13 חולים קשים תושבי עזה המטופלים בבתי חולים בישראל ומלוויהם, שנדרשו לעזוב את ישראל, פנו אמש (ד') לבג"צ בבקשה לעצור את ההחלטה להחזירם לעזה עד לשינוי נסיבות שיאפשר חזרה בטוחה שלהם לרצועת עזה, ללא סיכון חייהם ושלומם. החולים קיבלו הודעה שעות ספורות קודם, לפיה הם יועברו כבר בלילה לרצועת עזה ועליהם להיות מוכנים לתזוזה בשעה 03:00 לפנות בוקר.
עוד בעניין דומה
מדובר בחולים תושבי עזה ומלוויהם הנמצאים בישראל כבר מספר חודשים. "דומה שאין בהילות בהעברתם חזרה לרצועה ולא ייגרם נזק אם ההעברה תידחה ועניינם יתברר גם בפני בית המשפט הנכבד", נכתב בעתירה שהוגשה על ידי עמותת רופאים לזכויות אדם, המוקד לזכויות הפרט וגישה – מרכז לשמירה על הזכות לנוע.
השופט יחיאל כשר קבע כי על העותרים, המדינה, שר הביטחון, מתאם הפעילות בשטחים והמינהל האזרחי, להשיב בתוך יום לבקשה.
קודם לעתירה פנו החולים בפנייה בהולה למינהל האזרחי, לפצ"ר ולשר הביטחון באמצעות עמותת רופאים לזכויות אדם, בבקשה למנוע את החזרתם מירושלים לרצועת עזה. בפנייה, שעליה חתומים עוה"ד תמיר בלנק ועדי לוסטיגמן, נכתב כי לעמותה נודע שבכוונת כוחות הביטחון להחזיר בכפייה מספר רב של חולים תושבי רצועת עזה, הנמצאים בירושלים. מדובר בחולים, בהם גם ילדים המאושפזים בבית החולים לילדים ספרא במרכז הרפואי שיבא ובבתי החולים אוגוסטה ויקטוריה, סנט ג'ון ומוקאסד במזרח ירושלים, שמרביתם הגיעו לישראל טרם מתקפת השבעה באוקטובר. הפניה מתייחסת ל-13 חולים ומלוויהם.
"מלחמת חרבות ברזל, שהחלה בעקבות הפלישה האלימה של כוחות חמאס וגורמים נוספים לישראל, יצרה מצבים אנושיים ומשפטיים מורכבים", נכתב בפנייה. "אחד מהם נוגע לחולים קשים, שמרביתם הגיעו בטרם המלחמה מרצועת עזה לירושלים לצורך קבלת טיפול רפואי. חלקם חזרו במהלך החודשים האחרונים לרצועת עזה, אולם מרבית אלה שנותרו כאן אינם יכולים לחזור בלי להיכנס למצב מסכן חיים".
חלק מהחולים הללו הם חולי סרטן בשלבי טיפול שונים ואחרים, ביניהם אם ושלושה ילדים, הם אזרחים בלתי מעורבים שנפגעו לאחר השבעה באוקטובר.
בפנייה נטען כי "גם אם החולים אינם מקבלים בשעה זו טיפול רפואי בבית החולים, הרי שהם זקוקים לטיפול או מעקב בקרוב, ולא יוכלו לקבלם ברצועת עזה, או שמצבם הרפואי אינו מאפשר להם לשרוד בתנאים השוררים כיום ברצועת עזה", בשל מצבה של מערכת הבריאות בעזה. "החולים האמורים הופנו ונכנסו לישראל משום שלא היה להם טיפול ברצועת עזה", נכתב.
העותרים מבקשים להשהות ולבטל לעת הזו את פינוי החולים ולמנוע שליחתם אל "מקום שבו הם עלולים למצוא את מותם, או לסבול ייסורים קשים". הם צירפו חוות דעת של ד"ר קרן לבנון, מומחית באונקולוגיה, שציינה את חשיבות הרצף הטיפולי בחולי סרטן.
"חוות דעת זו נכתבת מבלי שיש לי היכרות עם סיפור המחלה הספציפי של כל אחד מהמטופלים שבשמם מוגשת העתירה. שבועת הרופא מחייבת אותי להשמיע קולי בשמם של חולי סרטן שמצויים במהלך טיפול כרגע בישראל או שמחלימים מטיפולים קשים שעברו לאחרונה, ואשר עלולים להיות מגורשים לגורלם בתקופה של מלחמה קשה המתנהלת ברצועת עזה", כתבה ד"ר לבנון.
עוד הדגישה ד"ר לבנון את החובה להמשכיות הטיפול האונקולוגי, את הצורך הסדיר בתרופות וחשיבות ההיגיינה. "לאור כל האמור לעיל, למיטב שיקול דעתי כרופאה אונקולוגית מומחית וכבן אדם, גירושם של חולים אונקולוגיים מישראל לרצועת עזה כמוה כגזר דין מוות עבורם", כתבה.