משרד הבריאות עדכן בסוף השבוע (ה') כי נמצאו עדויות לנגיף פוליו תרכיבי מזן 2 בדגימות ביוב מאזור עזה. תוצאות הדגימות תואמות לתוצאות שמצא ארגון הבריאות העולמי במצרים. הדגימות, שנבדקו במעבדה בישראל, מעלות חשש כי יש נוכחות של הנגיף באזור זה. משרד הבריאות עוקב ובוחן את הצעדים הנדרשים על מנת למנוע סיכון של תחלואה בישראל.
עוד בעניין דומה
בעקבות הממצאים, צה״ל ביצע בדיקות דיגום במרחבים שונים בהם התגלו שאריות נגיף הפוליו, המידבק בשתייה או מגע עם הפה במים נגועים, והוחלט בצה״ל ובתיאום עם משרד הבריאות, לחסן את הכוחות המתמרנים נגד הנגיף כדי לשמור על בריאות חיילי צה״ל ואזרחי ישראל.
מדובר צה"ל נמסר כי אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה החל במבצע חיסונים רחב של כלל הכוחות המתמרנים בסדיר ובמילואים וכי החיסונים יתבצעו בהדרגתיות במסגרת ריענוני הכוחות. עוד צוין כי "חיסונים אלה ניתנים כחלק מאחריות צה״ל כלפי הציבור וכלפי לוחמיו", אולם "חייל אשר לא ירצה להתחסן לא יחויב בכך". בנוסף, הכוחות הונחו לבצע פעולות שמירה על היגיינה אישית.
"וירוסים, חיידקים ומזהמים אינם עוצרים בגבול"
בחודשים האחרונים התריעו אנשי בריאות הציבור על הסיכון להתפשטות פוליו ומחלות נוספות ברצועת עזה. זאת, עקב פעילות החמאס, הרס שירותי הבריאות, מערך החיסונים והתשתיות, אי נגישות למזון, תזונה ומים בטוחים, רמות היגיינה וסניטציה לקויות, צפיפות ותנועת תושבים וזרימת הביוב.
פרופ' דורית ניצן ופרופ' נדב דוידוביץ' מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע וכן פרופ' אורלי מנור, פרופ' אורה פלטיאל ופרופ' רונית קלדרון-מרגלית מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית והדסה, מציינים כי "מדינת ישראל יודעת היטב כיצד להתמודד עם איום שכזה, כפי שהוכיחה לאורך עשרות שנים, כולל בסיוע בניית תכנית החיסונים בעזה עוד לפני מספר עשורים. ההתמודדות דורשת ארגון והתגייסות, אך לא פחות חשוב רצון, לא רק של אנשי בריאות השותפים כולם במאמץ לבעור (ארדיקציה) של נגיף הפוליו כחלק ממהלך בינלאומי".
לדברי מומחי בריאות הציבור, "במצב הנוכחי אוכלוסיות במעגלים רבים נמצאות בסיכון של וירוס הפוליו, בכלל זה, תושבי עזה, החטופים, העובדים ההומניטריים, חיילנו בעזה וחיילים המטפלים בשבויים מעזה. למעשה, כולנו נמצאים בסיכון שכן וירוסים, חיידקים ומזהמים אחרים אינם עוצרים בגבולות או בקווי הפרדה".
המומחים מציניים כי "בין החטופים ישנו תינוק (כפיר ביבס – מ.ד.א) שבשל חטיפתו לא קיבל את החיסונים הנדרשים לגילו ולפיכך הוא נמצא בסיכון גבוה. יתר על כן, ראוי להדגיש כי כל התינוקות בישראל ובעזה שעדיין לא קיבלו את החיסונים המלאים נמצאים בסיכון גבוה. אין ספק שתינוקות אלה נכללים בקטגוריה של 'בלתי מעורבים'. גם ילדים ובוגרים עם דיכוי חיסוני נמצאים בסיכון".
מומחי בריאות הציבור מדגישים כי אירוע כזה היה צפוי ואינו ייחודי לאזורנו. וירוס הפוליו "ממתין" להתפשט בקרב אוכלוסיות שאינן מחוסנות כהלכה. כאשר תנאי היגיינה, סניטציה, מגורים, תזונה ונגישות למים בטוחים נפגעים - הוירוס מוצא את דרכו להתפשט ולגרום לתחלואה. חלק מהנפגעים יסבלו משיתוק במשך כל חייהם. אירועים דומים תועדו בכל אזורי מלחמה וסכסוכים בעולם, כולל באוקראינה, אתיופיה, סודן, סוריה ותימן.
"הניסיון", אומרים המומחים, "מלמד שחייבים לפעול מהר ובצורה כוללנית, רב מערכתית, תוך מוכנות לוגיסטית, המאפשרת מבצע חיסון וניטור קליני, אפידמיולוגי של האוכלוסיה כמו גם ניטור סביבתי, באמצעות מי השפכים. פעילות זו חייבת להיעשות במהירות ובבטיחות, ולשם כך דרושה הפסקת אש מיידית.
"הפסקת אש תאפשר לא רק את שחרור החטופים, שכולנו מייחלים לו, אלא גם שורה של צעדים הכרחיים בתחום בריאות הציבור כולל מבצעי חיסון רחבים ומהירים בעזה, ובקרב חיילנו, הנגשה ושיפור זמינות של שירותי בריאות, כמו גם של תנאים היגייניים וסניטרים, נגישות למים בטוחים, והסדרת תנאים מגדירי בריאות ביניהם שיפור הביטחון התזונתי, מחסה ודיור ושיקום שירותי רפואה בעזה".
מומחי בריאות הציבור מדגישים כי פעולות אלו ייקחו זמן רב והן דורשות שיתוף פעולה בין גורמים רבים ומצריכות תכנון מתאים, "אך בלעדיהן נתקשה כולנו להמשיך ללא פגיעה בריאותית בילדים ובאוכלוסיות פגיעות בכלל, ואוכלוסיות ישראליות בפרט. "חייבים לפעול במהירות ובנחישות. הוירוס מתפשט במהירות. זוהי אינה עמדה פוליטית, אלא זהו המעשה הנכון, מבחינה בריאותית והומאנית".
דובר צה"ל: "פועלים לחיסון האוכלוסיה בעזה"
בתגובה נמסר מדובר צה"ל כי לצד מבצע החיסונים לחיילים, "צה״ל פועל מול הארגונים השונים על מנת להכניס לרצועה חיסונים המיועדים לאוכלוסיה ברצועה. מתחילת המלחמה הוכנסו בשיתוף הארגונים הבינלאומיים לרצועת עזה כ-300,000 חיסוני פוליו, אשר מספיקים למעל מיליון אזרחים עזתיים. בימים אלה מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן עומד בקשר עם הקהילה הבינלאומית על מנת לאפשר הכנסת מנות חיסון נוספות לנגיף הפוליו לתושבי רצועת עזה".