקצועי. בתור מי שבוחנת בשלב ב יכולה להעיד כי הרף הוא נמוך ביותר .
לגבי טענות אחרות שלך אני מנהלת מחלקה. התוספת למשכורת שקיבלתי לא מפצה בשום צורה על העבודה הסיזיפית לגייס ולהכשיר מתמחים, לדאוג לאייש את כל התחנות שהמחלקה אחראית עליהם ולשמור על רמה מקצועית נאותה.
לא היו מתחרים על התפקוד כפוי הטובה של מנהל מחלקה
הבעיה היחידה שאני רואה מבחינת המאבק של הרי על השכר הוא חוסר התעקשות ששכר הרופאים לשעה בבתי החולים יהיה שווה לפחות לזה של הרופאים בקהילה. איגוד מקצועי אחראי על כך וזה חוסר צדק שזועק לשמיים.
כל שאר גיבובי השטויות שגברת ריי ביטון פולטת לא ממש ראוים להתיחסות

אנונימי/ת
24.07.2024, 20:13

דר ריי ביטון אחרי כל כך הרבה מאמצים להכנס לגילדה מה שאת עושה זה להזריק בוטוקס ולדאוג לעתידך הכלכלי והפוליטי. נמאסת, לכי תהיי רופאה לשם שינוי- בושה

26.07.2024, 14:31

בדיוק.

24.07.2024, 21:26

אין מחסור ברופאים. לו היה כזה הרי שמחלקות מבוקשות במרכז הארץ לא היו מנהלות רשימות המתנה אין סופיות. באופן כללי יש מחסור בתקנים ובאופן מורכב יותר יש מחסור בכוח אדם איכותי לאיוש תחומי התמחות ומומחיות מסוימים בעיקר בפריפריה, מסיבות של יחס שכר להשקעה, יוקרה ואפדרויות קידום עתידיות . לא נכון משום צד של המתרס להציג את סך הבעיות והגורמים כאשמה של ארגון מקצועי אחד או כארגון מתמחים מאידך. אלה צודקים וטועים מחד ואלה צודקים וטועים מאידך. גישות פשטניות מולידות בד'כ פתרונות לא מבפיק טובים.

אנונימי/ת
24.07.2024, 23:14

כל בית חולים וקופת חולים יודעים בדיוק כמה מתמחים עובדים אצלם, אין למשרד הבריאות שום בעיה לקבל נתונים אלה

אנונימי/ת
24.07.2024, 23:16

לא מובן למה הכותבת חושבת שעומס וחסר רופאים הוא בעיה רק של המתמחים ולא גם של המומחים ומנהל המחלקה- עליהם אין עומס ?

אנונימי/ת
25.07.2024, 07:11

בארה"ב הממשלה קובעת את מספר מקומות ההתמחות בכל מקצוע בכל שנה, והיא מממנת אותם בנוסף למימון עבודת בתי החולים הרגילה, כ"מטלה מוזמנת". המימון מגיע מ MEDICARE והוא ככלל כ 100-150 אלף דולר בשנה ואילו המשכורת הממוצעת של מתמחה היא 60 אלף דולר בשנה, כך שבית החולים עוד יוצא מורווח מעבודתו המלמד מתמחים. בכסף שהוא מקבל בית החולים מתגמל יפה רופאים המלמדים מתמחים, ולאלה כדאי (ואין להם גם ברירה) אלא ללמד בכל שעה שידרשו, כולל ערב ולילה. מנגנון זה מאפשר לווסת תקני התמחות, לחלקם לפריפריה (עם המימון הצמוד אליהם) ולמקצועות הנדרשים וכו'.
מתי יבינו בישראל שעבודתם החינמית של הרופאים (והאחיות אגב) המלמדים מתמחים הינה פחות טובה מעבודה ממומנת ומכבדת יותר? מתי יבינו האוניברסיטאות שקידום אקדמי רק בזכות מאמרים מתגמל בעיקר רופאים שאינם מלמדים ואינם קלינאים אפילו לעתים, בעוד הקלינאים המלמדים אינם יכולים לפנות זמן למחקר אבל תורמים לפחות כמו החוקרים במה שהם עושים קלניית ולימודית?

25.07.2024, 08:19

כל מילה בסלע

26.07.2024, 14:38

צודק/ת ב100% . הקימו מסלול התקדמות אקדמי שנקרא" קליני" אבל בפועל לא שונה בדבר מהמסלול הרגיל. אבל לא זה מה שמפריעה לגברת ריי ביטון. היא פולטת גיבוב של שטויות שמערבב מכל וכל רק כדי להסיט את האשמה של העברת תקציבים מחינוך ובריאות למקורבים פוליטיים, מתנחלים וחרדים. הרי ברור שההגנה הכי טובה היא ההתקפה ולכן גברת ביטון ממהרת למצוא שעיר לעזזל בדמות המועצה המדעית שאינה קשורה כלל וכלל לתקנים.

25.07.2024, 08:18

נו באמת? כאלה מילים שמעתי לפני 35 שנים כשהייתי סטודנט, זה נגמר כבר מזמן אפילו בעיניים ופלסטיקה. כן, יש צורך למפות את הצרכים ולתכנן על ידי תמריצים את המקצועות והמקומות שם החוסר גדול יותר, ומכיוון שמשרד הבריאות לא עושה עבודתו זה נופל על הר"י, אפילו כחלק מהסכמי השכר, דבר שהר"י לא צריכה לעסוק בו, כי זה לא תפקידו והאינטרסים שמייצג לעיתים סותרים את צרכי המערכת כולה. ללא קשר לנושאים אלה פשוט אין מספיק בוגרי רפואה מבתי ספר טובים בארץ או בעולם, שלא לדבר על כל אלה שעוזבים - שגם אין ממש נתונים על כך.
לצערנו המממשלה - משרד הבריאות ומי שמעליה לא עוסקים בזה מספיק.

אנונימי/ת
25.07.2024, 21:14

יש משהו שלא ניתן שלא להסכים עם הרופאה. אכן יש גילדה מצומצמת ואליטיסתית של אפסים שמחריבה את מערכת הבריאות כדי לשלוט בה על פי האינטרסים הצרים שלהם ועיקרם, שהרופאים הטובים והישרים לא יקחו מהם את השליטה חס וחלילה.

26.07.2024, 14:47

יש מחסור בתקנים אין מחסור ברופאים . יש רופאים מהצפון בוגרי חו"ל אחרי סטאז' הם מובטלים.