דלקת ושטית אאוזינופילית (Eosinophilic esophagitis - EoE) מקושרת לאטופיה, אך במחקרים עדכניים זוהה מתאם עם רמות של אימונוגלובולינים מסוג G4 מסויימים למאכלים (Food-Specific Immunoglobulin G4 - FS-IgG4) בניגוד לאימונוגלובולין E כמצופה. מטרת מחקר זה הייתה לבחון את התפקיד של FS-IgG4 בסרום בהכוונת תזונת החסרה ותוצאים שלה.
עוד בעניין דומה
נבדקים עם וללא EoE גוייסו למחקר מבוקר פרוספקטיבי זה שבוצע במרכז שלישוני יחיד. כייל של FS-IgG4 בסרום, ספירת תאים אאוזינופיליים ברקמת הושט ותוצאות שאלון להערכת תסמיני דיספאגיה נבחנו, נבדקים עם רמות גבוהות של FS-IgG4 (ImmunoCAP, ערך סף של 10 MgA/L) השלימו תזונת החסרה ממוקדת למשך שישה שבועות. בביקורת שבוצעה שישה שבועות לאחר מכן הנבדקים עברו מדידות חוזרות של רמות FS-IgG4 בסרום והערכה אנדוסקופית והיסטולוגית של הושט.
22 נבדקים עם EoE פעיל ו-13 מקרי ביקורת נכללו במחקר. תוצאות המחקר הדגימו כי רמות בסרום של FS-IgG4 כנגד חלב, חיטה, סויה, ביצים ואגוזים היו גבוהות יותר באופן מובהק בנבדקים עם EoE (p=0.0002, p=0.002, p=0.003, p=0.012, p<0.001, בהתאמה). רמות גבוהות בסרום של FS-IgG4, כנגד יותר מקבוצת מאכלים אחת, (חציון של 2) זוהו עבור 21/22 (95.4%) מהנבדקים עם EoE, מהם 20 עברו לתזונת החסרה למשך שישה שבועות. ההפחתה החציונית בציון מדד תסמיני דיספאגיה עמד על שמונה נקודות (p=0.0007) ומדד ייחוס אנדוסקופי עבור EoE עמד על נקודה אחת (p=0.002). תשעה (45%) מהנבדקים הדגימו הפוגה היסטולוגית (המצאות של פחות מ-15 תאים אאוזינופילים לשדה). הירידה בספירה החציונית של תאים אאוזינופילים ברקמת הושט לא הייתה מובהקת מבחינה סטטיסטית (50 לעומת 23, p=0.068). רמות בסרום של FS-IgG4 לא ירדו עד הביקורת הבאה כעבור שישה שבועות.
מסקנת החוקרים הייתה כי רמות בסרום של FS-IgG4 כנגד חלב, חיטה, סויה, ביצים ואגוזים היו גבוהות יותר בנבדקים עם EoE, כאשר החסרה ממוקדת של מזונות אלו הביאה לשיעורי הפוגה היסטולוגיים של 45%. מכיוון שכן, ניתן להסיק כי FS-IgG4 עשוי להיות סמן ביולוגי, לא פולשני, להמצאות של EoE. תזונת החסרה מוכוונת FS-IgG4, כאשר מבוצעת בהצלחה, יכולה לייתר את הטיפול התרופתי עבור EoE ועשויה להתקבל בשמחה אצל נבדקים מכיוון שזו תפחית את מספר הבדיקות האנדוסקופיות המבוצעות בעקבות החלת תזונת החסרה באופן אמפירי.
מקור: