ישראל במלחמה

ה-WHO: בתי החולים בעזה קורסים. חשש מהתפרצות מחלות

ארגון הבריאות העולמי: בתיה"ח בעזה עמוסים בפצועים, ניתוחים מבוצעים ללא הרדמה, חדרי המתים עולים על גדותיהם | מנכ"ל ה-WHO: "כל בני הערובה הישראלים צריכים לקבל טיפול רפואי ולהשתחרר ללא תנאי"

בית החולים אל שיפא בעזה, 10 בנובמבר 2023. צילום: Flash90

ארגון הבריאות העולמי דיווח הבוקר (א') כי איבד קשר עם אנשיו בבית החולים אל-שיפא בצפון עזה. "ככל שממשיכים להגיע דיווחים מחרידים על בית החולים שעומד בפני התקפות חוזרות ונשנות, אנו מניחים שאנשי הקשר שלנו הצטרפו לעשרות אלפי עקורים שביקשו מחסה בשטח בית החולים ונמלטים מהאזור. ישנם דיווחים שכמה אנשים שנמלטו מבית החולים נורו לעברם, נפצעו ואף נהרגו", נכתב בדיווח.

עוד דווח כי "במהלך 48 השעות האחרונות, בית החולים אל-שיפא, שהוא המתחם הרפואי הגדול ביותר בעזה, הותקף מספר פעמים, והותיר כמה אנשים מתים ורבים אחרים נפצעו. ליחידה לטיפול נמרץ נגרם נזק מהפצצות, בעוד שאזורים בבית החולים שבהם שהו עקורים נפגעו אף הם". על פי הדיווחים, חולה שעבר אינטובציה מת כאשר החשמל נותק בשלב מסוים.

הארגון קורא להפסקת אש מיידית בעזה "כדרך היחידה להציל חיים ולהפחית את רמות הסבל הנוראיות. בתי חולים, חולים, צוותי בריאות ואנשים השוהים במתקני בריאות מוגנים על פי אמנות ז'נבה והמשפט ההומניטרי הבינלאומי". קריאה נוספת היא לפינוי של חולים ופצועים למצרים דרך מעבר גבול רפיח.

בית החולים אל שיפא בעזה, 10 בנובמבר 2023. צילום: Flash90

הארגון חותם את הודעתו בהתייחסות לחטופים וכותב: "כל בני הערובה צריכים לקבל טיפול רפואי מתאים ולהשתחרר ללא תנאי".

בסוף השבוע (ו') הזהיר מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי מפני התפרצות מחלות בעזה ודיווח כי ילדים חולי סרטן מעזה מועברים לטיפול במצרים ובירדן. בנאום בדיון חירום שנערך במועצת הביטחון של האו"ם ביום ו' האחרון, אמר ד"ר תדרוס אדהנום ג'ברייסוס: "אני מבין היטב את הכעס, הצער והפחד של העם הישראלי בעקבות ההתקפות הנוראיות, הברבריות והבלתי מוצדקות של חמאס וקבוצות מזוינות אחרות על אזרחים ישראלים ב-7 באוקטובר. הרג של 1,400 בני אדם ופציעות של יותר מ-7,200 אחרים, אינו מובן. עבור הניצולים ומשפחותיהם של הקורבנות, ההשלכות על בריאות הנפש יימשכו עוד זמן רב".

עוד הוסיף ואמר כי "ארגון הבריאות העולמי מודאג מאוד לגבי בריאותם ורווחתם של בני ערובה ישראלים בעזה, רבים מהם הם מבוגרים, ילדים ובעלי צרכים רפואיים דחופים". הוא סיפר כי נפגש עם משפחות חטופים ושיפגוש אותם שוב בז'נבה בשבוע הבא. "אני מרגיש את כאב הלב והפחד שלהם".

מאידך אמר ד"ר ג'ברייסוס: "אני גם מבין את הכעס, הצער והפחד של תושבי עזה, שסובלים 16 שנות מצור וסובלים כעת מהרס משפחותיהם, בתיהם, קהילותיהם והחיים שהם הכירו. מסדרונות בית החולים עמוסים בפצועים, חולים, גוססים; חדרי המתים עולים על גדותיהם; ניתוחים מבוצעים ללא הרדמה; עשרות אלפי עקורים מסתתרים בבתי חולים ומשפחות נדחסות בבתי ספר צפופים, נואשות למזון ומים".

הוא ציין כי עם יותר מ-10,800 הרוגים בעזה, כאשר כמעט 70% מהם נשים וילדים ו-1.5 מיליון עקורים, הצפיפות מגבירה את הסיכונים להתפרצויות של שלשולים ומחלות בדרכי הנשימה וזיהומי עור.

