מחסור בפסיכיאטרים מחוזיים משפיע קשות על מתן מענים לאישור אשפוזים בכפייה. 13 פסיכיאטרים מחוזיים וסגניהם הם המוסמכים היחידים לאשר אשפוזים אלה, אולם ארבעה מהתקנים אינם מאוישים.
עוד בעניין דומה
דיווח של עידו אפרתי בהארץ מהבוקר (ג') מציג את הנתונים: בכל שעה ורבע מתאשפז אדם בכפייה בישראל, כ-7,000 אשפוזים כפויים בשנה, שהם כ-30% מכלל האשפוזים הפסיכיאטריים. פסיכיאטרים מחוזיים או סגניהם הנמצאים בכוננות של 24 שעות מתקשים להתמודד עם העומס. במחוז צפון, במחוז ירושלים ואף במחוז מרכז, שבו מרוכזת כ-40% מהפעילות בתחום, פועלים הפסיכיאטרים המחוזיים ללא סגנים.
פסיכיאטר בכיר מבית חולים פסיכיאטרי המצוטט בכתבה אמר: "השירות הולך ומתפרק. אין כמעט מחוז שלא חסר בו פסיכיאטר מחוזי או סגנו. מגיע אדם במצב של התקף פסיכוטי שמתקיימים אצלו כל התנאים שקבועים בחוק לאשפוז כפוי ומתחילה סאגה של לחפש מי שיאשר את האשפוז". לדבריו, לפעמים אין שום פסיכיאטר כונן במחוז, ואז מתחילות פניות למחוזות אחרים. "אם זה לא עובד, מתחילים לנסות בכל מיני קומבינות חצי-חוקיות". הוא הוסיף ואמר "כל עוד יש בישראל חוק לגבי אשפוז אדם בכפייה, צריך שיהיה ניתן גם ליישם אותו".
"פרסמנו כבר שלושה מכרזים. אף אחד לא ניגש", אומר ד"ר אמיר בן אפרים, הפסיכיאטר המחוזי של מחוז צפון ויו"ר פורום הפסיכיאטרים המחוזיים. לדבריו, הקושי בולט במיוחד בתפקיד סגן פסיכיאטר מחוזי, ששכרו נמוך ביחס לתפקיד התובעני. במחוז צפון, לאחר עזיבתה של סגניתו של בן אפרים את תפקידה, הודיע משרד הבריאות כי לא יוענק שירות פסיכיאטר מחוזי תורן משעה 16:00 ועד 07:00 למחרת לאורך חצי חודש, בכל חודש, עד שיימצא מחליף.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בימים אלה מתנהל משא ומתן על הסכמי השכר, בהם ניתן דגש על מקצוע הפסיכיאטריה ובתוכו באופן נפרד וייעודי שכר הפסיכיאטרים המחוזיים וסגניהם. אנו מקווים שיחד עם משרד האוצר וההסתדרות הרפואית נתקדם להסכמי שכר מובנים המשקפים את עבודתם המסורה. המשרד פועל במספר מישורים על מנת לאייש את תפקיד הפסיכיאטר המחוזי בימים המועטים בחודש בהם אין פסיכיאטר מחוזי בכוננות". עוד נמסר כי מ-7 באוקטובר ועד 31 במאי ניתנו 4,324 הוראות אשפוז. על פי נתוני המשרד, לא חלה ירידה משמעותית במספר הוראות האשפוז בהשוואה לשנה קודמת.