מחקרים

מה הערך הפרוגנוסטי של יחס גלוקוז לחלבון תגובתי C בסרטן צוואר הרחם?

במחקר שהתפרסם בכתב העת BMC Cancer רצו לבחון את הערך המשולב של רמות גלוקוז וחלבון תגובתי C בניבוי פרוגנוזה של סרטן צוואר הרחם, עם או ללא קשר לדרגת המחלה

08.07.2024, 14:40
גידול סרטני. צילום: שאטרסטוק

ממאירות של צוואר הרחם הינה מחלה עם תחלואה ותמותה גבוהים. לאחרונה בוחנים יותר את החשיבות של מדדים דלקתיים ומטבוליים על שרידות ללא התקדמות (Progression Free Survival - PFS) ושרידות כוללת (Overall Survival - OS). במחקר זה החוקרים ביקשו לבחון את ההשפעה של יחס גלוקוז לחלבון C תגובתי (Glucose/C-Reactive Protein - GCR) על PFS בחולות עם סרטן צוואר הרחם.

במחקר רטרוספקטיבי זה נכללו 90 נבדקות עם אדנוקרצינומה וקרצינומה של תאי קשקש של צוואר הרחם. החוקרים בחנו את ההשפעה של משתנים קליניים ומדדים גליקמיים ודלקתיים על PFS ו-OS באמצעות שיטת קפלן-מאייר. המידע הושווה לקבוצת מקרי הביקורת של 90 נבדקות, באמצעות מבחן t-test עצמאי. ההשפעה של הפרמטרים על תמותה נבחנה באמצעות עקומות ROC וערכי סף נקבעו.

תוצאות המחקר הדגימו כי גלוקוז, CRP, יחס CRP ללימפוציטים (CRP/Lymphocyte Ratio - CLR) ו-GCR נמצאו כמנבאים מובהקים לתמותה (p<0.05). שלב המחלה, גלוקוז, CRP, CLR ו-GCR נמצאו קשורים לשרידות כוללת. CRP, CLR, GCR נמצאו קשורים ל-PFS (p<0.05). בניתוח רב-משתני נמצא כי GCR מהווה מנבא פרוגנוסטי עבור PFSי(p=0.025). GCR נמצא מובהק סטטיסטית בהשוואה למקרי ביקורת בריאים (p<0.001).

מסקנת החוקרים הייתה כי בסרטן צוואר הרחם, GCR מהווה מנבא פרוגנוסטי, ללא תלות בשלב המחלה. ערכי GCR גבוהים יותר נמצאו קשורים למשך PFS ארוך יותר.

מקור:

Buyukbayram, M.E., Hannarici, Z., Turhan, A. et al. A novel prognostic biomarker in progression free survival for patients with cervical cancer, glucose to c-reactive protein ratio (GCR). BMC Cancer 24, 626 (2024). https://doi.org/10.1186/s12885-024-12347-x

נושאים קשורים:  מחקרים,  סרטן צוואר הרחם,  גלוקוז,  חלבון C-reactive,  לימפוציטים
תגובות