חדשות

סיגריות אלקטרוניות והשפעתן על שינויים בדנ"א הקשורים לסרטן

מחקר חדש מצא כי עישון סיגריות רגילות ושימוש בסיגריות אלקטרוניות גורמים לשינויי מתילציה משותפים של DNA הקשורים לסרטן

עישון סיגריות אלקטרוניות (צילום: אילוסטרציה)

סיגריות אלקטרוניות משווקות כאלטרנטיבה מופחתת נזק בהשוואה למוצרי טבק אחרים, אך מחקרים עדכניים כבר מצביעים על ההשפעות המולקולריות והבריאותיות של סיגריות אלקטרוניות, לרבות סיכון להתפתחות סרטן.

במחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Cancer Research, חוקרים מבריטניה ביקשו לבחון את השפעות השימוש בסיגריה אלקטרונית על הדנ"א בתאים וברקמות והשוו אותן להשפעות הנובעות מעישון סיגריות טבק רגילות. במשך החיים מתרחשים שינויים אפיגנומיים כתוצאה ממגוון גורמים גנטיים, חשיפה לכימיקלים וגורמים סביבתיים. המחקר הנוכחי בדק את השפעת מוצרי העישון על מתילציה של דנ"א.

החוקרים נטלו כ-3,500 דגימות דנ"א מהרוק בלחי, מהדם ומתאי צוואר הרחם במטרה לבדוק את השפעת מוצרי העישון על מתילציה של דנ"א באיברים בגוף האדם אשר נחשפו לעישון בצורה ישירה (בפה) או עקיפה (בדם או בצוואר הרחם).

בדגימות הרוק התגלה כי בתאי האפיתל בפה ניכרים שינויים אפיגנומיים מהותיים במעשנים. תאי אפיתל הם חלק מהרקמה המצפה איברים בגוף, ולעתים אלה התאים שמהם מתחיל להתפתח סרטן. גילוי מדאיג שעלה מהמחקר הוא ששינויים אפיגנומיים דומים נצפו גם בתאים של משתמשי סיגריות אלקטרוניות שעישנו פחות מ-100 סיגריות טבק בחייהם.

החוקרים מציינים שניתן למצוא בקרב משתמשי סיגריות אלקטרוניות כמה שינויים אפיגנטיים בתאי רוק מן הלחי הדומים לשינויים שנמצאו אצל מעשני סיגריות רגילות. שינויים אלה קשורים להתפתחות עתידית של סרטן ריאות במעשנים.

המחקר תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

נושאים קשורים:  סיגריות אלקטרוניות,  מחקרים,  חדשות,  מתילציה של DNA,  מחלות סרטן,  האגודה למחלמה בסרטן
תגובות