ישראל במלחמה

"סכנת מוות מרעב בעזה במרחק קילומטרים ממשאיות מלאות באוכל"

דו"ח של סוכנויות האו"ם מציג תמונת מצב קשה בעזה: מחסור חמור במזון, מים נקיים וסיוע רפואי | ילדים בסיכון גבוה למוות מתת תזונה | היכולת להעביר סיוע הומניטרי לתושבים מוגבלת

תושבים בתור לחלוקת מרק, חאן יונס, 9 בינואר 2024. צילום: Atia Mohammed/ Flash90

"מחסור במזון, מים, תרופות ושירותי בריאות נאותים בעזה יהפכו את המצב הנורא ממילא לאסון, כיוון שאנשים חולים נוטים יותר להיכנע לרעב ואנשים מורעבים פגיעים יותר למחלות". כך אמר אתמול מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, ד"ר טדרוס אדהאנום ג'ברייסוס. "אנו זקוקים לגישה בטוחה ללא הפרעה כדי לספק סיוע ולהפסקת אש הומניטארית כדי למנוע מוות וסבל נוספים".

ככל שהסיכון לרעב גדל, יותר אנשים נחשפים להתפרצויות מחלות קטלניות. כך הזהירו אתמול (ב') סוכנויות האו"ם - תכנית המזון העולמית (WFP), יוניצ"ף (UNICEF) וארגון הבריאות העולמי (WHO) ביחס למצב בעזה.

ראשי הארגונים קוראים לפתיחת נתיבי כניסה למעבר משאיות מורשות לאספקת מזון, להסרת הגבלות על תנועת עובדים הומניטריים ולאבטחת בטיחותם של מי שמעניקים סיוע. בהודעה שפרסמו נכתב כי "ללא יכולת לייצר או לייבא מזון, כל אוכלוסיית עזה מסתמכת על סיוע כדי לשרוד, אבל סיוע הומניטרי לבדו אינו יכול לספק את הצרכים החיוניים של העם העזתי".

על פי ההודעה, האו"ם, סוכנויות סיוע בינלאומיות וארגונים לא-ממשלתיים הצליחו עד כה לספק סיוע הומניטרי מוגבל בעזה, למרות תנאים קשים במיוחד, אך הכמויות נופלות בהרבה ממה שנדרש כדי למנוע שילוב קטלני של רעב, תת תזונה ומחלות. המחסור במזון, מים נקיים וסיוע רפואי חמור במיוחד באזורי הצפון.

בהודעה קבלו הסוכנויות על הגבלת הפעילות ההומניטרית על ידי סגירת מעברי הגבול בדרום מלבד שניים, ותהליך הבדיקה המורכב של משאיות הנכנסות לעזה. גם לאחר שנכנסו פנימה, המאמצים להקים נקודות שירות לנזקקים נפגעים על ידי הפצצות וחזיתות קרב משתנות ללא הרף, שמסכנות את חייהם של התושבים, אנשי האו"ם ואנשי צוות הומניטריים אחרים המבקשים לעזור להם.

"אנשים בעזה מסתכנים במוות מרעב במרחק קילומטרים ממשאיות מלאות באוכל", אמרה מנכ"לית ה-WFP סינדי מקיין. "כל שעה אבודה מסכנת חיים של אינספור אנשים. אנחנו יכולים להרחיק את הרעב, אבל רק אם נוכל לתת אספקה ​​ואם תהיה לנו גישה בטוחה לנזקקים".

הדו"ח האחרון המשולב של ביטחון תזונתי ושלב סיווג תזונה (IPC) מצא רמות קשות של חוסר ביטחון תזונתי בעזה וכי כל אוכלוסיית עזה, כ-2.2 מיליון בני אדם, נמצאת במשבר או ברמות גרועות יותר של חוסר ביטחון תזונתי חריף. כמעט כל הפלסטינים בעזה מוותרים על ארוחות מדי יום, בעוד מבוגרים רבים נשארים רעבים כדי שילדים יוכלו לאכול. הדו"ח הזהיר מפני רעב אם התנאים הנוכחיים יימשכו.

על פי ההודעה המשותפת, WFP מספקת מזון לעזתים מדי יום מאז השבעה באוקטובר. בחודש דצמבר סייעה ליותר מ-900,000 עזתים. מאמץ זה דרש תוואים חדשים לפעולה עם שותפים מקומיים, כולל מציאת אתרים בטוחים להפצה, תיעול קמח חיטה למאפיות כדי שיוכלו לחדש את הייצור, והפצת תוספי מזון מיוחדים שיעזרו לילדים להילחם בתת תזונה. בסוף השבוע (ה'), שיירת המזון הראשונה של WFP לצפון עזה מאז הפסקת האש ההומניטרית סיפקה מזון לכ-8,000 איש.

