"המחדל במערך בריאות הנפש עלול להוביל לגל התאבדויות ולהקמת ועדת חקירה ממלכתית", כך מתריעה ד"ר קרן גינת, מנהלת המרכז הרפואי לבריאות הנפש מזור בעכו.
עוד בעניין דומה
"אנחנו כבר יודעים על עלייה בדיכאון, חרדה, פוסט טראומה והפרעות נפשיות אחרות שמוחמרות בעיתוי זה ואנחנו זקוקים להשקעה בתשתיות, בשירותים ובמחקר והדרכה", אומרת ד"ר גינת ומוסיפה, "אנחנו צריכים להכשיר יותר עובדים בתחום בריאות הנפש ולשפר את המודעות הציבורית לנושא. רק כך נוכל לתת מענה הולם לצרכים של האוכלוסיה".
ד"ר שמואל הירשמן, יושב ראש פורום מנהלי בתי החולים הפסיכיאטריים, הוסיף ואמר כי בשל המצוקה בבתי החולים לבריאות הנפש, החלו לקצר את זמן האשפוז של מטופלים, המשוחררים לפני החלמתם המלאה, ולא לקבל מטופלים חדשים במרפאות חוץ.
מצוקת מערך בריאות הנפש הציבורי, שכבר שנים סובלת מהעדר תקנים, זליגה של פסיכיאטרים ופסיכולוגים מהשירות הציבורי לתחום הפרטי ומעבר פסיכיאטרים לחו"ל, הועצמה בעקבות אירועי השבעה באוקטובר. בשירות הציבורי בישראל יש כיום כ-800 פסיכיאטרים ו-5,500 פסיכולוגים. "המציאות היא שרופא אחד אחראי במשמרת על 60 עד 100 מאושפזים בחלק מבתי החולים, ובמשמרות הלילה המצב עלול להיות קשה אף יותר", כתבו לאחרונה 11 מנהלי בתי חולים פסיכיאטריים לשר הבריאות אוריאל בוסו ולמנכ"ל משרדו, משה בר סימן טוב.
המרכז הרפואי לבריאות הנפש מזור שלח באפריל האחרון הודעות לכ-1,800מטופליו בהן הודיע על סגירתו בשל מחסור בפסיכיאטרים. בזכות התערבותו של שר הבריאות דאז, משה ארבל, נמנעה סגירת בית החולים.
"אנחנו עלולים לקרוס. אנחנו זקוקים במיידי להקצאת משאבים כספיים ולהגדלת תקנים, אחרת לא יהיה ביכולתנו להמשיך ולתפקד. אנחנו במצוקה גדולה וזקוקים לעזרה דחופה", אומרת ד"ר גינת, אל"מ במיל' לשעבר ראש החטיבה לבריאות הנפש בצה"ל, המתריעה אל נוכח "הזנחה תקציבית, חוסר בתקנים, תנאי אשפוז בתנאי צפיפות רבה והיעדר מיגון מספיק".
ד"ר גינת מדגישה כי למרות שהמשבר בתחום בריאות הנפש משפיע על כל שכבות האוכלוסיה, הוא בולט במיוחד בקרב קבוצות מוגדרות כמו צעירים, אוכלוסיות מוחלשות ובעיקר מהפריפריה.
המרכז הרפואי לבריאות הנפש מזור בעכו משרת את אזור הגליל העליון, התחתון והמערבי, המונה כ-850 אלף נפש. מדובר במרכז לבריאות הנפש היחיד באזור. בבית החולים 314 מיטות אשפוז ו-60 מיטות ביחידה להכנה לקהילה ובנוסף 25 חולי יום. המרכז נותן את מגוון השירותים הפסיכיאטריים לאזור, מהתערבות בזמן משבר ועד שיקום לבני 18 ומעלה.
ד"ר קרן גינת מסרה אתמול כי "נמאס לי ולחבריי מנהלי בתי החולים לבריאות הנפש לשמוע הבטחות. הכל דיבורים! מבטיחים לנו עזרה, אומרים לנו שמציבים את מערך בריאות הנפש בראש סדר העדיפויות של מערכת הבריאות לנוכח הצפי לעלייה משמעותית בתחלואה הנפשית בגלל מצב החירום, הלחימה והפיכתם של עשרות אלפי תושבים שפונו מבתיהם בצפון ובדרום לפליטים לכל דבר בארצם. בשורה התחתונה, לא קיבלנו שקל אחד נוסף ולא הוסיפו בכלל תקנים".