חדשות

סרטן ריאות פוגע יותר בנשים אך המחקר והטיפול בנושא מוזנחים

על אף נתונים מעודכנים המעידים על סיכון גבוה יותר לנשים, מעשנות ושאינן מעשנות, נשים עדיין מיוצגות בחסר במחקרים בנושא | גם היעדר הנחיות פוגע בגילוי מוקדם של סרטן ריאות בקרב נשים

יותר מ-50% מהנשים עם סרטן ריאות ברחבי העולם אינן מעשנות. צילום אילוסטרציה

סרטן הריאות משפיע על נשים, אפילו נשים לא מעשנות, ברמה גבוהה יותר מאשר על גברים, כך עולה מכתבה שפורסמה ב-Forbes לרגל חודש המודעות הלאומי לסרטן ריאות המתקיים בנובמבר בארה"ב.

היסטורית, סרטן הריאות היה ידוע כמחלת גברים בשל החשיפה התעסוקתית הגבוהה שלהם ושיעורי העישון הגבוהים יותר מאלה של נשים. סיכונים תעסוקתיים, כגון חשיפה לאסבסט, ארסן, בנזן, קדמיום, זפת פחם, פליטת דלק למחלות, פורמלדהיד וקרינה רפואית - כולם יכולים להגביר את הסיכון לסרטן ריאות.

5.3% מכלל מקרי הסרטן בגברים קשורים לחשיפה תעסוקתית בתחומים כמו בנייה, טיפול במטענים, צביעה, חיבור לצנרת ואינסטלציה, בהשוואה ל-2.3% ממקרי הסרטן אצל נשים. גברים גם מעשנים יותר מנשים. על פי הכתבה, בארה"ב, נכון לשנת 2021, כ-13.1% מהגברים מעשנים בעוד 10.1% מהנשים מעשנות.

עישון סיגריות הוא הגורם השכיח ביותר לסרטן ריאות - 90% מהמקרים בגברים ו-70%-80% מהמקרים בנשים. עם זאת, יותר מ-50% מהנשים עם סרטן ריאות ברחבי העולם אינן מעשנות, לעומת רק 15%-20% מהגברים, ולנשים לא מעשנות יש שכיחות גבוהה יותר של סרטן ריאות (19%) מאשר לגברים לא מעשנים (9%).

גם כשמשווים נשים וגברים מעשנים נמצא כי המין הנשי קשור לסיכון גבוה יותר לסרטן ריאות. אבחון סרטן ריאות עלה ב-40 השנים האחרונות בשיעור של 84% בקרב נשים, אך ירד ב-36% בקרב גברים. נשים בגילים 30 עד 49 מאובחנות עם סרטן ריאות בשיעור גבוה יותר מגברים באותו גיל.

אין מידע חד משמעי שמסביר את המגמות הללו. הסברים אפשריים וחלקיים כוללים הורמונים נשיים, חשיפה סביבתית לזיהום אוויר, אדי שמן בישול, עישון פסיבי, שריפת עץ או חומרים מסרטנים אחרים וגנטיקה.

חלבון בשם CYP1A1, המפעיל חומרים מסרטנים, מתבטא יותר אצל נשים ובהשוואה לגברים הן גם סובלות יותר ממוטציות p53, האחראיות ל-60% ממקרי סרטן הריאות, כמו גם קולטן פפטיד, המשחרר גסטרין מוגבר - GRPR - הממריץ את התפשטות תאי הסרטן. הבדלים גנטיים אלה עלולים לגרום לנשים להיות רגישות יותר לחומרים מסרטנים המגבירים את הסיכון לחלות בסרטן ובהמשך, לשיעורים גבוהים יותר של תחלואה בסרטן ריאות.

עם זאת ולמרות הידע על הרגישות הגבוהה של נשים לחומרים מסרטנים, ההמלצות למחקרים ולבדיקות בקרב נשים אינן מיושמות. מחקר בדיקת הריאות הלאומי, שהחל בשנת 2002, גייס 55,000 משתתפים אך רק 39% מהן היו נשים. באופן דומה, במחקר NELSON - The National Lung Screening Study, שהחל ב-2003, היו למעלה מ-15,000 משתתפים אך רק 16% מהם היו נשים, נשים יוצגו בחסר בקרב המעשנים (לשעבר והנוכחים) ונשים לא מעשנות לא היו מיוצגות כלל.

זכאות לבדיקת אבחון לסרטן ריאות חלה על אנשים המעשנים לפחות 20 חפיסות בשנה וגילם לפחות 50. אין הבדלים על בסיס מין בהנחיות אלו, למרות העלייה במקרי סרטן הריאות הן בנשים מעשנות והן בנשים שאינן מעשנות.

בסיכום סקירה של ארגון בריאות הריאות האירופאי משנת 2022 צוין: "היעדר הנחיות והערכות סיכונים למעשנים קלים או כאלה שמעולם לא עישנו פוגעים באפשרות לגילוי מוקדם של סרטן ריאות בנשים".

לפי ההנחיות הנוכחיות, נשים שאינן מעשנות אינן זכאיות לבדיקות סקר לסרטן ריאות. בנוסף לאי זכאות לסקר, נשים - מעשנות ולא מעשנות - עלולות לא לשים לב שיש להן סרטן ריאות עד שהוא מתקדם לשלב מאוחר.

נשים נוטות יותר מגברים לפתח אדנוקרצינומה של הריאות, בעוד שגברים נוטים יותר מנשים לפתח קרצינומה של תאי קשקש. התסמינים של שני סוגי הסרטן יכולים לכלול שיעול דמי, שיעול חוזר, קשיי נשימה או בליעה, צרידות ונפיחות בעורקי הפנים והצוואר. עם זאת, אדנוקרצינומה של הריאות יכולה להתבטא גם בכאבי בטן, כאבי עצמות, כאבי ראש ו/או הפרשת ריר - תסמינים שאינם בהכרח ספציפיים לסרטן הריאות ועלולים  לגרום לאבחון שגוי של הסרטן.

במאמר מצוין כי כאשר סרטן הריאות של נשים מעשנות ולא מעשנות מאובחן ומטופל, הן מגיבות טוב יותר לטיפולים מגברים בני גילן. אצל נשים יש תוצאות חיוביות יותר מגברים באפשרויות הטיפול השונות, כולל במעכבי EGFR, כימותרפיות מבוססות פלטינה, ניתוחים ורדיותרפיה. בנוסף, נשים עם סרטן ריאות שורדות זמן רב יותר מגברים, אך גם בנושא זה, בדומה לגורמי העלייה של סרטן ריאות בנשים, הסיבה העיקרית מאחורי שיעורי ההישרדות הטובים יותר שלהן עדיין לא ידועה.

נושאים קשורים:  סרטן ריאות,  גילוי מוקדם של סרטן,  נשים,  עישון,  בדיקות סקר,  מחקרים,  חדשות
תגובות