מחקרי עבר אשר בחנו את ההשפעה של שימוש בסיגריות אלקטרוניות התמקדו בהשפעתן על הפסקת עישון. לאחרונה, פורסמו בכתב העת eClinicalMedicine (כתב עת השייך לקבוצת The Lancet) ממצאיו של מחקר RCT אשר בחן דפוסי שימוש שונים בסיגריות אלקטרוניות הן האנשים המעוניינים להפסיק לעשן והן באנשים שאינם מעוניינים להפסיק לעשן.
עוד בעניין דומה
משתתפי המחקר היו אנשים בגירים מעשנים עם שימוש דל בסיגריות אלקטרוניות טרם השתתפותם במחקר אשר גויסו מקרב האוכלוסייה הכללית ב-11 ערים ברחבי ארצות הברית. המשתתפים חולקו באופן אקראי ביחס של 2:1, לקבל אספקה חינמית של סיגריות אלקטרוניות בעלות טעם למשך ארבעה שבועות. קבוצת הביקורת לא קיבלה סיגריות אלקטרוניות אך המשתתפים הורשו להשתמש בהן. המשתתפים שקיבלו סיגריות אלקטרוניות קיבלו הנחיות מינימליות כיצד להשתמש בסיגריות האלקטרוניות. המעקב אחר החולים נמשך כחצי שנה.
מטרת המחקר הייתה לתאר את דפוסי הצריכה של הסיגריות האלקטרוניות ולהעריך את השפעתן על עישון. ההשפעה של הסיגריות האלקטרוניות על עישון הוערכה באמצעות שאלון המעריך הימנעות שבועית מעישון, היארעות ניסיונות הפסקת עישון והפחתת עישון.
למחקר גויסו 638 חולים בין מאי 2018 למרץ 2022. מתוכם, 427 הוכללו בזרוע ההתערבות ו-211 בזרוע הביקורת. תוצאות המחקר הדגימו כי 70% מקרב המשתתפים בקבוצת ההתערבות השתמשו בסיגריות אלקטרוניות כאשר השימוש הממוצע עלה על 4 ימים בשבוע במהלך 30 הימים בהם הסיגריות האלקטרוניות סופקו בחינם.
תוצאות המחקר הדגימו מספר ממצאים בתום התקופה בהם הסיגריות האלקטרוניות סופקו למשתתפים: בקרב משתתפים שעישנו רק סיגריות אלקטרוניות, 30.2% הפסיקו לעשן כבר בשבוע הרביעי. בקרב משתתפים שעשו שימוש דואלי (דהיינו סיגריות אלקטרוניות ורגילות) בשבוע הרביעי, 5.7% הפסיקו לגמרי בשבוע 24, 59.4% המשיכו שימוש דואלי, 28.9% חזרו לעשן סיגריות בלבד ו-6% השתמשו בסיגריות אלקטרוניות בלבד.
בנוסף הודגם כי כלל התוצאים שנבדקו היו טובים יותר עבור קבוצת הסיגריות האלקטרוניות לעומת קבוצת הביקורת: הסיכוי להימנעות מעישון היה גבוה ב-80% (יחס סיכויים: 1.8; רווח בר-סמך: 1.0-3.1), ההיארעות של הפסקות עישון למשך 24 שעות הייתה גבוהה-50% (1.5; 1.0-2.2) והסיכוי להפחתת עישון ב-50% לפחות היה גבוה ב-80% (1.8; 1.2-2.7) בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הביקורת.
ממצאי המחקר מרמזים כי ייתכן ושימוש לא מונחה בסיגריות אלקטרוניות מסייע בהפסקת עישון ובפרט באנשים אשר אינם מסוגלים או רוצים להיגמל בדרכים אחרות. דרוש מחקר נוסף על מנת להבין את ההשלכות של סיגריות אלקטרוניות על בריאות הציבור.
מקור: