שר הבריאות אוריאל בוסו מינה אתמול (ב') ועדה לאסדרת פעילות תאגידי הבריאות. הוועדה, בראשותו של מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, תגיש את המלצותיה לשר בתחילת חודש יולי 2024.
עוד בעניין דומה
כזכור, בראשית פברואר נחשף כי שכרם של 11 עובדים בחטיבת בתי החולים הממשלתיים במשרד הבריאות משולם על ידי התאגידים הרפואיים של בתי החולים, שעליהם אמורה החטיבה לפקח.
תאגידי הבריאות מהווים כשליש מפעילות בתי החולים. במרכז הרפואי שיבא לדוגמה, התאגיד מעסיק כמעט מחצית מהעובדים. לפי נתונים של משרד האוצר, התאגידים מגלגלים כשלושה מיליארד שקל בשנה ומעסיקים יותר מ-10,000 עובדים במערך האשפוז.
בהודעה על המינוי נכתב כי "תאגידי הבריאות פועלים לצד בתי החולים הממשלתיים הכלליים כגוף ללא מטרות רווח לצורך ביצוע מחקרים רפואיים וכן להפעלת תשתיות בתי החולים מעבר לשעות העבודה ולהעסקת צוותים רפואיים, במטרה להרחיב את המענה הרפואי למטופלים.
"התאגידים מאפשרים גמישות פעולה מחויבת מציאות לבתי החולים, כגוף ממשלתי המספק שירות חיוני ומציל חיים בסביבה תחרותית, חלקה פרטית בבעלות ובמימון. אלמלא השימוש בהם, בתי החולים היו מצמצמים משמעותית את פעילותם בשעות אחר הצהריים והערב והיו מתקשים לתת מענה זמין למטופלים באופן שהיה פוגע ברמת השירות הרפואי לציבור".
עם זאת יש לציין כי התאגידים כמעט אינם מפוקחים על ידי משרד האוצר (אגף תקציבים והממונה על השכר) ולכן זכו לכינוי "החצר האחורית" של מערכת האשפוז, והאוצר מנהל קרב עתיק יומין מול משרד הבריאות ובתי החולים כדי להגדיל את הפיקוח עליהם.
הוועדה תדון בעדכון מסגרת האסדרה של פעילות תאגידי הבריאות. היא תבחן את מטרות התאגידים ופעילותם, תקבע כללי ממשל תאגידי עדכניים, תבחן את היחסים המשפטיים והכלכליים בין התאגיד לבית החולים, את מנגנוני העסקת העובדים וקביעת השכר, לרבות בחינה של קביעת כללים לגבי עובדים המועסקים הן בבתי החולים והן בתאגיד ומנגנוני התגמול והמבנה הארגוני. כמו כן, הוועדה תבחן את אספקת שירותים לגופים חיצוניים ומיזמים משותפים בהם מעורבים התאגידים. לצד כל זאת, תבחן הוועדה את מנגנוני הפיקוח והאכיפה על התאגידים.
מינוי הוועדה נעשה לאחר שהמועד האחרון בו עודכנו התקנות לתאגידים חלף לפני שנים רבות, ומאז חלו שינויים רבים במנגנוני הניהול, כוח האדם והרכש וכן בסביבה הרפואית, התפעולית והכלכלית שבה פועלים המרכזים הרפואיים הממשלתיים ומשק האשפוז בכללותו.
כאמור, בראש הוועדה יעמוד מנכ"ל משרד הבריאות וחבריה יהיו: יעל אנדורן, מנכ"לית משרד האוצר לשעבר; פרופ' ארז און, מנהל המרכז הרפואי צפון; חיים הופרט, סמנכ"ל תכנון, תקצוב ותמחור במשרד הבריאות; פרופ' אסף חמדני מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב; ד"ר אסנת לבציון קורח, מנהלת המרכז הרפואי שמיר ויו"ר פורום מנהלי בתי החולים הממשלתיים; יעל לינדנברג, רכזת בריאות באגף התקציבים במשרד האוצר; עו"ד דנה נויפלד, היועצת המשפטית של משרד הבריאות; ענבל רואי, רכזת בריאות באגף השכר באוצר; יהונתן רזניק, סגן בכיר לחשכ"ל באוצר; אילן רם, הממונה על מערכת הבריאות בנציבות שירות המדינה ושני שרביט, סמנכ"לית כוח אדם של משרד הבריאות. על כך דיווח אדריאן פלוט בכלכליסט אמש.