חדשות

ריבוי תלונות על תקיפות מיניות בבתיה"ח לבריאות הנפש בישראל

ההסבר של משרד הבריאות לנתון חלקי של 1,400 תלונות בשש שנים: לעתים מדובר בתלונות שווא כתוצאה ממחלת נפש | נציבות שירות המדינה: בשנת 2023 התקבלו שלוש תלונות בלבד נגד מטפלים

המרכז לבריאות הנפש שער מנשה. רוב התלונות על פגיעות מיניות. צילום: אתר ביה"ח

בין 2017 ל-2023 התקבלו במשרד הבריאות 1,390 תלונות מצד מטופלות, מטופלים וגם מטפלים על הטרדות מיניות, תקיפות מיניות, מעשים מגונים ואונס בבתי החולים הממשלתיים לבריאות הנפש. כך מדווח אדיר ינקו ב-ynet הבוקר (א'). מדובר, בין היתר, בפגיעות בין מטופלים ושל מטפלים במטופלים. הנתונים חלקיים ומשקפים רק את המצב בבתי החולים הממשלתיים ולא בכל המוסדות.

ינקו מצטט את תגובת משרד הבריאות לפנייה רשמית שעשה לבקשת מידע בעניין, לפיה: "קיים קושי בהעברת המידע לאור העובדה כי פעמים רבות, כשקיימת תלונה על פגיעה מינית, למעשה מדובר בתלונה שהיא חלק מסימפטום של המחלה הבסיסית של המטופל או המטופלת הלוקים בנפשם והדבר מתבטא בתלונות שווא, מחשבות שווא או רדיפה".

על פי הדיווח, משרד הבריאות סירב להשיב כמה הליכי סנקציות, ענישה, סיום העסקה או שלילת רישיון קודמו נגד אנשי צוות והבהיר שהאחריות בעניין היא של נציבות שירות המדינה וכי אין בידיו את הנתונים. כמו כן צוין כי משרד הבריאות מסווג את מעשי האונס בנפרד מהגדרה נוספת שנקראת "תלונה על קיום יחסי מין שלא בהסכמה", למרות שיחסי מין שלא בהסכמה הם בהגדרה אונס.

על פי הדיווח, במרכז הרפואי שער מנשה נרשם המספר הגבוה ביותר של תלונות על תקיפות מיניות, הטרדות ואונס בחמש השנים האחרונות (527). במרכז הרפואי מעלה הכרמל דווח על 224, ב"מזור" על 182, בכפר שאול על 164, ב"מרחבים" – 140, ב"אברבנאל" – 109 ובמרכז בריאות הנפש באר שבע – 44 מקרים מדווחים.

בארגונים הנאבקים בפגיעות מיניות בבתי החולים לבריאות הנפש מתחו ביקורת חריפה לא רק על תשובת משרד הבריאות אלא גם על הטיפול הלקוי בנושא. לדברי יעל שרר, יו"ר הלובי למאבק באלימות מינית, "המשרד ממשיך להכחיש את התופעה ולייחס אותה לתלונות שווא כתוצאה ממחלת נפש. כנראה ההריונות במחלקות הסגורות הם כתוצאה מרוח הקודש".

ממשרד הבריאות נמסר: "נציבות קבילות הציבור במשרד הבריאות מטפלת בתלונות נגד צוותי רפואה. כאשר מדובר באירוע החוצה את הרף הפלילי, לרבות אונס ותקיפה מינית, הטיפול מועבר למשטרה ולפרקליטות. תוצאות החקירה מועברות ליחידת הדין המשמעתי במשרד להמשך ההליכים. החלטות הליכי המשמעת מתפרסמות באתר משרד הבריאות בשקיפות. ככלל, הפסקת העסקה אינה בסמכות משרד הבריאות".

מנציבות שירות המדינה נמסר כי בשנת 2023 התקבלו שלוש תלונות בלבד, נגד רופאה שהתפטרה, אחות שפרשה ורופא ש"המטופלת סירבה להתלונן באופן רשמי ולא הסכימה שנטפל בתלונתה".

נושאים קשורים:  פגיעות מיניות,  הטרדה מינית,  נציבות המדינה,  משרד הבריאות,  בריאות הנפש,  בית חולים פסיכיאטרי,  חדשות
תגובות