ישראל במלחמה

יו"ר המועצה הלאומית לטראומה על התפטרותו: "אי קבלת ביקורת מקצועית משמעותה הבעת אי אמון"

משרד הבריאות דחה את הערות המועצה לטראומה בנושא פינוי וויסות פצועים ב-7 באוקטובר | פרופ' מאיר אורן, המכהן כיו"ר המועצה זה עשור, לדוקטורס אונלי: "כשלא מקבלים ביקורת בונה, אין סיכוי לשפר ולהשתפר"

פרופ' מאיר אורן. צילום: דוברות הלל יפה

פרופ' מאיר אורן, יו"ר המועצה הלאומית לטראומה ורפואה דחופה, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות ומנכ"ל המרכז הרפואי הלל יפה, הודיע על התפטרותו בסוף השבוע (ה') לאחר שבמשרד הבריאות לא קיבלו את ביקורת המועצה על פינוי פצועים מבתי החולים בדרום לבתי החולים במרכז בשבת, 7 באוקטובר.

"בלב כבד, אני חש כי אין ביכולתי להביא לשינויים נוספים הנדרשים והנחוצים במערך הטיפול בנפגעי טראומה ברמה הלאומית ובאירועי חירום שונים, ולכן ביקשתי לסיים את תפקידי לאלתר", כתב להנהלת המשרד ולעמיתיו במועצה.

ההתפטרות באה על רקע תגובת משרד הבריאות על פרסום המועצה הלאומית לטראומה, המייעצת למנכ"ל משרד הבריאות, בנושא הטיפול בפצועים ב-7 באוקטובר, שבה צוין כי לצד טיפול מצוין בכמות פצועים שלא היתה כמותה ביום אחד, היו ליקויים בהעברת פצועים מבתי החולים סורוקה וברזילי לבתי החולים במרכז.

בתגובת משרד הבריאות על הביקורת נכתב כי "מבצע הפינוי והוויסות תחת אש בוצע על ידי גורמי הרפואה הבכירים במשרד ותוחקר לאחר מכן כמה פעמים על מנת להפיק לקחים לעתיד. מוטב שמי שלא היה נוכח בחמ"ל המשרד שנפתח מהשעות הראשונות של המלחמה ולא דיבר עם הרופאים והמנהלים בבתי החולים, לא יעביר ביקורת מבלי להיות חשוף לתמונת הקרב המלאה שעימה התמודדו בתי החולים והמשרד".

בשיחה עם דוקטורס אונלי, אמר פרופ' אורן כי מדובר בעניין של יושרה מקצועית ולא בכוונה להתנגח. "כשאין תובנה לקבלת ביקורת בונה מקצועית, אין סיכוי לשפר ולהשתפר", ציין.

הוא הוסיף ואמר כי "המועצה הלאומית לטראומה ורפואה דחופה מורכבת ממובילי ובכירי התחומים השונים - רפואה, סיעוד, חירום ובין השאר בכירים בתחומי כירורגיה, אורתופדיה, נוירוכירורגיה, כירורגיה וסקולרית ועוד. המועצה מונתה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות והיא הזרוע הארוכה, הגורם הבכיר ביותר שממליץ למשרד הבריאות על מדיניות הטיפול בסוגיות של חירום טראומה ורפואה דחופה", אמר.

לדברי פרופ' אורן יש תו"ל (תורת לחימה), כללי התנהגות והתנהלות מוגדרים ומוסדרים במגה-אר"ן. "הדיון שקיימתי, שכותרתו היתה 'תובנות מאירועי ה-7 באוקטובר', היה שיח פתוח. הבענו הערכה לפעילות הצוותים ב'סורוקה' וב'ברזילי'. הם היו מסכנים ועשו כמיטב יכולתם.

"נקודת התורפה התייחסה לחסמי העורקים ונושא מרכזי אחר היה היעדר ויסות שניוני. לפי התו"ל, כשלא יכולים לטפל כי בית חולים נמצא באי ספיקה, ובית החולים צריך להיות גם בית חולים ממיין. זה לא היה מסודר ומובנה מספיק. היה מצב שפצועים שכבו עם שברים פתוחים בגפיים התחתונות במחלקות כשישנם בתי חולים המרוחקים 30-45 דקות נסיעה משם, החל מאסותא אשדוד, קפלן ובתי חולים נוספים בגוש דן".

ביקורת נוספת שהועלתה, ולדבריו היא שולית יותר אך חשובה, עוסקת בהעדר התיעוד הרפואי. "פצועים שהועברו מהדרום לטיפול במרכז, למרות שעברו CT, הדיסקים לא נשלחו איתם וכך נוצר בזבוז של משאבים וזמן יקר".

