דמם חריף מדליות הינו גורם משמעותי לדה-קומפנסציה כבדית בחולים שם שחמת. דמם מדליות כרוך בסיכון מוגבר לתמותה תוך שישה שבועות. בעבר פותחו מודלים רבים אשר כללו מאפיינים קליניים ומעבדתיים להערכת הסיכון לתמותה מדמם מדליות. מודלים אלו כללו את סולם MELD ו-CTPי(Child-Turcotte-Pugh). נכון להיום אין קונצנזוס לגבי הדיוק של מודלים אלו.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Hepatology Communications חוקרים ביקשו לבחון את הביצועים של מספר מודלים לחיזוי תמותה כתוצאה מדמם חריף מדליות על ידי שימוש בנתונים מעוקבה רב-מרכזית של חולים מאושפזים שם שחמת. במחקר בוצעה רה-קליברציה של מספר מודלים ובכלל זאת מודל ה-MELD3.0. הביצועים של המודלים עברו תיקוף באמצעות עוקבות חולים נוספות
החוקרים מצאו כי כלל המודלים שנבדקו ובכלל זה מודלים מבוססי MELD ו-CTP איפשרו לזהות חולים בסיכון גבוה לתמותה תוך שישה שבועות בעת ההתייצגות עם דמם חריף. ציון ה-CTP אשר עבר קליברציה מחודשת היה בעל הביצועים הטובים ביותר בעוקבת התיקוף. ציון CTP נמוך (Class A, ציון 5-6) קושר באופן חזק לסיכון נמוך מ-5% לתמותה בעוד שציון CTP גבוה (Class C, ציון גבוה מ-9) קושר לסיכון הגבוהה מ-20% לתמותה.
החוקרים סיכמו כי השימוש במודלים לחיזוי תמותה כתוצאה מדמם חריף מדליות מאפשר זיהוי של חולים בסיכון גבוה לתמותה תוך 6 שבועות. ממצאים אלה תומכים בשימוש במודלים במחקרים קליניים עתידיים ובשימוש קליני יומיומי.
מקור: