מחקרים

פורמולציה חדשה כטיפול עבור דלקת קרום מוח קריפטוקוקלית

פורמולציה חדשה של אמפוטריצין B הניתנת דרך הפה הייתה יעילה בטיפול בדלקת קרום המוח הקריפטוקוקלית הקשורה ל-HIV, והראתה תוצאות מבטיחות בהשוואה לטיפול באמפוטריצין תוך ורידי

דלקת קרום המוח: צילום מיקרוסקופי של חיידקי Neisseria meningitidis (מקור: ויקיפדיה)
דלקת קרום המוח: צילום מיקרוסקופי של חיידקי Neisseria meningitidis (מקור: ויקיפדיה)

במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Clinical Infectious Diseases, החוקרים ביקשו להשוות את היעילות והבטיחות של צורה פומית חדשה של אמפוטריצין B עם הגרסה התוך-ורידית הסטנדרטית לטיפול בדלקת קרום המוח קריפטוקוקלית הקשורה ל-HIV.

המחקר בוצע במתכונת של ארבע קבוצות, שתיים לבדיקת בטיחות עם 10 חולים כל אחת, ושתיים לבדיקת יעילות עם 40 חולים כל אחת עם/ללא מנות העמסה תוך-ורידיות. החוקרים איתרו 121 מטופלים, מתוכם 80 חולקו באקראי לקבלת הפורמולציה החדשה דרך הפה עם ובלי מנות העמסת IV, ו-41 היו בקבוצת הביקורת שקיבלו אמפוטריצין תןך-ורידי. קבוצת המחקר קיבלה 1.8 גרם ליום מהפורמולציה הפומית החדשה במשך השבועיים הראשונים יחד עם 100 מ"ג/ק"ג ליום של פלוציטוסין (flucytosine) ולאחר מכן 1.2 גרם ליום של הפורמולציה החדשה לששת השבועות הבאים. 41 החולים הנותרים, שהיוו את קבוצת הביקורת, טופלו ב-7 ימים של אמפוטריצין B תוך ורידי בשילוב עם פלוציטוסין, ולאחר מכן 7 ימים של פלוקונאזול (fluconazole) במינון של 1,200 מ"ג ליום. התוצא העיקרי של המחקר היה פעילות קוטל הפטריות המוקדמת (EFA) בנוזל השדרה (CSF).

מתוצאות המחקר עולה כי הפעילות קוטל הפטריות המוקדמת הייתה דומה בכל הקבוצות (0.4 עבור קבוצת המחקר עם הטיפול הפומי בלבד, 0.42 עבור קבוצת המחקר שקיבלה טיפול פומי ומנות העמסה תוך ורידיות, 0.46 עבור קבוצת הביקורת שקיבלה טיפול תוך-ורידי בלבד). קבוצות המחקר השיגו סטריליות CSF של שבועיים ב-63% מהמקרים לעומת 68% בקבוצת הביקורת. שיעורי ההישרדות לאחר 18 שבועות בקבוצת המחקר עם הטיפול הפומי בלבד היו 85%, בקבוצת המחקר עם טיפול פומי ומנות העמסה תוך-ורידיות היו 90% ובקבוצת הביקורת עם טיפול תוך-ורידי בלבד היו 85%. יתר על כן, תופעות לוואי מעבדתיות בדרגה 3-4 התרחשו בתדירות נמוכה יותר בקבוצות המחקר (41%) מאשר בקבוצת אמפוטריצין תוך ורידי (61%) - אנמיה (21% בקבוצת המחקר לעומת 44% בקבוצת הביקורת התוך-ורידית) ורמות אשלגן נמוכות (5% בקבוצת המחקר לעומת 17% בקבוצת הביקורת התוך-ורידית).

החוקרים סיכמו כי תכשיר חדש זה של אמפוטריצין B ליפידי ננו-גבישי במתן פומי נראה מבטיח לדלקת קרום המוח קריפטוקוקלית, ומציע פעילות אנטי-פטרייתית ושיעורי הישרדות דומים עם פחות רעילות בהשוואה לאמפוטריצין תוך-ורידי.

מקור:

Boulware DR, Atukunda M, Kagimu E, Musubire AK, Akampurira A, Tugume L, Ssebambulidde K, Kasibante J, Nsangi L, Mugabi T, Gakuru J, Kimuda S, Kasozi D, Namombwe S, Turyasingura I, Rutakingirwa MK, Mpoza E, Kigozi E, Muzoora C, Ellis J, Skipper CP, Matkovits T, Williamson PR, Williams DA, Fieberg A, Hullsiek KH, Abassi M, Dai B, Meya DB. Oral Lipid Nanocrystal Amphotericin B for Cryptococcal Meningitis: A Randomized Clinical Trial. Clin Infect Dis. 2023 Dec 15;77(12):1659-1667. doi: 10.1093/cid/ciad440. PMID: 37606364; PMCID: PMC10724459.

נושאים קשורים:  מחקרים,  דלקת קרום המוח,  מנינגיטיס,  אמפוטריצין,  זיהומים אופורטוניסטים
תגובות