כל מבוגר חמישי בישראל מעשן, ובציבור החרדי כל מבוגר שני. כך עלה בדיון בשכיחות העישון וצעדים למניעתו שנערך אתמול (ד') בוועדת הבריאות של הכנסת.
עוד בעניין דומה
ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, הזהירה ממגיפת הסיגריות האלקטרוניות ואמרה כי הסיכון של נער שהתנסה בסיגריה אלקטרונית להתמכר לסיגריה רגילה הוא פי ארבעה. היא הציגה נתוני סקר רחב היקף, לפיו אחד מכל חמישה מבוגרים בישראל מעשן, במגזר הערבי כמעט 40% מעשנים, 8.1% מבני הנוער מעשנים לפחות פעם בשבוע ו-4.8% לפחות פעם ביום. בציבור החרדי המצב חמור עוד יותר, בישיבות התיכוניות 54% מעשנים ובישיבות המבוגרים (18-22) 56% מעשנים בקביעות.
לדברי ד"ר אלרעי-פרייס, מתגבשת הצעת חוק ממשלתית שתבקש לאסור טעמים לסיגריות אלקטרוניות, למנוע מכירת מוצר עישון הנראה או מורכב כצעצוע, להגביל מכירת מוצרי עישון בחנויות ייעודיות בלבד ולצמצם מספר נקודות המכירה והעלאת גיל המכירה ל-21.
ד"ר אלרעי-פרייס קראה להקצאת חלק מהמיסוי על הסיגריות לתכנית ייעודית למיגור העישון. עו"ד עמוס האוזנר, יו"ר המועצה למניעת עישון, העריך חלק ממיסוי זה ב-52 מיליון שקל.
פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, קרא לאכוף את החוק הקיים בתחום המכירה ופרסום מצורי טבק. אלירן תורג'מן, מנהל המוקד לגמילת מעישון, הדגיש כי לא ניתן לעשות פעילות הסברה ובמקביל למכור בסמוך מוצר מפתה וטעים כסיגריה אלקטרונית. הוא הצביע על ירידה בנזקי העישון הפסיבי, מ-1,500 נפטרים בשנה ל-800, אך במקביל על עלייה בכמות הפניות למוקד מפרוץ המלחמה.
דנה פרוסט, מנהלת ההסברה באגודה למחלמה בסרטן, קראה להרחבת איסור העישון במקומות ציבוריים גם לבתי קפה ומסעדות, ולמכירת מוצרי עישון אך ורק בחנויות ייעודיות. מלכה כץ, הממונה על מניעת עישון במשרד החינוך, סיפרה על פעולת היחידה לקידום בריאות בבתי ספר רבים ופעילות בנושא גם לתלמידי כיתה ו'.
ממלא-מקום יו"ר הוועדה, ח"כ אושר שקלים (הליכוד), קרא למשרדי הבריאות, החינוך והאוצר לפעול יחד להגדלת התקציב לתכניות למניעת עישון בקרב תלמידים ובני נוער וביקש ממשרד הבריאות לעצב תכנית לאומית למניעת עישון, לפרט את עלויותיה ולהגישה לוועדה, לפרט את היערכות המשרד לצמצום עישון בעקבות המלחמה, ונוכח הנתונים הקשים במגזר החרדי והערבי, לצאת במסע הסברה ייעודי למגזרים אלה.
משרד האוצר התבקש להעביר לוועדה בתוך חודש הערכת הכנסות הממשלה ממסים על מוצרי עישון, ולהגיש לוועדה תכנית להקצאת חלק מהכנסות אלו לתכנית למניעת עישון.