על רקע ההקלות במתווה לקבלת סטודנטים לרפואה מחו"ל שמגויסים בצו 8 לבתי הספר לרפואה בישראל, מדווחות הבוקר (ב') רוני לינדר בדה מרקר על שתי יוזמות של רופאים שפעלו מאחורי הקלעים על מנת לקדם את המתווה.
עוד בעניין דומה
יוזמה אחת היא של פרופ' רוני מימון, סגן דיקאן להוראה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ויו"ר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, שהחתים יותר מ-60 ראשי איגודים וחברות מקצועיות על דרישה מהפקולטות לרפואה לשנות ולהגמיש את המתווה ולאפשר למרבית הסטודנטים להשתלב בישראל.
במכתבם לדיקאני הפקולטות לרפואה כתבו ראשי האיגודים כי "קבוצה הסטודנטים (המגויסים) הציגה במעשיה ערכים של ערבות הדדית, נכונות להקרבה, מסירות, דבקות במשימה, אהבה ודאגה לזולת ולחברה, העדפת טובת הכלל ועוד. אלה הרופאים שמדינת ישראל זקוקה להם בעת הזאת ואלה הרופאים שנרצה שיהיו בין מובילי הרפואה בארץ בעתיד".
פנייה אחרת, של רופאים שהיו סטודנטים לרפואה במלחמת יום כיפור, הוביל ד"ר אבינעם צברי, מנהל מיון נשים בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק. בפניה ציינו הרופאים כי ב-1974 קיבלו הפקולטות לרפואה "בזרועות פתוחות" את הסטודנטים שהתחילו לימודי רפואה בחו"ל והשתתפו במלחמה. "זו שעה גורלית לעם ישראל… חובה ערכית של המדינה בכלל ומשרד הבריאות בפרט כלפי משפחות הלוחמים ומשפחות השכול, להתגייס לתרום ולסייע לבתי הספר לרפואה בארץ למצוא פתרון הולם לסוגיה זו, ולהגדיל את מספר הרופאים הלומדים בארץ", כתבו.
לינדר מציינת כי "הלחץ עשה את שלו: בשבוע שעבר פרסמו הדיקאנים תנאי קבלה חדשים ומרוככים. כך למשל, הם הורידו את ציון הפסיכומטרי המינימלי ל-650, ולחלופין ציון 80 לפחות בכל הקורסים שנלמדו בחו"ל. כך שגם מי שקיבל ציון פסיכומטרי נמוך יחסית, אבל הוכיח את עצמו בלימודים, יוכל להיקלט בישראל. עוד הודיעו כי יבדקו באופן פרטני את תכני הלימוד שלמד כל סטודנט בחו"ל ואת התאמתו לחומר הנלמד בישראל – ובחלק מהמקרים יעניקו פטור מקורסים שכבר נלמדו בחו"ל".
בכתבה מצוטטת רייצ'ל ברנר שלם, סגנית סמנכ"ל בכיר לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות: "מדובר במאמץ גדול ולא טריוויאלי מצד האוניברסיטאות. הפקולטות יידרשו לעבור סטודנט אחר סטודנט, לבדוק את כל תכנית הלימודים שלו, כולל את הסילבוס המדויק של כל קורס, ולהבין מה הוא למד בחו"ל ומה הוא צריך להשלים בארץ. מה שחשוב לדיקאנים זה שלא תהיה זילות של התואר, ולכן חשוב להם כל כך להקפיד. התוצאה היא תכנית לימודים בהתאמה אישית לכל סטודנט".
היא הוסיפה ואמרה כי הפקולטות לרפואה ינהלו שנת לימודים מורכבת במיוחד - אחת לכלל הסטודנטים שחוזרים עכשיו ללימודים, ושנייה למצטרפים מחו"ל ולמי שעדיין משרתים במילואים ויצטרפו באיחור. "יש פה מאמץ גדול ועבודה נוספת אדירה, וזה לא מובן מאליו".
בוועדת הבריאות של הכנסת דנים הבוקר (ב') במענים לסטודנטים לרפואה מחו"ל ובקבלתם בבתי הספר לרפואה בארץ.