לעניין החלטתו להתפטר אמר פרופ' אורן כי "הביקורת היתה בונה ומקצועית, אבל זה לא התקבל טוב בהנהלת משרד הבריאות. בתגובת שלהם הם מציינים שהטיפול שניתן בסורוקה היה מצוין ושהפצועים שוחררו לביתם או לשיקום בתוך מספר ימים. אך, לא ניתן לבצע הערכת איכות הטיפול בנקודת הזמן הזו. יש מתודולוגיה מאוד מובנית ומסודרת על בסיס נתונים קיימים. אנחנו במועצה לא התייחסנו לאיכות הטיפול כי זה כלל לא מקצועי. הבענו הערכה למסירות של הצוותים הרפואיים והסיעודיים בנסיבות של הכאוס, אבל אי אפשר להתייחס לאיכות".

במכתב, שבו הודיע על התפטרותו, כתב פרופ' אורן: "היה לי הכבוד להימנות על קבוצת חברי המועצה מאז היווסדה לפני כ-30 שנה ובעשר השנים האחרונות לכהן כיו"ר המועצה. כבוד היה לי להיות חלק מקבוצת מומחים ומומחיות בתחומים שונים, ממובילי התחומים בטיפול בנפגעי טראומה ורפואה דחופה וגיבוש מדיניות ברמה הלאומית. במהלך שנות הפעילות של המועצה הטבענו חותם בגיבוש מדיניות הטיפול בנפגעי טראומה, בשירותי החירום. מערך רישום הטראומה ומערך הטראומה ברמה הלאומית השתפר. בפני המועצה ניצבים בהמשך הדרך יעדי פעילות ואתגרים רבים".

הוא המשיך והודה לעמיתיו: "בשנים בהן כיהנתי כיו"ר המועצה עשיתי כמיטב יכולתי על מנת לקדם מדיניות ולטפל בנושאים שונים. בעזרתכם, בזכות מקצועיותכם, נחישותכם, מסירותכם והאמונה בכל שעשינו, הצלחנו להתוות דרך, להביא לשיפור מערך הטראומה הלאומי, בדרך כלל להתגבר על מכשולים לא פשוטים ועל כך תודה מעומק הלב!". הוא הדגיש כי "ראוי לציין ולהביע הערכה לכך, שפעילות חברי המועצה נעשית בהתנדבות מלאה".

פרופ' אורן ציין כי ביוני 2023, עשר שנים לאחר שהחל בכהונת יו"ר המועצה, כבר הביע את רצונו לסיים את התפקיד. "מתוך מחויבותי ראיתי לנכון להמשיך לכהן בתפקיד זמן סביר עד שימונה יו"ר חדש. כיום, בחלוף כחצי שנה מאז בקשתי ולאור תחושתי כי תובנותיהם המקצועיות של חברי המועצה אינן זוכות לתשומת הלב הראויה ולגיבוי המצופה מצד משרד הבריאות, הגוף הממונה עליה ביקשתי לסיים את תפקידי".

לדוקטורס אונלי אמר: "ההתייחסות והתחושה שהכל אצלם מצוין ובסדר ואי קבלת ביקורת מקצועית משמעותן הבעת אי אמון בחברי המועצה ומקצועיותם. לכן, מצאתי לנכון לבקש להפסיק את תפקידי כיו"ר המועצה הלאומית לטראומה ורפואה דחופה".

נושאים קשורים:  פרופ' מאיר אורן,  חדשות,  המועצה הלאומית לטראומה ורפואה דחופה,  משרד הבריאות,  התפטרות
תגובות

צודק לחלוטין,
נדיר באיכותו, עוד מחדל ברפואה .

צריך עוד הוכחה לצורך המיידי בפיזור משרד הבריאות?

כל הכבוד לך פרופ' מאיר כהן, על נכונותך לומר, ללא כחל או שרק, את דבריך האמיתיים והנכונים בכנות מלאה. איך נוהגים לומר כיום "אני מצדיע לך!" . לדאבוני הרב, מניסיוני, אני נתקלתי אישית בתופעה הזו שתארת כבר לפני 15 שנה, ואז אישית עשיתי מעשה. חמור מאד שהמחדל נותר עדיין מאז כפי שתארת: "נקודת התורפה התייחסה לנושא מרכזי והוא שהיה היעדר ויסות שניוני. לפי התו"ל, כשלא יכולים לטפל כי בית חולים נמצא באי ספיקה, ובית החולים צריך להיות גם בית חולים ממיין. זה לא היה מסודר ומובנה מספיק. היה מצב שפצועים שכבו עם שברים פתוחים בגפיים התחתונות במחלקות כשישנם בתי חולים המרוחקים 30-45 דקות נסיעה משם, החל מאסותא אשדוד, קפלן ובתי חולים נוספים בגוש דן". ובזמן אמת כשנוכחתי עכשיו שזה שוב קורה, נזכרתי ונדהמתי מהמקרה האישי כיצד בי"ח באי ספיקה לא מפנה פצועים לבתי חולים אחרים. כמנהל בתי-חולים בעבר, "הסיבה" להתנהלות זו מוכרת לי אז וכיום. חובת משרד הבריאות לא להמתין דקה, והכרח להוציא בדחיפות מיד הוראות ברורות וחד משמעיות בעניין זה, ביחוד שאנחנו במלחמה. ואם ...ירצו משרד הבריאות אשמח להיות לעזר בעניין זה לאור ניסיוני האישי, ויש לי מה לתרום.