עוד נכתב בהודעה כי המלחמה פגעה בתשתיות מים, תברואה ובריאות חיוניים והגבילה את היכולת לטפל בתת תזונה חמורה ובהתפרצויות מחלות זיהומיות. עם 335,000 ילדים מתחת לגיל חמש, יוניצ"ף נערך לטיפול בתת תזונה. "ילדים בסיכון גבוה למוות מתת תזונה ומחלות זקוקים נואשות לטיפול רפואי, מים נקיים ושירותי תברואה, אך התנאים בשטח אינם מאפשרים לנו להגיע בבטחה לילדים ולמשפחות נזקקות", אמרה מנכ"לית יוניצ"ף, קתרין ראסל.

הארגון מזהיר כי מאז חודש נובמבר, ילדים בדרום עזה מקבלים 1.5 עד שני ליטרים מים ליום בלבד, הרבה מתחת לדרישות המומלצות להישרדות. כדי להתמודד עם המצב, יוניצ"ף ושותפיה סיפקו מי שתייה בטוחים ליותר מ-1.3 מיליון אנשים. בנוסף סיפקה גם ציוד רפואי, כולל 600,000 מנות חיסון ותוספי תזונה וויטמינים לילדים ולנשים בהריון, כמו גם העברות מזומנים לסיוע ליותר מ-500,000 משקי בית.

"מאז תחילת הלחימה, ארגון הבריאות העולמי ושותפיו תומכים במערכת הבריאות בעזה עם משלוחים של ציוד ואספקה ​​רפואית, תרופות, דלק, תיאום צוותי חירום רפואיים ומעקב אחרי מחלות. בין השאר העבירו אספקה ​​לבתי חולים בצפון ובדרום עזה וכן סייעו להקים שני מטבחים בבית החולים אל-שיפא המגישים כעת 1,200 ארוחות ביום, וסיפקו ציוד רפואי לתמיכה בטיפול בעד 1,250 ילדים עם תת תזונה חריפה והקמת מרכזי האכלה טיפוליים.

ראשי הסוכנות מדגישים את הצורך הדחוף להסיר את החסמים וההגבלות על העברת הסיוע לעזה ובתוכה. הם חזרו על הקריאה להפסקת אש הומניטארית כדי לאפשר מבצע הומניטרי מסיבי מכל הסוכנויות.

נושאים קשורים:  או"ם,  יוניצ"ף,  סיוע הומניטרי,  עזה,  ישראל במלחמה,  חדשות,  תת-תזונה,  ארגון הבריאות העולמי
תגובות
אנונימי/ת
16.01.2024, 23:26

מענין את הסבתא

הכתובת ידועה , אלא שהאחראי מסתתר , שהרי האוכלוסיה העזתית לא מעניינת אותו במאומה. אבל זה בסדר להעביר במשאיות האספקה גם רחפנים למשל . זה מצרך קיומי. אולי גם קצת TNT , זו תרופה להורדת לח"ד .

אנונימי/ת
17.01.2024, 18:40

שקרים מטובלים באמיתות.
בכל מקרה, הכתובת היא החמאס ולאחריה נשיא מצריים. בהצלחה.

17.01.2024, 19:06

שיעברו למצרים

אנונימי/ת
17.01.2024, 19:30

עצוב לשמוע אך עניי עירך קודמים מה שחשוב כרגע זה מצבינו ועד שלא תוכרע עזה אין לנו כאן עתיד
במצב הפוך כפי שקרה מי היה חושב עלינו לא חשבו עלינו בשואה ולא מצבים קשים אחרים
העולם אנטישמי בdna שלו
אנחנו צריכים לחשוב רק על עצמינו למרות המצב הקשה מנגד שאם לא כן נשמד ונעלם מהעולם
אבי זל חזה את הדברים לפני שנים וכך חינך אותי ולא הבנתי אותו אך כדור 14 שחי כאן אני מתחיל להבין ולפנים את המצב מתפלל לטוב

אנונימי/ת
19.01.2024, 13:21

״העם העזתי״? -חידוש!

אנונימי/ת
20.01.2024, 19:53

אה, וכמובן שום מילה על החטופים שלנו שם (כולל ילדים וקשישים!) ועל הדאגה לשלומם

אנונימי/ת
28.01.2024, 01:44

אני דווקא מאוד אשמח לאסון הומניטרי בעזה עם המון המון גופות כמה שיותר .
טיפת רחמים אין לי על החלאות העמלקים האלו ולא על ילדיהם שיגדלו להיות נאצים חדשים .
לא מצליח להבין איך אחרי מה שעברנו יוצאת כתבה כזאת באתר ישראלי פשוט איבדנו את זה