נדודי שינה היא תלונה נפוצה עבור מבוגרים עם טרשת נפוצה ועלולה להשפיע קשות על איכות החיים של חולים אלו. עם זאת, קשה לקבוע את ההימצאות הנקודתיות של נדודי שינה באוכלוסיה זו עקב השימוש בכלי מדידה שונים כמו גם ההצגה הקלינית המשתנה ביותר של טרשת נפוצה. מחקר סקירה זה מגבש את העדות הנוכחית כדי לספק אומדן עולמי של הפרעות ותסמינים של נדודי שינה בטרשת נפוצה, תוך התחשבות הן בבעיות המדידה והן בסוגיות המדגם.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Sleep Medicine Reviews, חוקרים ביצעו סקירה מקיפה ב-PUBMED, EMBASE, PsycINFO ו-CINAHL מאז הקמת מסד הנתונים ועד ל-31 בינואר 2023.
החוקרים זיהו 1,649 רשומות, מתוכם 34 (7,636 משתתפים בסך הכל) עלו על קריטריוני ההכללה. הממצאים עברו מטה-אנליזה באמצעות מודל של אפקטים אקראיים.
החוקרים מצאו כי ההערכות המבוססות על דיווח עצמי של תסמינים (52%, רווח בר סמך: 44%-59%) היו גבוהות משמעותית מאלו שהתקבלו בכלי אבחון (22%, רווח בר סמך: 16%-29%). המגדר זוהה כמשתנה ממתן פוטנציאלי, כאשר נשים נוטות יותר לדווח על נדודי שינה מאשר גברים. אחד מכל שני מבוגרים עם טרשת נפוצה מדווחים על תסמינים של איכות שינה ירודה וישנוניות בשעות היום, כאשר 1 מכל 5 מאובחן עם הפרעת נדודי שינה.
החוקרים סיכמו כי קיים עדות להימצאות של נדודי שינה בחולים עם טרשת נפוצה ויש צורך במחקר עתידי כדי לשפר את ההבנה של מצבים נלווים אלה, כולל מעקב אחר מצב הנדודי שינה עם התקדמות המחלה.
מקור: