רופא בבית החולים שהוקם במתקן הכליאה בשדה תימן התריע במכתב שנשלח בשבוע שעבר אל משרד הביטחון, שר הבריאות והיועצת המשפטית לממשלה, על התנאים והטיפול הרפואי שמקבלים עצורים עזתים במקום ועל חריגות מהחוק המסדיר את כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים. על המכתב מדווחים הבוקר (ה') הגר שיזף ומיכאל האוזר טוב בהארץ.
עוד בעניין דומה
הרופא מפרט חלק מההפרות כמו האכלה בקשית, עשיית צרכים בחיתולים ואיזוק מתמיד בארבע הגפיים ובכיסוי עיניים, ללא קשר למידת המסוכנות. הוא טוען במכתבו כי יותר ממחצית מהמטופלים בבית החולים נמצאים בו בגלל פציעה שהתפתחה בזמן המעצר, עקב האיזוק הממושך, הגורם לפציעות קשות, "המצריכות התערבויות ניתוחיות חוזרות. רק השבוע עברו שני מטופלים קטיעה של רגל מפציעה שהחלה מאיזוק. לצערי, מדובר באירוע שגרתי", כתב.
לדבריו, "מהימים הראשונים להפעלת המתקן הרפואי ועד היום, אני עומד מול דילמות אתיות קשות". בהתנהלות זו, "אנו הופכים כולנו, הצוותים הרפואיים ואתם, הדרג הממונה עלינו במשרד הבריאות ובמשרד הביטחון, לשותפים להפרת החוק הישראלי, ואולי חמור מכך עבורי כרופא, להפרת המחויבות הבסיסית שלי למטופלים באשר הם מטופלים, כפי שנשבעתי עם סיום לימודיי לפני 20 שנה". עוד הוא טוען כי לבית החולים אין אספקה סדירה של תרופות וציוד רפואי.
מדובר צה"ל נמסר כי לעצורים מוגש אוכל בהתאם לצרכיהם הבריאותיים וכי אם הם מוגבלים בתנועתם, הם נעזרים בחיתולים. הנוהל לטיפול בבית חולים שדה כשהמטופלים אזוקים ועיניהם מכוסות פורסם בתדריך של משרד הבריאות בדצמבר 2023. עוד צוין כי אופן האיזוק נקבע "בהתאם לדין ועל פי בחינה אינדיבידואלית של רמת המסוכנות של כל עצור, ובמטרה להבטיח את ביטחון הכוחות והסגל הרפואי" וכי בהחלטה על איזוק העצור מתחשבים במצבו הרפואי ובהמלצות של אנשי רפואה.
הרופא מציין שהעצירים לא מקבלים טיפול ראוי. לדבריו, חולים לאחר ניתוחים רחבי היקף, כמו ניתוחי בטן לכריתת מעי, מוחזרים לאחר כשעת השגחה בהתאוששות למתקן הרפואי בשדה תימן המאויש רוב הזמן על ידי רופא בודד וצוות סיעודי, חלקו עם הכשרה של חובשים בלבד. "זה נגמר בסיבוכים ולעתים גם במות המטופל", כתב.
מדובר צה"ל נמסר כי הצבא ומשרד הבריאות "דואגים לאספקת תרופות וציוד רפואי בהתאם לנדרש במתקן הרפואי. פינוי מטופלים למתקן הרפואי נעשה בהתאם למצבם הרפואי, וההחלטה בנושא מתקבלת בהתאם לאמות מידה מקצועיות בלבד... כל ההליך מתועד ומפוקח ונעשה תוך הקפדה יתרה על כבוד האדם של העצורים, בהתאם לעקרונות המשפט הישראלי והבינלאומי". עוד צוין כי "במתקן הרפואי מטופלים עצורים פעילי טרור או חשודים כפעילי טרור, שנתפסו במהלך פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה, וביניהם כאלה שנשקפת מהם מסוכנות רבה וכוונה לפגוע בכל ישראלי באשר הוא, אף בסגל הרפואי".
ממשרד הבריאות נמסר: "הטיפול הרפואי שניתן בשדה תימן עומד בכללים ובאמנות הבינלאומיות שישראל מחויבת להם. המשרד נעזר לשם כך בייעוץ משפטי ובליווי של צוות אתיקה. פינוי מטופלים נעשה בתיאום עם כלל גורמי הביטחון. חשוב לציין כי בכירי המשרד מגיעים מעת לעת למתקן ומלווים מקרוב את הטיפול במתקן ונמצאים בקשר עם המטפלים".