דעות

הדרך למיצוי פוטנציאל האחים והאחיות ופתרון לאתגרי הסיעוד

יישום טכנולוגיות דיגיטליות משפיע באופן משמעותי על העיסוק בסיעוד | הצעד הבא הוא הקמת מיזמים לקידום סקטור האחים והאחיות ובניית פלטפורמות שינגישו את הטיפול הרפואי הניתן על ידם גם לשוק הפרטי

20.05.2024, 09:07
רצף טיפולי בבית על ידי אחים ואחיות. צילום: אילוסטרציה

המלחמה הנוכחית ומצב החירום המתמשך הדגישו את הצורך בכוח האדם המקצועי לטובת טיפול באלפי נפגעים בתחומי הטיפול בפצע, כאב, שיקום ובריאות הנפש.

האחים והאחיות הם חוליה משמעותית במערכת הבריאות הציבורית, ולא פחות מכך גם במגזר הפרטי. בעידן שבו תוחלת החיים עולה ומדי שנה אוכלוסיית ישראל גדלה בכ-2%, הצורך בשירותים רפואיים זמינים ונגישים עולה, והפער נוצר כאשר בסקטור הפרטי היקף האחים והאחיות המועסק קטן ביחס לפוטנציאל ולביקוש. נכון להיום, קיים מחסור ולמרות שמדובר בסקטור הגדול ביותר במערכת הבריאות בישראל - שיעור האחים והאחיות בארץ הוא במקום נמוך ביחס לממוצע ב-OECD.

אם מסתכלים על המספרים, לפי נתוני משרד הבריאות, במדינת ישראל יש 80,888 אחים ואחיות (עד גיל 67), כששיעור האחיות הינו 6.53 ל-1,000 נפש. נתונים מעט עגומים בלשון המעטה, ולכן הצעד הראשון שנעשה בשנים האחרונות הוא פיתוח מקצועי של אחים ואחיות והכשרתם לתחומים מומחיות כגון: כאב, כירורגיה, טיפול נמרץ ילדים פצע, שיקום, פגים, בריאות הנפש ועוד. זאת לצד הרחבת הידע, המיומנויות והאוטונומיה המקצועית.

לאחות המומחית סמכויות טיפול נרחבות יותר, לרבות אבחון, קביעת תכנית טיפול, רישום מרשמים, איזון סימפטומים ועוד. סמכויות אלו תורמות למיצוי הפוטנציאל של האח והאחות המהווים בין היתר זרוע משלימה לטיפול הניתן על ידי הרופאים, על ידי הוצאה לפועל של תכנית טיפול מלאה, ליווי, הדרכה והמשך רצף טיפולי גם בבית המטופלים.

השפעת טכנולוגית על מקצוע הסיעוד

יישום טכנולוגיות חדשות משפיע באופן משמעותי על עיסוק בסיעוד ולכן הצעד הבא הוא הקמת מיזמים פרטיים שיקדמו את סקטור האחים והאחיות על ידי בניית פלטפורמות דיגיטליות שינגישו את הטיפול הרפואי הניתן על ידם גם לשוק הפרטי.

לדוגמה, שירותים דיגיטליים ומסורתיים שמטרתם לחבר בין מי שצריך טיפול לבין אחים ואחיות מוסמכים המגיעים עד לבית, כמו אפליקציה המחברת בלחיצת כפתור בין מטופלים הצריכים טיפול בבית לבין אחיות המחפשות פתרונות פרנסה נוספים, ומאפשרת להגדיר במדויק את הצרכים של המטופל או של בני משפחתו, החל מקבלת עירוי בבית או השגחה בבית החולים, זמן הגעתם של האח או האחות, עלויות, אורך הזמן שבו נחוץ הטיפול, מידע על המטפל, טיפול בנושא הביטוח והמיסוי ועוד.

חידושים דיגיטליים אלה מייעלים את תהליכי העבודה, משפרים את התקשורת בין אנשי המקצוע ומאפשרים שיתוף מידע ושיתוף פעולה יעילים יותר, מה שמוביל לתוצאות טובות יותר עבור המטופלים.

שילוב חידושים דיגיטליים בפרקטיקה ושיתוף פעולה עם צוותים בינתחומיים יאפשרו לאחיות להיות הזרוע הארוכה של הרופאים המתמחים בפלסטיקה, פצע, כאב, ניתוחים אורטופדיים וכירורגיים, כשהמטרה היא להעניק טיפולים מקצועיים ונרחבים יותר לאזרחי ישראל וכן להמשיך לספק טיפול איכותי וממוקד במטופל בסביבת בריאות משתנה. השקעה בטכנולוגיה ובהשכלה תאפשר לאחיות להוביל שיפורים בטיפול בחולים ולסייע למערכת הבריאות להתמודד עם אתגרי העתיד.

הכותבת, סא"ל אושרת גוזלן, היא סמנכ״לית מקצועית ב-Wonder, לשעבר האחות הראשית בצה״ל

נושאים קשורים:  דעות,  סיעוד,  טכנולוגיות,  אחים ואחיות,  מערכת הבריאות,  רפואה פרטית,  חדשות,  אושרת גוזלן
תגובות

סיעוד - מקצוע חשוב, חיוני, והשקעה בו ראויה והכרחית! ברכות לכותבת המאמר