במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology, החוקרים שאפו להעריך כיצד הדיאטה הים תיכונית קשורה לתסמיני המעי הרגיז, לזהות רכיבים ספציפיים בדיאטה הקשורים לתסמינים, ולבחון האם שינויים בדיאטה הים תיכונית משפיעים על המיקרוביום של המעי בחולי תסמונת המעי הרגיז.
עוד בעניין דומה
החוקרים איתרו 106 חולים עם פנוטיפ של שלשול (Diarrhea-predominant Irritable Bowel Syndrome) עפ"י קריטריוני רומא (Rome criteria) ו-108 משתתפים בריאים כקבוצת ביקורת. כל המשתתפים סיפקו מידע ע"י שאלונים על היסטוריית הדיאטה שלהם ועל תסמינים במערכת העיכול. היענות לדיאטה הים תיכונית נמדדה בשתי שיטות: דיאטה ים תיכונית אשר מותאמת במיוחד לצורכי המחקר (Alternate Mediterranean Diet) וסקר להערכת היענות לתזונה (Mediterranean Adherence Screener). כמו כן, החוקרים ביצעו ניתוח דגימות צואה של המשתתפים בקבוצת המחקר עבור הרכב המיקרוביום.
התוצאות הדגימו כי ציוני ההיענות לדיאטה הים תיכונית היו דומים הן בקבוצת המחקר והן בקבוצות הביקורת ואינם תואמים עם חומרת תסמיני המעי הרגיש כמו כאבי בטן או נפיחות. בקרב משתתפי קבוצת המחקר, צריכה גבוהה יותר של פירות, ירקות, סוכר וחמאה הייתה קשורה לתסמינים חמורים יותר. הדיאטה הים תיכונית המותאמת הביאה להקלה בסימפטומים, ונמצאה כקשורה למיקרוביום בריא יותר במעיים שמאופיין ברמות נמוכות יותר של חיידקים שעלולים להזיק (Faecalitalea, Streptococcus, Intestinibacter) ורמות גבוהות יותר של חיידקים מועילים (Holdemanella).
החוקרים סיכמו כי דיאטה ים תיכונית סטנדרטית אינה קשורה לחומרת תסמיני המעי הרגיז. עם זאת, מזונות מסוימים בתזונה הים תיכונית עלולים להחמיר את התסמינים הללו. מהמחקר עולה כי ייתכן שיהיה צורך להתאים את הדיאטה הים תיכונית עבור חולי תסמונת המעי הרגיז שחווים תסמינים מוגברים.
מקור: