במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת journal of clinical psychiatry, החוקרים ביקשו לבחון האם מטפורמין יעיל בניהול עלייה במשקל הנגרמת על ידי תרופות אנטי פסיכוטיות (AIWG) בילדים ובני נוער שטופלו בתרופות אנטי פסיכוטיות מהדור השני (SGAs). מטרה נוספת של המחקר היא להבין אם העיתוי של התחלת מטפורמין ורמות השמנת יתר טרום-חולנית (premorbid) השפיעו על יעילות הטיפול בה.
עוד בעניין דומה
החוקרים ניתחו נתונים מקבוצה של ילדים ובני נוער בגילאי 6 עד 17, מ-2016 עד 2021, שהחלו טיפול חדש בתרופות אנטי-פסיכוטיות מהדור השני וקיבלו מרשם לטיפול במטפורמין במהלך הטיפול. נתונים אלה הגיעו ממסד הנתונים של IQVIA Ambulatory EMR-US. החוקרים התמקדו בשינויים בציון z של אינדקס מסת הגוף (BMI) לפני ואחרי התחלת מטפורמין, תוך שימוש במודל רגרסיה ליניארי של השפעות מעורבות להערכה (piecewise linear mixed-effects regression model for assessment).
מתוצאות המחקר עולה כי התחלת נטילה של מטפורמין הובילה לייצוב מגמת ציון Z של אינדקס מסת הגוף שהייתה גבוהה בעבר. בהשוואה לאלה שלא השתמשו במטפורמין, משתמשי מטפורמין חוו ירידה חודשית נוספת של 0.053- (P Value = 0.0008) בציון Z של אינדקס מסת הגוף במהלך 6 החודשים הראשונים של הטיפול במטפורמין. יש לציין כי משתמשים ללא השמנת יתר לפני ההתערבות הראו ירידה גדולה יותר בשיפוע של ציון Z של אינדקס מסת הגוף מאשר אלו שסבלו מהשמנת יתר קלה עד בינונית או חמורה. לא היה הבדל משמעותי בהשפעה של מטפורמין בהתבסס על התחלת הטיפול בתוך או מעבר ל-90 יום מתחילת הטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מהדור השני. תצפיות שהורחבו ל-12 חודשים הראו תוצאות דומות.
החוקרים סיכמו כי מטפורמין מסייע בניהול עלייה במשקל הנגרמת על ידי תרופות אנטי פסיכוטיות בילדים ובני נוער על ידי ייצוב מגמת העלייה במשקל. ההשפעה הייתה משמעותית יותר לפני תחילת ההשמנה, מה שמצביע על כך שהתחלה מוקדמת של טיפול במטפורמין לניהול העלייה במשקל באותם ילדים ובני נוער עשויה להיות מועילה.
מקור: