בכנס ה-ASCO (החברה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית) שהתקיים בתחילת חודש יוני 2024 בשיקגו, פורסם עדכון של מחקר ה-CROWN. מחקר ה-CROWN הוא ניסוי קליני שלב III, שנועד לבחון את יעילותן של לורלטיניב וקריזוטיניב זו מול זו בטיפול בסרטן ריאה; Lorlatinib - דור שלישי של מעכבי ALK בעל חדירות מוחית גבוהה, שנועד לטפל במוטציות ספציפיות שעשויות לגרום לעמידות למעכבי ALK אחרים, לעומת Crizotinib - הטיפול הסטנדרטי בזמן התחלת המחקר.
במחקר השתתפו 296 חולים עם NSCLC חיובי ל-ALK שלא טופלו בעבר למחלתם.
באנליזות קודמות של מחקר ה-CROWN לורלטיניב הראה תוצאות טובות יותר משמעותית מקרזוטיניב במונחים של הישרדות ללא התקדמות המחלה הן מבחינה סיסטמית והן ביחס לשליטה על מחלה מוחית.
עדכון של מעקב חציוני של כ-5 שנים הראו כי 60% מהחולים עם לורלטיניב שרדו ללא התקדמות המחלה לעומת 8% בלבד עם קריזוטיניב. הזמן החציוני של הישרדות ללא התקדמות המחלה היה משמעותי בצורה מובהקת ססטיסטית עבור חולים שטופלו בלורלטיניב (Not Reached [95% CI, 64.3 to Not Reached]) לעומת 9.1 חודשים עם קריזוטיניב ([hazard ratio [HR], 0.19 [95% CI, 0.13 to 0.27). הזמן החציוני להתקדמות תוך גולגולתית לא הגיע עבור חולים עם לורלטיניב לעומת 16.4 חודשים עם קריזוטיניב.
הנתונים אודות השליטה במחלה לאורך שנות המחקר היו מעודדות ביותר. לאחר שנתיים, שיעור החולים שמחלתם לא התקדמה היה 70%, כאשר בשנה השלישית למעקב השיעור עמד על 65% ובשנתיים לאחר מכן 60%. במערכת העצבים המרכזית התוצאות היו אף יותר מעודדות; רק 8% מהחולים חוו מחלה במוח לאחר 3 שנים, ומספר זה נשאר יציב לאחר מעקב של שנתיים נוספות.
לאור נתונים אלו, עולה השאלה מה תדירות בדיקות ההדמייה הסיסטמית והמוחית הנדרשות לאחר 3-5 שנים, האם ניתן להוריד תדירות בדיקות אלו או לשלבן עם בדיקות דם לשארית מחלה.
טיפול הניתן למספר רב של שנים מעצים את נושא איכות החיים ותופעות לוואי ארוכות טווח בטיפולים אלו, במיוחד לאור הפרוגנוזה המעולה של חולים אלו. חשיבות רבה במעקב ניתנה לתופעות לוואי הקשורות למערכת העצבים (כדוגמת: ירידה קוגניטיבית ודיכאון) שנקשרו בפרסומים קודמים של טיפול זה, לאור הפעילות המבורכת של לורלטיניב במערכת העצבים המרכזית במניעת התקדמות מוחית וטיפול בגרורות מוחיות קיימות. הנתונים העדכניים לא הראו תופעות לוואי חדשות. יתרה מזו, רובן המוחלט של תופעות הלוואי, הופיעו בשנים הראשונות של המעקב ולא בשנים לאחר מכן. נראה כי קיים הבדל בין שלוש השנים הראשונות לטיפול לעומת המשך המעקב, הן מבחינת התפתחות מנגנוני העמידות לתרופה והן מבחינת תופעות הלוואי וההשפעה על שאר מערכות הגוף. לפיכך יש לתת את הדעת ביחס למגנוני העמידות ותופעות הלוואי במיוחד בטווח הקצר. נדרשים מחקרים עתידיים על מנת ללמוד על המנגנונים הביולוגים הגורמים לירידה בשיעורי ההתקדמות והופעת תופעות לוואי לאחר שלוש שנים של טיפול.
כאמור, העדכון של תוצאות מחקר ה-CROWN הראה המשך יעילות של הטיפול בלורלטיניב, כאשר רוב החולים היו ללא התקדמות מחלה לאחר 5 שנים ויעילות גבוהה במניעת מחלה מוחית. תוצאות אלו מדגישות את הצורך בהמשך מחקר ביחס לניטור וטיפול בחולים אלו בטווח הארוך וכן ביחס למנגנוני העמידות לטיפול בלורלטיניב המתפתחים במיעוט החולים בשנים הראשונות של הטיפול.
*פרופ' יקיר רוטנברג, מנהל יחידת האשפוז האונקולוגית, המרכז הרפואי האוניברסיטאי, הדסה, ירושלים
מקור:
בחסות פייזר
PP-LOR-ISR-0105
תגובות אחרונות