הנחיות גלובליות ראשונות למניעת זיהומים בדם ומחלות אחרות הנגרמות כתוצאה משימוש בצנתרים במהלך הליכים רפואיים פורסמו בסוף השבוע (ה') על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO).
עוד בעניין דומה
בין ההמלצות, מציע ארגון הבריאות העולמי להשתמש בסיוע מונחה אולטרסאונד בעת החדרת צנתר PICC למבוגרים, מתבגרים, ילדים ויילודים. כמו כן, להשתמש בתכשיר המכיל כלורהקסידין או חומר חיטוי עור שאינו מכיל כלורהקסידין לפני החדרת PIVC ו-PICC במבוגרים, מתבגרים, ילדים ויילודים. במאושפזים הזקוקים לצנתר לטווח ארוך מומלץ להשתמש בצנתרים מסוג PICC (פיק ליין) או בצנתר וירידי מרכזי, MVC.
נהלים לקויים בהחדרת הצנתרים, תחזוקתם והסרתם טומנים בחובם סיכון גבוה לחשיפה לחיידקים וכניסתם ישירות לזרם הדם, דבר העלול לגרום למצבים חמורים כמו אלח דם וסיבוכים קשים לאיברים חיוניים כמו המוח והכליות, כמו גם זיהומים ברקמות הרכות בנקודת החדרת הצנתר.
עד 70% מהמאושפזים נזקקים בשלב כלשהו במהלך האשפוז לצנתרים פריפריים (PIVCs) המוחדרים לווריד היקפי או עורק. מטופלים המקבלים טיפולים באמצעות צנתרים לעתים קרובות פגיעים במיוחד לזיהומים, כחולים במצב קשה או עם מערכת חיסון חלשה.
ארגון הבריאות העולמי מעריך כי בין השנים 2000-2018, התמותה הממוצעת בקרב מטופלים שלקו באלח דם הקשור לטיפול רפואי עמדה על 24.4%, ועלתה ל-52.3% בקרב מטופלים שטופלו ביחידות טיפול נמרץ.
זיהומים רבים בזרם הדם נגרמים על ידי חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. ההערכה היא שעמידות חיידקית לאנטיביוטיקה (AMR) אחראית ישירות ללפחות 1.27 מיליון מקרי מוות בשנת 2019 ותרמה ל-4.95 מיליון מקרי מוות נוספים באותה שנה. בהודעת הארגון צוין כי "הטמעת טיפול נקי והמלצות למניעת זיהומים ובקרה קריטית להצלת חיים ולהקלה רבה של סבל שחווים אנשים ברחבי העולם ונתין למנוע".
פיתוח ויישום של הנחיות למניעת התפשטות של זיהומים אלה נמצאת בעדיפות עליונה עבור הארגון וההנחיות החדשות כוללות 14 נקודות ליישום ו-23 המלצות בתחומים עיקריים לצוותי הרפואה, כולל: בחירת צנתר, החדרה, תחזוקה והסדרה של צנתרים, הדרכה והכשרה של צוותים רפואיים והיגיינת ידיים.