הפסקת נשימה חסימתית בשינה (Obstructive Sleep Apnea - OSA) נמצא קשור לפרפור עליות (Atrial Fibrillation - AF) בעוקבה של חולים קרדיאליים. לא ידוע האם יש הבדל בין נבדקים עם וללא עייפות יומית מוגברת (Excessive Daytime Sleepiness - EDS). מטרת מחקר זה הייתה לבחון את הקשר בין חומרת OSA עם AF בעוקבה של נבדקים במעבדת השינה מרובדים לפי EDS.
עוד בעניין דומה
במחקר זה נכללו כלל המבוגרים (n=3,814) שאושפזו בבית החולים סקראבורג בשבדיה בין התאריכים ינואר 2005-דצמבר 2011 אשר נרשמו במאגר המידע המקומי. תקופת המעקב הסתימה בתאריך דצמבר 2018. OSA הוגדר לפי מדד אפניאה-היפופניאה (Apnea-Hypopnea Index - AHI) של חמישה אירועים/שעה, לפחות. OSA בדרגה קלה הוגדרה כ-AHI של 5-14, OSA בינונית כ-AHI של 15-29 ו-OSA חמורה כ-AHI של 30 ומעלה. EDS הוגדר לפי ציון מדד ישנוניות על שם אפוורת' של 11 ומעלה. החוקרים ביצעו ניתוח חתך על מנת לבחון את ההמצאות של AF על פני קבוצות חומרה שונות של OSA, ורגרסיה לוגיסטית לריבוד על פי EDS.
תוצאות המחקר הדגימו כי 202 נבדקים (5.3%) היו עם AF בבסיס, 1.6% בקבוצת הנבדקים ללא OSA,י3.9% בקבוצת הנבדקים עם OSA בדרגה קלה, 5.2% בקבוצת הנבדקים עם OSA בינונית ו-7.6% בקבוצת הנבדקים עם OSA חמורה (p<0.001). בניתוח המרובד נמצא כי מטופלים עם OSA חמורה ללא EDS נמצאים בסיכון מוגבר להימצאות של AF (יחס סיכונים של 2.54, רווח בר-סמך של 95%, 1.05-6.16; p=0.039), ללא תלות במאפיינים מערפלים נוספים.
מסקנת החוקרים הייתה כי ישנו קשר עצמאי תלוי דרגת חומרה בין OSA לבין הימצאות של AF בקרב נבדקים עם פנוטיפ ללא ישנוניות בשעות היום. מכיוון שישנו קושי בהיענות לטיפולים עבור OSA בקרב נבדקים ללא EDS, ייתכן ולנבדקים אלו יש סיכון מוגבר לסבול מתוצאים לבביים נוספים.
מקור: