חדשות

סרטן צוואר הרחם: כ-10% ממקרי הסרטן החדשים בנשים בישראל

נתונים עדכניים של האגודה למלחמה בסרטן: בשנת 2023 אובחנו בישראל כ-1,400 נשים עם מצב טרום סרטני וכ-300 נשים עם סרטן חודרני בצוואר הרחם | במקביל, ניכרת עלייה בבדיקות לגילוי מוקדם

בדיקת PAP, איתור סרטן צוואר הרחם (צילום: אילוסטרציה)

בעשור האחרון עלה מספר הנשים שאובחנו עם נגע טרום-סרטני בצוואר הרחם בישראל, במקביל לעלייה בביצוע בדיקות לגילוי מוקדם. סרטן צוואר הרחם אחראי לכ-10% ממקרי הסרטן החדשים בנשים בישראל. עיקר התחלואה נצפית בגיל 50-25 ושיא התחלואה בגיל 30 עד 34. בשנת 2023 אובחנו בישראל כ-1,400 נשים עם מצב טרום-סרטני וכ-300 נשים עם סרטן חודרני בצוואר הרחם. כך עולה מנתונים שמפרסמת הבוקר (ב') האגודה למלחמה בסרטן לרגל שבוע המודעות לקידום המאבק בסרטן צוואר הרחם.

על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2019 אובחנו 1,381 נשים ישראליות עם נגעים טרום-סרטניים ו-262 נשים עם סרטן חודרני של צוואר הרחם.

גורמי הסיכון לסרטן צוואר הרחם הם נגיף הפפילומה האנושי (HPV) ועישון. נגיף הפפילומה פוגע בתאי עור וריריות. הנגיף שכיח מאוד באוכלוסיה ועובר במגע ישיר, לרוב בקיום יחסי מין. חלק מהזנים של הנגיף גורמים ליבלות באיברי המין, ואילו זנים אחרים נחשבים בעלי סיכון גבוה להתפתחות שינויים טרום-סרטניים וסרטן בצוואר הרחם.

ביצוע משטח צוואר הרחם יכול למנוע סרטן. בדיקה שגרתית של צוואר הרחם אחת לשלוש שנים היא הדרך הטובה ביותר לאיתור נוכחות של וירוס הפפילומה ולאבחן שינויים ברקמת צוואר הרחם. גילוי מוקדם וטיפול בזמן ימנעו התפתחות גידול סרטני באזור זה. הבדיקה התקופתית הביאה להפחתה משמעותית במספר החולות בסרטן צוואר הרחם בעולם.

משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן הסביר כי "גם בצל המצב הביטחוני, חיוני להמשיך את המאבק בסרטן צוואר הרחם ולהגביר את המודעות למחלה. אנחנו יודעים באופן חד-משמעי שהתחסנות, גילוי מוקדם באמצעות בדיקות והימנעות מעישון מפחיתים דרמטית את הסיכון לחלות. מדובר במחלת סרטן שניתן למגר אותה בישראל".

באגודה למלחמה בסרטן קוראים לנשים להיגמל מעישון כדרך יעילה להפחית את הסיכון לסרטן צוואר הרחם ומחלות סרטן נוספות. עוד ממליצים לנשים בגיל 65-25 לבצע בדיקת משטח צוואר רחם. הבדיקה כלולה בסל התרופות לנשים מגיל 25 עד 54 אחת לשלוש שנים ולנשים מגיל 55 ועד 65 אחת לחמש שנים. על פי סל התרופות, נשים מעל גיל 65, אשר לא ביצעו בדיקה בעשר השנים האחרונות, זכאיות לבצע בדיקה אחת.

באגודה קוראים להורים להקפיד לחסן את ילדיהם נגד נגיף הפפילומה. החיסון ניתן בשגרה לתלמידי ולתלמידות כיתה ח' במסגרת בית הספר ובמימון משרד הבריאות. מי שלא התחסן במסגרת בית הספר יכול לקבל את החיסון עד גיל 18 בלשכות משרד הבריאות ללא תשלום. באגודה מדגישים כי חשוב לחסן את הבנות ואת הבנים, שכן נגיף הפפילומה הוא גורם סיכון לתחלואה לא רק בסרטן צוואר הרחם אלא בסוגי סרטן נוספים, כגון סרטן הפות, סרטן פי הטבעת, סרטן פה ולוע וסרטן הפין.

תסמינים אפשריים לסרטן צוואר הרחם

שינויים טרום-סרטניים וגידולים מוקדמים של צוואר הרחם לא תמיד מלווים בתסמינים, ולרוב הם מתגלים בבדיקות השגרתיות המומלצות. התלונה השכיחה ביותר של נשים עם סרטן צוואר הרחם היא דימומים לא סדירים, כגון דימום בין מחזורי וסת או דימום לאחר קיום יחסי מין. לעתים מופיעות גם הפרשות חריגות מהנרתיק או אי-נוחות במהלך קיום יחסי מין. ייתכנו גם דימומים בקרב נשים שמחזור הווסת שלהן נפסק.

קיימים מצבים רבים אחרים שיכולים לגרום לתסמינים אלה, אך חשוב שלא להתעלם מהם אם יופיעו. לכן קוראים לכל אישה לדווח עליהם לרופא שלה.

נושאים קשורים:  סרטן צוואר הרחם,  חדשות,  האגודה למלחמה בסרטן,  נגיף הפפילומה,  עישון,  חיסונים
תגובות