ד"ר ג'ברייסוס ציין כי ארגון הבריאות העולמי נמצא בשטח כדי לתמוך בעובדי הבריאות המותשים פיזית ונפשית ועושים כמיטב יכולתם בתנאים הבלתי נתפשים. "בנוסף לטיפול ב-27 אלף פצועים, רבים מהם עם פציעות מסכנות חיים, הם מנסים לנהל את בריאותם של יותר משני מיליון בני אדם, כולל לידות וטיפול בחולי סרטן ומחלות כמו סוכרת, לב ויתר לחץ דם".

פליטים פלסטינים נמלטים לחלקה הדרומי של עזה, 10 בנובמבר 2023. צילום: עטיה מוחמד/ פלאש 90

לדבריו, "מאז ה-7 באוקטובר, ארגון הבריאות העולמי אימת יותר מ-250 התקפות על שירותי בריאות בעזה ובגדה המערבית, בנוסף ל-25 התקפות על שירותי בריאות בישראל - בתי חולים, מרפאות, חולים, אמבולנסים. בשבוע שעבר, תיעד הארגון חמש התקפות על חמישה בתי חולים ביום אחד. ב-48 השעות האחרונות בלבד הוצאו מכלל פעולה ארבעה בתי חולים שבהם כ-430 מיטות. יותר ממאה מעמיתינו עובדי או"ם נהרגו ובזמן שאנחנו מדברים, יש דיווחים על ירי מחוץ לבתי החולים אל-שיפא ורנטיסי".

עוד אמר כי "מחצית מ-36 בתי החולים של רצועת עזה ושני שלישים ממרכזי הבריאות הראשוניים שלה אינם מתפקדים כלל. אלה שמתפקדים פועלים הרבה מעבר ליכולתם. מערכת הבריאות כורעת על ברכיה, ובכל זאת ממשיכה איכשהו לספק טיפול מציל חיים".

הוא קרא להעברת תרופות, ציוד רפואי ודלק עבור הגנרטורים של בתי החולים. "בתי חולים שדה וצוותי חירום יכולים להשלים ולתמוך בבתי חולים ועובדי בריאות קיימים בעזה, אך הם אינם יכולים להחליף אותם", אמר.

עוד דיווח ד"ר ג'ברייסוס כי תמיכה בעובדי הבריאות של עזה היא לב ליבה של התגובה המבצעית של ארגון הבריאות העולמי, תיאר את האספקה המועברת והודה לנשיא מצרים, שהסכים לתמוך ב-WHO ובשותפותיה כדי לספק סיוע דרך מעבר רפיח. הוא סיפר כי מצרים יצרה מסלול להוצאת החולים והפצועים הקשים ביותר, כולל 12 ילדים חולי סרטן שמועברים לטיפול במצרים ובירדן וקרא לחמאס לשחרר את החטופים "שרבים מהם זקוקים לטיפול רפואי דחוף" ולישראל לחדש את אספקת החשמל, המים ובעיקר הדלק.

ארגון הבריאות העולמי מדווח כי ילדים חולי סרטן נוספים צפויים להתפנות במסגרת יוזמה שתואמה על ידי בית החולים סנט ג'וד לילדים וארגון הבריאות העולמי, עם גורמים רשמיים ממצרים, ישראל, ירדן, הרשות הפלסטינית וארה"ב וכן חברי ה-St. Jude Global Alliance, שהיא קהילה עולמית של מוסדות וקרנות המוקדשים לסיוע לילדים חולי סרטן ומחלות אחרות המסייעת גם באזורים כמו אוקראינה והמזרח התיכון.

ד"ר ג'יימס ר. דאונינג, נשיא ומנכ"ל סנט ג'וד אמר כי "בשנת 2022 אובחנו 122 ילדים ברצועת עזה כחולי סרטן, בעיקר לוקמיה, שמקבלים טיפול חלקים בגלל מחסור בשירותים ולכן הם דורשים הפניה להמשך טיפול בבתי חולים בגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים, מצרים, ישראל וירדן".

נושאים קשורים:  בתי חולים,  עזה,  ארגון הבריאות העולמי,  פליטים,  סיוע הומניטרי,  צה"ל,  ד"ר תדרוס אדהנום ג'ברייסוס,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
13.11.2023, 18:23

טוב שכך. השמדה ביולוגית של אויבינו.

פרופ' נאור יפה-נפש

אנונימי/ת
13.11.2023, 18:42

כדאי גם לבדוק אם אחוז התמותה בבתי"ח עולה בעקבות איחסון RPG בחדרי האשפוז

אנונימי/ת
13.11.2023, 18:57

לא לקבל לאשפוז במדינת ישראל תושבים מרצועת עזה. שיתאשפזו במולדתם מצריים.