רמות עודפות של פריטין בדם נמצאו קשורות לדרגת הצטלקות הכבד בנבדקים עם מחלת כבד שומני המקושר להפרעה מטבולית (Metabolic dysfunction Associated Steatotic Liver Disease - MASLD), אך ההשלכות ארוכת הטווח של מצב זה טרם נבחנו כראוי. במחקר זה החוקרים בחנו את המשמעות של רמות גבוהות בסרום של פריטין בחולים עם MASLD מבחינת ניבוי תוצאים ארוכי מועד ותמותה.
עוד בעניין דומה
החוקרים בחנו את הקשר בין רמות בסרום של פריטין בבסיס לבין אירועים במהלך החיים בעוקבה של 1,342 נבדקים עם MASLD. ארבעה מודלים לשרידות התחשבו במערפלים וסרגלי ניקוד לא-פולשניים להערכת דרגת מחלת הכבד נוסף על רמות הפריטין, עם סכמה לאישוש צולב. כמו כן, החוקרים העריכו את יכולת הניבוי של המודלים באמצעות מדד-C על שם הארל (Harrell’s C-Index) ושיפור בתוצאות עם הכללת פריטין כמשתנה.
משך המעקב החציוני עמד על 96 חודשים. תוצאות המחקר הדגימו כי במהלך תקופה זו 7.7% מהמקרים היו מקושרים למחלת כבד, 1.9% פיתחו אדנוקרצינומה של תאי כבד, 10.9% חוו אירוע קרדיווסקולרי, 8.3% חלו בממאירות חוץ-כבדית ושיעורי התמותה מכל סיבה עמדו על 5.8%. עודף פריטין בדם נמצא קשור בעליה של 50% בסיכון לאירוע המקושר למחלת כבד ושל 27% בתמותה מכל סיבה. עליה מדורגת ברמות הסף הבסיסיות של פריטין בסרום נמצאה קשורה לעליה סטטיסטית במדד-C שעמד על 0.02 (על פי רגרסיית COX מסוג lasso-penalised) ועד 0.03 (על פי רגרסיית COX מסוג ridge-penalised). הסיכון לחוות אירוע המקושר למחלת כבד עלה בעיקר עם ערכי פריטין בסרום של 215.5 מק"ג/ליטר ומעלה (יחס סיכונים חציוני של 1.71, מדד C של 0.71( והסיכון הכולל תמותה עלה מעל רמות בסיס של פריטין בדם של 272 מק"ג/ליטר (יחס סיכונים חציוני של 1.49, מדד C של 0.7). הכללה של ערכי הסף הללו במודלים לניבוי שיפרו את יכולת התפקוד של מדד Fibrosis-4 ושל מדד ההצטלקות של מחלת כבד שומני שלא על רקע אלכוהולי (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Fibrosis Score) בהערכה אורכית עבור אירועים המקושרים למחלת כבד (מדדי C של 0.71 ומעלה) ותמותה כוללת (ערכי C של יותר מ-0.65).
מסקנת החוקרים הייתה כי רמות בסיס של פריטין בסרום מנבאות פרוגנוזה ארוכת טווח של נבדקים עם MASLD.
מקור: