ישראל במלחמה

חוק השימוש בזרע: ברירת מחדל של שאיבה אוטומטית?

מתחילת המלחמה הוקפא זרעם של 32 חיילים ושבעה אזרחים | משפחות שכולות: להסדיר שאיבה מיד עם נפילת החלל, טרם הסכמת ההורים | ארגונים שמרניים מסתייגים

הקפאת זרע. אילוסטרציה

מאז פרוץ המלחמה נעשה הליך של הנצלת זרע ב-39 גברים - 32 חיילים ושבעה אזרחים. סה״כ התקבלו 42 בקשות חדשות. בשלושה מקרים לא ניתן היה לשאוב זרע בשל המרחק בין זמן המוות להתחלת ההליך, כך עלה בדיון שנערך אתמול (ד') בוועדת הבריאות של הכנסת בהכנה לקריאה ראשונה של חוק השימוש בזרע.

מטרתו של החוק להסדיר את השימוש בזרעו של אדם שנפטר לשם הולדה לאחר פטירתו בהתאם לרצונו ואת נטילת הזרע מהנפטר לשימוש כאמור.

בדיון דיברה אמו השכולה של יונתן סביצקי ז"ל שנפל בקרב במוצב כיסופים. בלה סביצקי אמרה כי "הודיעו לה על נפילת בנה רק כיומיים אחרי נפילתו, ושאיבת הזרע התבצעה אחרי יום נוסף, "בגלל סחבת ביורוקרטית". היא קראה להסדיר כבר בשלב הגיוס את הנושא ולעשות שאיבה בפועל מיד עם נפילת החלל, טרם הסכמת ההורים.

סביצקי דחתה את דבריה של רס"ן חן שמלו, יועצת משפטית מחטיבת הנפגעים, שאמרה כי קיים נוהל מובנה בו קצין נפגעים מודיע למשפחת החלל על האפשרות לשאיבת זרע. היא אמרה כי קצין הנפגעים לא יידע את המשפחה על אפשרות זו ואף ניסה לרפות את ידיה כשהעלתה זאת.

עו"ד עדי חן מלשכת עורכי הדין קראה להסביר לחיילים כבר בגיוס כי קיימת אפשרות כזו וכי המדינה היא שתממן את ההקפאה.

ראשי ארגונים המסתייגים מהחוק הזהירו מפני מצבי מחלוקת בין הורים לבנות זוג. מיכאל פואה, מנכ"ל "בוחרים במשפחה", אמר כי בנוסח החוק המוצע יתאפשר לבת הזוג, או מי שתטען שהיתה כזו, שליטה מוחלטת בהליך, כך שלהורי הנפטר לא תהיה עמדה, והיא אף אינה צריכה ליידע אותם או לבקש את הסכמתם. הרב ליאור שגב, ממכון פועה, הוסיף את חשיבות הרצון הפעיל של הנפטר על מנת שלא ייווצר מצב בו ברירת המחדל היא הוצאת זרע אוטומטית.

בדיון התברר כי אין הגדרה ברורה בחוק ל"בת זוג קבועה". היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד נועה בן שבת, הציגה את הצורך בהגדרת "בת זוג" שאינה נשואה לנפטר ועו"ד נגה שילדהוז, ממונה משפטית במשרד הביטחון, הוסיפה כי המשרד מתנגד לנוסח שונה לאזרחים ולחיילים.

"החוק מעורר מחלוקות בשל חשיבות ורגישות הנושא", אמרה ח"כ קטי שטרית (ליכוד), אחת מיוזמות החוק וח"כ מירב בן ארי (יש עתיד), אף היא מיוזמות החוק, אמרה כי יש צורך לאזן בין שיקול הדעת של בת הזוג לשיקול הדעת של ההורים כאשר יש מחלוקת ביניהם.

ח"כ לשעבר צביקה האוזר, אף הוא מיוזמי החוק, הזהיר מטעויות בשימוש החוק, בגלל שהמערכת "גררה רגליים" עד כה. "רק כ-10% מהנופלים הביעו את רצונם בשאיבת זרע, ולהערכתי 90% הנותרים פשוט לא ידעו על האפשרות, וצה"ל מתנער, מתחמק ובורח מאחריותו בעניין".

נוסח החוק וניירות עמדה המתנגדים לנוסח

נושאים קשורים:  חוק שימוש בזרע,  חללי צה"ל,  משפחות שכולות,  הנצלת זרע,  חדשות,  ישראל במלחמה
תגובות
אנונימי/ת
17.11.2023, 10:51

הכותרת של הנכתב מטעה:
כאשר מדובר בחייל ללא בת זוג רק ההורים יכולים לבקש הקפאת זרע
שהרי אין מישהוא אחר שיבקש
כאשר מדובר בחייל נשוי או בקשר קבוע עם בת זוג -זכותה לבקש הקפאת זרע -ברוב המקרים בחופף לרצון ההורים. במקרים תיאורטיים שההורים לא מסכימים - מקפיאים ולצורך שימוש בזרע בית המשפט יכריע

אנונימי/ת
17.11.2023, 12:10

כמה מדברים על רצון ההורים או רצון הבת זוג.
מה עם רצון החלל? על סמך מה לבצע שאיבה אוטומטית?
אם כבר אפשר בתהליך הגיוס להחתים חיילים ש*רוצים* שההורים/הבת זוג יביאו ילד יתום מאב במקרה וקורה להם משהו
אבל להסיק כברירת מחדל שההרוג רוצה ילדים ללא אבא? זה כמובן אפילו בלי להזכיר את הילדים שהביאו אותם לעולם יתומים מלכתחילה
כואב על הילדים הרבים שהתייתמו מאב בחודש האחרון, חלקם אפילו לא זכו להכיר את אבא שלהם, אבל אלו ילדים שאף אחד לא תכנן שיהיו יתומים. נושא רגיש מאוד אבל גם עליו חייבים לדבר