אירועי אלימות במרכזים רפואיים ברחבי הארץ בסוף השבוע. לאחר שלאחרונה התרחשו שני מקרי אלימות בבתי חולים בבירה ובאחד מהם כבר הוגש כתב אישום, בסוף השבוע האחרון אירעו שני מקרי אלימות נוספים, האחד במרכז הרפואי גליל שבנהריה והשני בבית החולים השיקומי רעות בתל אביב.
עוד בעניין דומה
ביום ה' האחרון, לקראת חצות, תקפו שלושה גברים את מאבטחי המרכז הרפואי גליל. אחד מהם חטף את נשקו האישי של אחד המאבטחים וניסה לירות בו. שלושת המאבטחים נזקקו לטיפול רפואי עקב הפגיעות הפיזיות.
משטרת נהריה שהוזעקה למקום סייעה למאבטחים להשתלט על התוקפים, תושבי האזור.
דוברות בית החולים מסרה כי מדובר באירוע אלימות חמור ומסוכן. מנהל המרכז הרפואי לגליל, פרופ' מסעד ברהום הודה למאבטחים שעצרו את העבריינים בגופם ושלח להם איחולי החלמה. "מדובר באחד האירועים החמורים ביותר שראינו. יש לנו אפס סובלנות לכל גילוי אלימות. אני סומך על משטרת ישראל שתחקור במהירות את האירוע הקשה והמסוכן ועל מערכת המשפט שתביא למיצוי הצדק ולענישה מרתיעה לעבריינים", אמר פרופ' ברהום.
באירוע אלימות אחר בסוף השבוע (ה'), תקפו בני משפחה של מטופל מאבטח בבית החולים השיקומי רעות בתל אביב, קיללו אותו, סירבו להתפנות, דחפו ופגעו בו פיזית.
בני המשפחה ביקשו ללון בבית החולים ולא הסכימו לעזוב את המקום גם לאחר שהוסבר להם שיש לתאם זאת מראש. הם קיללו, דחפו וגרמו לפציעת המאבטח ברגלו. גם במקרה זה הוזעקה המשטרה ורק לאחר שארבע ניידות משטרה הגיעו למקום וסייעו לצוות בית החולים, הם עזבו. תלונה הוגשה במשטרה.
מנהלת בית החולים, ד"ר אורית שטיין רייזנר, אמרה כי בית החולים מתייחס למקרה שבו הותקף עובד בית החולים שמילא את תפקידו בשמירה על הסדר הציבורי בחומרה רבה. בנוסף הודתה לצוות האבטחה של בית החולים, "שפעל בנחישות ובאפס סובלנות נוכח גילויי האלימות וכן למשטרת ישראל על תגובתם המהירה והסיוע".
בעקבות מספר מקרי אלימות שהתרחשו לאחרונה כנגד צוותים רפואיים, מגנה משרד הבריאות כל אלימות, מילולית ופיזית. המשרד ימשיך ויפעל בנחישות אל מול גורמי האכיפה על מנת להבטיח את שלום המטופלים והצוותים הרפואיים.
משרד הבריאות: למצות את הדין עם הפושעים
במשרד הבריאות הגיבו לאירועים וציינו כי "בשנה האחרונה קודמו מספר תהליכים למיגור האלימות במערכת הבריאות ובכללם הצבת שוטרים בכל בתי החולים הכלליים בישראל והגדלה משמעותית של מאבטחים במרכזים לבריאות הנפש - שני מהלכים שזוכים למשובים חיוביים ביותר מן השטח. הוקצו משאבים רבים למיגור התופעה גם במרפאות הקהילה, תוספת משאבים זו תמשיך גם השנה".
עוד נמסר כי החל לפעול "דסק" לניהול תלונות על אלימות במטה משרד הבריאות, שמטרתו ריכוז אירועי האלימות במערכת הבריאות, מעקב פרטני אודות התלונות, כתבי האישום והתהליכים המשפטיים הנלווים לכך. כמו כן, נפתח "קו חם" לדיווח על אירועי אלימות כנגד צוות רפואי שיופעל על ידי מוקד קול הבריאות. הוסדרו ממשקי עבודה מול משרד המשפטים וגורמי האכיפה לצורך ייעול וזירוז הטיפול בתלונות והבאה מהירה של הפוגעים לדין.
משרד הבריאות מכיר בעובדה כי מכלול פתרונות אלה לא יוכל למגר את התופעה ללא נקיטת יד קשה על ידי גורמי האכיפה וקורא לכלל הגורמים למצות את הדין עם הפושעים בכלל המקרים.
אוריאל בוסו, שר הבריאות, אמר: "אנו עוברים תקופה מורכבת ועליית מדרגה מדאיגה באלימות כלפי צוותים רפואיים ועובדי בתי החולים. שוחחתי עם המאבטחים ואנשי הצוות שהותקפו במקרים האחרונים וביקשתי לחזק אותם. המסקנה היא חד משמעתית - התופעה האלימות הופכת לשכיחה ופוגעת באופן משמעותי במערכת הבריאות ובתפקודה התקין. לא נעבור על כך לסדר היום, לא נקבל בשום אופן את אירועי האלימות ונמשיך לפעול ללא הרף לעצור מציאות בלתי נסבלת זו. בימים אלה הצוותים הרפואיים פועלים במסירות רבה וניצבים בחזית העשייה., יש להבטיח כי יתאפשר להם לעבוד בסביבה מוגנת ובטוחה וחובתנו לדאוג לכך".
משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, הוסיף: ״אלימות פיזית או מילולית כלפי אנשי צוות רפואי היא תופעה חמורה, בלתי נסבלת ומשרד הבריאות יפעל בכל הדרכים האפשריות כדי להבטיח את שלום הצוות המטפל והמטופלים עצמם. צוותי הרפואה וגם אנשי משרד הבריאות חשופים להתנהגות ביריונית ואלימה במרחב הפיסי, ברשת ועוד. לא משנה כמה משאבים נשקיע במערכת וכמה מטפלים יהיו - בלי ביטחון ותחושת ביטחון לא נוכל לתת מענה רפואי טוב לאזרחים. בנושא הזה אין צדדים. כולנו באותו צד ופועלים למען אותה מטרה. על כולנו לגלות אפס סבלנות לאלימות".